Politici Monetare

Extras din referat Cum descarc?

POLITICI MONETARE
1. POLITICA MONETARA SI POLITICA ECONOMICA
Politica monetara inseamna a recunoaste posibilitatile de a actiona prin moneda asupra monedei. Acum ,politica monetara este recunoscuta ca o componenta esentiala a politicii economice.
In economia de piata ,politica economica este o interventie deliberata a statului in domeniul economic in scopul de a infaptui anumite obiective de ordin structural sau conjunctural. Obiectivele dezvoltarii economice sunt determinate de o anumita orientare a acesteia,in functie de ideile avansate,vizand in final dezvoltarea pe termen lung. Printre obiectivele cel mai frecvent intalnite se numara cresterea economica in ritmuri inalte , in conditiile unei folosiri depline a fortei de munca si a stabilitatii preturilor.
Prin politica economica statul isi propune sa constranga subiectele economice private,sa accepte orientarile si deciziile subordonate interesului public supunand sub control principalele variabile economice si sociale.
Pentru a realiza obiectivele politicii economice se folosesc numeroase instrumente de interventie:
- control direct(preturi,salarii,comert exterior)
- politici financiare, bugetare, fiscale,ale veniturilor,ale echilibrului banesc.
Politica monetara este unul din instrumentele cel mai frecvent utilizate,exprimate esential ca: ansamblul masurilor luate,prin banca centrala sau autoritatile monetare,pentru a exercita o anumita influenta asupra dezvlotarii economiei sau pentru a asigura stabilitatea preturilor si a cursurilor valutare.
In derularea ei, politica monetara trebuie sa tina cont de actiunea sistemului bancar, care repre zinta si exprima nevoile ecnomiei,si de actiunea Tezaurului,care reprezinta si exteriorizeaza ceritele statului .
Domeniul de actiune este totodata foarte larg si foarte precis.prin moneda ,prin reglarea cantitatii de moneda ,se actioneaza pentru a controla lichiditatea si a satisface nevoile economiei.Obiectivele politicii monetare se confunda cu cele ale politicii economice, pentru realizarea carora aceasta actioneaza ca un instrument.Aceasta implica ,pe de o parte ,necesitatea de a asigura un maximum de coerenta intre tehnicile politicii monetare si celelalte instrumente ale interventiei.
Pe de alta parte ,este necesar sa subliniem ca exista o ordine in actiunea si manifestarea lor : obiectivele strict monetare apar ca un stadiu preliminar realizarii obiectivelor economice.
Majorarea volumului de moneda in circulatie insoteste sporirea volumului de bunuri si servicii.Aceasta se datoreaza rolului activ, universal recunoscut al monedei.Intr-o economie in stare de subfolosire a fortei de munca,majorarea lichiditatilor poate favoriza relansarea activitatii.
Daca un asemenea proces nu apare spontan ,actiunea statului va deveni preponderenta si efectul de antrenare se va manifesta prin cresterea investitiilor si cheltuielilor publice,finantate prin deficitul bugetar,deci prin crearea de moneda de catre Tezaur.
Sub un alt aspect,atunci cand majorarea masei monetare este foarte rapida nu poate sa nu antreneze dezechilibre si reactii in lant.O distribuire a creditului ,prea generoasa,antreneaza o cerere de bunuri de consum si de mijloace de productie,determinand un fenomen de expansiune si in general ,dupa epuizarea stocurilor ,in cazurile in care oferta nu poate creste in acelasi ritm cu cererea ,o crestere a preturilor si un deficit al comertului exterior.
Astfel politica monetara poate fi definita ca ansamblul interventiilor bancii centrale sau autoritatilor monetare care se efectueaza asupra lichiditatii economiei,in scopul de a contribui, prin utilizarea tehnicilor sau instrumentelor monetare,la realizarea obiectivelor politicii economice.
Instrumentele utilizata in influentarea economiei sunt:
- instrumentele si tehnicile de interventie indirecta
- instrumentele si tehnicile de interventie directa sau reglementarile bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Monetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!