Politicile Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

- Date generale despre Europa;
- Evolutia ideii europene;
- Mondializarea, ca europenizare;
- Institutii europene;
- Politicile commune ale Uniunii Europene;
- Agricultura si dezvoltarea rurala;
- Cocluziile temei.


Extras din referat Cum descarc?

DATE GENERALE DESPRE EUROPA
Ca teritoriu, Europa reprezinta cam 7% din totalul Terrei si este locuita doar de 10% din populatia lumii. Europa este unul dintre cele sase continente ale lumii. Aceasta identitate, bazata pe notiunea de continent, a aparut insa abia in sec. XVIII. Clima favorabila a incurajat popularea rapida si timpurie a acestui continent (omul a aparut in epoca quaternara, acum 1,5 milioane ani).
Cu alte cuvinte, Europa este un continent mic care, din punct de vedere geografic (ca teritoriu), nu justifica suprematia sa. Ceea ce a contat a fost modul de a-si folosi resursele umane, deci potentialul sau ca spatiu uman.
EVOLUTIA IDEII EUROPENE 
Geografic, Europa nu este decat un mic teritoriu, plasat ca o peninsula a marelui continent asiatic. Acest teritoriu neinsemnat a produs insa un spatiu mintal in continua expansiune, indeosebi incepand cu sec. XVII-XVIII. Practic,intreaga lume a preluat sau incearca sa preia valorile si civilizatia europeana. Atat Lumea Noua, cat si Australia, Asia sau fostele colonii ale imperiilor europene impartasesc civilizatia industrial inventata de europeni, astfel incat se poate spune ca mondializarea a insemnat de fapt europenizarea intregii lumi.
Este ,de fapt, un tip de proiectie mintala care a evoluat continuu si a generat o civilizatie, valori si institutii proprii. In ultima analiza, proiectul politic al Uniunii Europene incearca sa legitimeze si sa dezvolte aceste achizitii ale spatiului cultural european, cu ajutorul pietei comune.
Primii care au transformat Europa dintr-o denumire geografica (si inca una incerta) intr-o
notiune politica au fost imparatii crestini din sec. VII-XV.
Trei evenimente au precedat aceasta schimbare:
- separarea Imperiului de Orient in anul 395;
- cucerirea Romei de catre barbari (in anul 476), ceea ce a facut caduca separarea Romei
de barbari;
- aparitia Islamului (622) care ameninta crestinatatea; fata de religia nationala a arabilor, a
aparut o identitate colectiva noua; prima data, un cronicar spaniol (Isidor cel Tanar)
numeste armata crestina "armata europenilor" in lupta cu arabii (sec. VIII).
MONDIALIZAREA CA EUROPENIZARE 
Sistemul European s-a dezvoltat printr- o identitate spontana, favorizata de schimburile comerciale, mobilitatea transfrontaliera si interdependenta economica. A aparut astfel un sistem de propagare spre periferie, in special dinspre noul centru economic si cultural (zona Rinului si nordul Italiei), atat a inovatiilor culturale (ex. stilul gotic) si economice (ex. asolamentul trienal), cat si a celor sociale (ex. vasalitatea) sau politice (statul medieval). Acest sistem de preluare rapida a inovatiilor a dus la constituirea spatiului uman european, caracterizat prin interdependenta, comunicare rapida, productivitate si dorinta de expansiune.
INSTITUTIILE EUROPENE
Indiferent de denumirile succesive adoptate (Piata Comuna, Europa celor noua, Comunitarea Economica Europeana, Comunitatea Europeana si Uniunea Europeana), constructia europeana este un proces de uniune politica in curs de desfasurare. Acest proces se realizeaza prin autolimitarea progresiva a suveranitatii nationale a statelor membre in beneficiul unor institutii comunitare. In acest fel, spre deosebire de abordarea interguvernamentala practicata de ONU, NATO sau Consiliul Europei, metoda comunitara a UE vizeaza integrarea politica si economica prin administrarea in comun a institutiilor comunitare.
In continuare, prezentam pe larg institutiile europene:
1. Consiliul European
A nu se confunda cu Consiliul Europei, fondat in 1949 si din care fac parte in prezent 45 de tari (sediul la Strasbourg). A nu se confunda, de asemenea, cu Consiliul Uniunii Europene (ministrii reprezentanti ai tarilor membre). Consiliul European este reuniunea sefilor de state membre (faimoasele "fotografii de familie" cu sefii de stat ai Frantei, Germaniei si Marii Britanii in centru). Consiliul European nu a fost prevazut initial in Tratatul de constituire a Comunitatilor Europene. El s-a impus prin traditie, apoi a devenit o practica si o necesitate consimtita deja in art. 4 al Tratatului de la M aastricht. De obicei, Consiliul European se intruneste cel putin o data in cursul unei Presedintii (fiecare stat membru detine prin rotatie, pe o durata de 6 luni, presedintia UE), deci de doua ori pe un (de obicei in iunie si decembrie). Discutiile sunt
informale ("fireside charts") si nu sunt urmate de declaratii sau documente oficiale. De aceea, desi are un rol imens in orientarea politicilor EU si in obtinerea consensului, Consiliul European nu este o institutie interguvernamentala propriu-zisa. La sfarsitul fiecarei reuniuni, presedintele (de regula, reprezentantul tarii care detine Presedintia pe o durata de 6 luni) trage concluzii care constituie importante orientari politice.
Prima reuniune a Consiliului European a avut loc in 1961. Abia in 1974, sefii de stat au decis sa se intalneasca regulat, sub forma Consiliului European. Ei sunt de regula insotiti de ministrii de externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!