Politici anti șomaj și specificul lor în Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS:
INTRODUCERE 2
Capitolul I POLITICI ANTISOMAJ 3
1.1Masuri care privesc populatia active 3
1.2Masuri care privesc direct pe someri 3
1.2a)Politici active 4
1.2b)Politici passive 8
Capitolul II SPECIFICUL POLITICILOR ANTISOMAJ IN REPUBLICA MOLDOVA 9
2.1Situatia generala in RM 9
2.2 Strategia Nationale privind Politicile de Ocupare a Fortei de Munca a Republicii 
Moldova pentru perioada 2007-2015. (SNPOFM ) 9
2.2a)Obiectivele SNPOFM 9
2.2b)Scopurile strategice de ocupare a fortei de munca 10
2.2c) Liniile directoare specifice pentru ocuparea fortei de munca 10
CONCLUZIE 11
REFERINTE BIBLIOGRAFICE 12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta temei de cercetare. Abordarile somajului sunt diferite de la o tara la alta concretizandu-se in raport cu situatiile reale existente la un moment dat. Somajul nu este numai un fenomen economic care arata dezechilibrul ce apare si persista pe piata muncii. El este mai mult decat atat, este un punct de criza care trebuie depasit.
Fiecare stat are o modalitate specifica de interventie in problema somajului. De asemenea, sunt prevazute si masurile prin care se poate interveni pentru diminuarea sau pastrarea somajului la niveluri acceptabile.
Cresterea alarmanta a nivelului somajului, asociata cu o diminuare a ocuparii fortei de munca, constituie probleme de interes deosebit, care au nevoie de rezolvare. Ultimele trei decenii, vazute prin prisma evolutiei somajului, au determinat statele sa acorde o importanta deosebita acestui fenomen. Plecand de la discutiile si problematizarile realizate la nivel international fiecare stat isi concepe o politica proprie in domeniul pietei muncii.
Obiectul de studiu il reprezinta analiza politicilor antisomaj in statele cu diferit nivel de dezvoltare economica.
Scopul lucrarii:Studiul de fata isi propune, in primul rand, sa descrie si sa compare politicile sociale existente in domeniul somajului.
Proiectate ca modalitate de a garanta securitatea economica a persoanelor ramase fara loc de munca, politicile de protectie a somerilor constituie un domeniu distinct al politicilor de securitate sociala. 
Socurile si perturbatiile din economie, daca se manifesta o perioada suficient de lunga, fac ca industrii intregi sa devina redundante, in sensul ca sufera un declin permanent al productiei. 
Pentru atingerea scopului propus in lucrare au fost formulate urmatoarele sarcini: evaluarea somajului in diverse state;analiza somajului in RM; studierea politicilor antisomaj in lume si in RM.
Obiectivul principal al politicilor antisomaj este acela de a proteja veniturile obtinute de gospodarii de fluctuatiile inacceptabil de mari determinate de trecerea in somaj a unuia sau mai multor membrii din cadrul unei gospodarii
Astfel lucrarea e constituita din introducere,doua capitole,concluzii si recomadari,bibliografie.
Cuvintele cheie: somaj, polititci antisomaj,politici active,politici pasive,piata fortei de munca, SNPOFM.
Capitolul I: POLITICI ANTISOMAJ
Politicile antisomaj reprezinta ansamblul masurilor adoptate in societate in vederea atenuarii consecintelor somajului si a diminuarii sau absorbirii acestuia. Prin definitie ele reprezinta un ansamblu de masuri elaborate de stat pentru a interveni pe piata muncii in scopul stimularii crearii de noi locuri de munca, diminuind dezechilibrele si disfunctionalitatile de pe piata muncii.Politicile antisomaj imbraca 2 forme principale:masuri care privesc populatia activa; masuri care ii privesc direct pe someri.
1.1Masuri care privesc populatia activa
Scopul acestora este dublu, pe de o parte sa previna cresterea somajului prin pregatire, calificare si flexibilizare a pietei de munca, iar pe de alta parte sa reduca somajul prin crearea unor posibilitati suplimentare de angajare. Acest din urma scop se poate realiza prin reducerea timpului de munca si a duratei vietii active. Proiectele pentru impartirea muncii pot da rezultate pe termen scurt. Insa pe termen mediu si lung, solutia optima este aceea de a creste investitiile si implicit numarul de locuri de munca. Astfel, garantarea locurilor de munca poate fi obtinuta de catre angajati prin stipularea unor clauze precise in contractele colective sau individuale de munca. Pentru tarile Europei Centrale si de Est aceste masuri au fost de foarte mica amploare. De fapt, obiectivul principal a vizat in mod direct somerii si mai putin populatia activa.
1.2Masuri care ii privesc direct pe someri
1.pregatirea,calificarea si reintegrarea somerilor proveniti din diferite ramuri;
2.trecerea la noi forme de angajarea(pe timp partial sau cu orar redus)
3.instituirea unui sistem de sprijinire a somerilor,care vor sa devina intreprinzatori particulari;
4.acordarea de credite avantajoase agentilor economici care angajeaza someri;
5.restrictionarea emigrarii;
6.scaderea virstei de pensionare s.a
Politicile sociale de ansamblu au cunoscut evolutii diferite atat in tarile cu economie de piata dezvoltata, cat si in tarile in tranzitie din Europa Centrala si de Est.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Anti Somaj si Specificul Lor in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!