Politicile Germaniei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Politica comerciala 4
Politica monetara 7
Politica bugetara 10
Concluzie 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Economia germana este una dintre cele mai solide si mai puternice din lume.
Localizata in centrul Europei, Germania a trecut peste perioada de maxima saracie (dupa Tratatul de la Versailles), transformindu-se intr-o tara cu o industrie puternica ce exporta in intreaga lume, cu o calitate comparabila cu cea japoneza. Desi Tratatul de la Versailles a lasat tarii serioase probleme economice, dupa al doilea razboi mondial, industria germana a masinilor, electrocasnicelor si a produselor pentru sanatate a crescut in mod impresionant, tara transformandu-se in a treia putere economica mondiala (dupa Statele Unite si Japonia) si prima putere din Europa.
Dupa o perioada de stagnare si infruntarea cu numeroase probleme socio-economice precum si de ordin financiar in ultimii trei ani, Germania se afla in prezent in perioada unor schimbari politice radicale. Actualmente, din cauza divergentelor profunde privind politica social-economica promovata de partidul de guvernare (SPD - Partidul Social-Democrat) si viziunea partidului de opozitie (CDU - Uniunea Crestin-Democrata) in acest sens, urmeaza sa fie luata decizia privind eventuala organizare a unor alegeri parlamentare anticipate in RFG in toamna anului 2005. In acest context, se asteapta schimbari in politica fiscala a statului in directia diminuarii poverii fiscale a intreprinderilor si favorizarii climatului investitional in tara, precum si schimbari vizand piata muncii si impozitele platite de angajati. Un moment distinct in acest context este intentia CDU de majorare a TVA de la 16% la 18% in cazul victoriei sale la posibilile alegeri parlamentare anticipate. Mijloacele acumulate urmeaza a fi folosite pentru diminuarea costurilor legate de fortia de munca pentru intreprinderi. 
In ultimii ani Germania a reusit sa-si pastreze si sa-si extinda pozitia sa in domeniul comertului exterior. Conform datelor FMI incepand cu 1997 cresterea exportului german a depasit cresterea volumului total al comertului mondial.
Chiar si in anul 2001, cand volumul comertului mondial a inregistrat o scadere de 0,2% volumul exportului german a crescut cu 6,7%, depasind Japonia si plasandu-se astfel pe locul 2 in lume dupa volumul comertului exterior.
Conform datelor departamentului federal de statistica al RFG, in perioada 1991-2004 volumul comertului exterior al Germaniei s-a dublat, crescand de la 670 miliarde euro in anul 1991 la 1311 miliarde Euro in 2004. Volumul Exportului in 2004 a alcatuit 733,5 miliarde euro, iar a importului 577,5 miliarde Euro. In anul 2004 Germania s-a plasat pe primul loc in ceea ce priveste volumul exportului la nivel mondial.
Incat priveste partenerii comerciali de baza, o pondere de peste 50% revine statelor Uniunii Europene. La fel este de mentionat trendul crescator al relatiilor comerciale cu statele Europei Centrale si de Est. In aceasta regiune un partener important in ceea ce priveste importul marfurilor germane ramane a fi Polonia, situinduse pe locul 14 la import si pe locul 11 la import. Printre ceilalti parteneri de baza a spatiului Europei Centrale si de Est sunt Cehia si Ungaria.
De mentionat este avansarea rapida a exporturilor chineze, care a avansat de pe locul 8 in anul 2003 pe locul 6 in 2004. precum si intensificarea relatiilor comercial economice cu Federatia Rusa (locul 13 la import si 14 la export). Totodata s-au redus schimburile comerciale cu SUA, fapt ce se datoreaza in mare masura relatiei Euro-Dolar SUA.
Principalele produse


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Germaniei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!