Politici Comunitare Interne - Economie Europeană

Cuprins referat Cum descarc?

Politici Comunitare
1 Politica agricola Comuna .pag 2
2 Politica regionala 
3 Politica externa si de securitate comuna
4 Politica in domeniul audiovizualului
5 Politica culturala pag 3
6 Politica de dezvoltare
7 Politica de protectie a mediului .pag 4
8 Politica industriala
9 Politica energetica pag 5
10 Politica de educatie si formare 
11 Politica in domeniul cercetarii stiintifice .pag 6
12 Politica economica si monetara
13 Politica Comuna de transporturi .pag 7


Extras din referat Cum descarc?

Politici Comunitare :
Uniunea Europeana numara 26 state membre. In UE nu exista o majoritate, ci numai minoritati. In ciuda diferentelor dintre acestea, la baza intregii constructii europene a stat vointa de a lucra impreuna, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la convingerea ca in unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decat la nivel national. Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate si adoptate de institutiile comunitare cu aplicabilitate pe intreg teritoriul Uniunii. De multe ori, astfel de politici comune raspund si unui principiu fundamental al constructiei europene, acela al solidaritatii si coeziunii. Existenta politicilor comune confera unicitate Uniunii Europene, pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene
Elementele fundamentale referitoare la cateva din aceste domenii ale politicilor commune europene :
1 Politica agricola Comuna :
Politica agricola comuna (PAC) constituie unul dintre elementele de baza ale Comunitati Economice Europene (CEE), Tratatul stipuland ca Piata Comuna se intinde si la domeniul agriculturii si al comertului cu produse agricole. Obiectivele PAC sunt cresterea productivitatii agricole, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru agricultori, stabilizarea pietelor, garantarea securitatii aprovizionarii si asigurarea unor preturi rezonabile pentru consumatori .
PAC a oferit rezultate spectaculoase: Comunitatea a reusit repede sa depaseasca lipsurile alimentare manifestate in anii '50, atingand un nivel de productie care sa satisfaca nevoile interne si apoi obtinand surplusuri ciclice structurale. Au existat o serie de ratiuni tehnice, economice si politice, in special reducerea treptata a preferintei fata de produsele comunitare si inlocuirea pe pietele europene a produselor autohtone cu altele importate, in conditii preferentiale, din alte tari.
2 Politica regionala :
Intre regiunile Uniunii Europene( UE) exista diferentele intre regiuni in ce priveste nivelul de dezvoltare si nivelul de trai. Conceptul de ,,Politica regionala" defineste la nivelul UE un ansamblu de politici structurale menite sa promoveze reducerea si eliminarea disparitatilor intre diferitele regiuni ale statelor membre, in scopul asigurarii unei dezvoltari armonioase a intregului spatiu comunitar. O mare parte a acestui sprijin este asigurata de statele membre, instrumentele folosite in acest scop sunt fondurile structurale si Fondul de Coeziune
3 Politica externa si de securitate comuna :
Politica externa si de securitate comuna desemneaza un sistem de cooperare intre statele membre UE in materie de politica externa si securitate, constitutind pilonul doi al Uniunii Europene, alaturi de Comunitatea Europeana si cooperarea in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne (JAI).
Cele cinci obiective specifice ale Politica externa si de securitate comuna (PESC) sunt :
- salvgardarea valorilor comune, a intereselor fundamentale si a independentei Uniunii. Tratatul de la Amsterdam extinde acest obiectiv si la salvgardarea integritatii Uniunii in conformitate cu principiile Cartei Natiunilor Unite;
-consolidarea securitatii Uniunii si a statelor membre, sub toate formele;
- mentinerea pacii si consolidarea securitatii internationale;
- promovarea cooperarii internationale;
- dezvoltarea si consolidarea democratiei si a statului de drept, precum si respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
4 Politica in domeniul audiovizualului :
Obiectivele politicii comune in domeniul audiovizualului sunt :
- constituirea unui spatiu comun al informatiei, inclusiv adoptarea unor standarde comune;
- promovarea programelor televizate cu problematica europeana, complementare programelor nationale existente;
- compatibilitatea reglementarilor Statelor Membre in perspectiva dereglementarii (sau reintroducerii reglementarii) activitatilor de radio si televiziune.
5 Politica culturala :
In domeniul cultural, UE dispune de aceleasi instrumente juridice ca si pentru celelalte politici comunitare, cu exceptia armonizarii dispozitiilor legislative nationale, care este exclusa in mod explicit. Consiliul UE adopta, cu unanimitate de voturi si dupa consultarea Comitetului Regiunilor, recomandari si rezolutii care nu angajeaza juridic statele membre ci doar in plan politic, constituind insa o baza suficienta pentru realizarea unor actiuni comune in domeniul culturii. 
Principalele programe culturale comunitare sunt :
-Kaleido-scope 2000 (sprijina cooperarea intre artisti), 
-Raphael (pentru promovarea patrimoniului cultural), 
-Ariane (tehnici de conservare si promovarea traducerilor literare) 
-actiunile din cadrul ciclului Capitalele europene ale culturii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Comunitare Interne - Economie Europeana.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-https://europa.eu/european-union/topics/foreign-security-policy_ro
-http://www.cultura.ro/politici-europene


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!