Politici antișomaj

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere ...3
Capitolul I Abordari teoretice despre politicile antisomaj ...4
Capitolul II. Analiza politicilor antisomaj din Repblica Moldova ..6
Capitolul III. Probleme si solutii 14
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Actualitatea si importanta temei: In zilele noastre, somajul reprezinta o problema, pe unde mai mica, pe unde mai mare, ce trebuie soulutionata prin intermediul politicilor antisomaj. Atat somerii, cat si studentii ar trebui sa fim la curent cu politicile impementate de catre stat. 
Scopul cercetarii: Scopul acestei lucrari este de a studia aprofundat conceptele de politici antisomaj active si pasive, de a aprecia rolul lor in dezvoltarea economiei nationale, studierea concreta a statisticii privind implementarea politicilor antisomaj pe teritoriul Republicii Moldova, riscurile pe care le poseda, operarea lor. Scopul referatului consta in manifestarea cunostintelor dobandite in cadrul prelegerilor si lucrarilor practice prin capacitatea de a studia, interpreta si analiza subiecte noi teoretice. 
Structura referatului se divide in introducere, 3 capitole, si anume Capitolul I Abordari teoretice despre politicile antisomaj, Capitolul II. Analiza politicilor antisomaj din Repblica Moldova, Capitolul III. Probleme si solutii, de asemenea, la finele lucrarii sunt indicate resursele bibliografice. 
Metodologia de cercetare: Metoda utilizata este bazata pe deductie, ce consta in intelegerea unui fenomen, plecand de la notiuni generale despre politici antisomaj, la date statstice fixe privind rolul acestora, actualitatea lor, riscurile ce le prezinta, intrebuintarea lor, in urma carora se obtine veridicitatea notiunilor.
Cuvinte-cheie: somaj, politici antisomaj, politici active, politici pasive, raa somajului, 
subventii.
Capitolul I. Abordari teoretice despre politicile antisomaj
La origine, notiunea de somaj era sinonima cu aceea de "inactivitate". Cuvantul "somaj" dinlimba romana provine din cuvantul francez "chomage". La randul sau, acesta deriva dinlatinescul "caumare", fiind provenit de la cuvantul grec "cauma", care inseamna "calduramare", din cauza careia inceta orice activitate.
In termenii pietei muncii: Somajul -  excedent al ofertei fata de cererea de munca. Surplus de forta de munca in raport cu cei angajati. Somajul nu se datoreaza numai economiei, sub forma somajului, piata muncii da expresie rezultatului negativ al influentei multor factori. 
In conditiile in care unul din factorii de mai sus se modifica si ceilalti raman constanti : 
a. cresterea economica scade => somaj; 
b. productivitatea creste => somaj; 
c. populatia activa creste => somaj; 
Abordarile somajului sunt diferite de la o tara la alta concretizandu-se in raport cu situatiile reale existente la un moment dat. Somajul nu este numai un fenomen economic care arata dezechilibrul ce apare si persista pe piata muncii. El este mai mult decat atat, este un punct de criza care trebuie depasit.
Fiecare stat are o modalitate specifica de interventie in problema somajului. De asemenea, sunt prevazute si masurile prin care se poate interveni pentru diminuarea sau pastrarea somajului la niveluri acceptabile.
Cresterea alarmanta a nivelului somajului, asociata cu o diminuare a ocuparii fortei de munca, constituie probleme de interes deosebit, care au nevoie de rezolvare. Ultimele trei decenii, vazute prin prisma evolutiei somajului, au determinat statele sa acorde o importanta deosebita acestui fenomen. Plecand de la discutiile si problematizarile realizate la nivel international fiecare stat isi concepe o politica proprie in domeniul pietei muncii.
Proiectate ca modalitate de a garanta securitatea economica a persoanelor ramase fara loc de munca, politicile de protectie a somerilor constituie un domeniu distinct al politicilor de securitate sociala. 
Politicile antisomaj reprezinta ansamblul masurilor adoptate in societate in vederea atenuarii consecintelor somajului si a diminuarii sau absorbirii acestuia. Prin definitie, ele reprezinta un ansamblu de masuri elaborate de stat pentru a interveni pe piata muncii in scopul stimularii crearii de noi locuri de munca, diminuand dezechilibrele si disfunctionalitatile de pe piasa muncii.
Politicile antisomaj pot fi impartite in doua mari categorii: politici pasive si politici active.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici antisomaj.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. LEGE Nr. 105 din 14.06.2018 cu privire la promovarea ocuparii fortei de munca si asigurarea de somaj Publicat : 10.08.2018 in Monitorul Oficial Nr. 295-308 art Nr: 448 Data intrarii in vigoare : 10.02.2019
2. Cojuhari A., Childescu V., Teorie economica, Chisinau: UTM, 2012
3. Filip N., Sorocean O., Teoria economica (curs universitar), vol.II, Chisinau, 2011
4. Gheorghe H. Popescu, Cristian Florin Ciurlau ,,Macroeconomie" Bucuresti 2013
5. Hamararu M., Tarus V. "Teoria economica. Macroeconomie. Concepte si aplicatii", Chisinau 2015
6. Mocanu Iurii, Racu L. Godiac M. ,,Moldova in cifre. Breviar staistic."Chisinau 2019
7. https://statistica.gov.md/
8. http://www.anofm.md/
9. https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/marketing/politici-antisomaj-9018.html?fbclid=IwAR3iarXflKjPZBcmLtOwb9r-danwQKW_cAZxI8CXuTyL7JVUmiwn5J-kVxo
10. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/%C8%98omaj?fbclid=IwAR3_Vlt35Kdvaf0jArCE9kNmHd9kxJYCUE0J0g5O4gHL2kd-zAbbAp7SX1M
11. https://epale.ec.europa.eu/ro/blog/efectele-neplacute-ale-somajului-de-termen-lung-randul-tinerilor-eurofound?fbclid=IwAR1nEZSNyr3jiOs-4dkunO74LwK1iIzwchqq30keK1ChPcX3QQbQteWcwOQ


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!