Politica Romano-Europeana in Domeniul Concurentei

Extras din referat Cum descarc?

CONCURENTA SI POLITICA DE CONCURENTA - CONCEPTE DE BAZA
Termenul de concurenta desemneaza "relatiile dintre toti cei care actioneaza pe aceeasi piata pentru realizarea propriilor interese in conditii de libertate economica". In acelasi timp concurenta reflecta "rivalitatea , disputa, dintre entititile economice respective care urmaresc acelasi scop si de aceea interesele lor devin contradictorii".
Concurenta este o conditie fundamentala a economiei de piata, ea fiind considerata cea mai importanta cauza a progresului economic si tehnico-stiintific.
Intr-un sens destul de cuprinzator, concurenta este o rivalitate, o lupta dusa cu mijloace economice (reducerea costurilor, lansarea de produse noi, cumparari de actiuni) si extraeconomice (spionaj industrial, actiuni de sabotaj) intre producatori sau comercianti, monopoluri, tari pentru producerea si desfacerea unor marfuri, acapararea unor piete si obtinerea de profituri mari.
Politica de concurenta are ca scop punerea in practica si prezentarea unui sistem ce permite o concurenta fara distorsiuni in interiorul unui spatiu economic. In cadrul teoriei economice liberale, politica de concurenta urmareste sa realizeze piete cu o concurenta perfecta si sa previna formarea monopolurilor si oligopolurilor care isi impun preturile lor in detrimentul consumatorului. In Uniunea Europeana au existat monopoluri de stat in domenii cum ar fi: transporturile, serviciile postale si telecomunicatiile.
Trebuie subliniat faptul ca in realitate, concurenta perfecta nu exista ca fiind o situatie ideala spre care se tinde, si ca de fapt forma concreta de manifestare a concurentei este cea imperfecta, in care participantii ce se diferentiaza intre ei dupa o serie de criterii, dispun de o forta economica diferita de informatii mai restranse sau mai ample si de o importanta diferita.
Concurenta perfecta presupune o forma de organizare a economiei cu reguli foarte stricte care au drept scop instaurarea unui anumit fel de egalitate a conditiilor pentru toti agentii economici.
Caracteristicile sale sunt urmatoarele:
- Atomicitatea producatorilor si consumatorilor
- Transparensa perfecta<
- Omogenitatea produsului
- Libertatea de a actiona pe piata
- Fluiditatea perfecta a cererii si ofertei
- Mobilitatea perfecta a factorilor de productie
- Rationalitatea sau eficienta economica.
Politica de concurenta urmareste asigurarea cadrului necesar manifestarii unei concurente loiale, adica a unei concurente care are loc in conditiile respectarii de catre agentii economici a normelor si mijloacelor considerate corecte si recunoscute ca atare prin reglementarile in vigoare din fiecare stat.
Daca concurenta este neloiala (are loc cu mijloace si actiuni contrare uzantelor si reglementarilor legale), atunci se ajunge la o distorsiune si o deturnare a concurentei de la scopul sau prin favorizarea unuia sau mai multor agenti economici si prin defavorizarea altora.
POLITICA DE CONCURENTA in UNIUNEA EUROPEANA
Una din cheile succesului integrarii economice europene a constituit-o existenta, inca de la inceputul constructiei comunitare a unei politici comune in domeniul concurentei. Dupa 40 de ani de functionare, aceasta politica continua sa fie o conditie necesara pentru existenta Pietei Interne Unice ce asigura libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor.
In ultima instansa , principalul beneficiar al unei politici a liberei concurente este cetateanul in tripla sa calitate:
- de consumator (concurenta libera conduce la o diversificare a ofertei si la o reducere a pretului de vanzare)
- de participant pe piata fortei de munca (libera concurenta obliga la un proces continuu de inovatie atat a produsului realizat, cat si a procesului de productie)<!--[endif]-->
- de actionar (libera concurenta conduce la cresterea eficientei si la realizarea de profituri ridicate).
Libera concurenta intre firme favorizeaza inovatia, reduce costurile de productie, creste eficienta economica si in consecinta, ridica nivelul de competitivitate al economiei europene.Stimulate de mediul concurential, firmele ofera astfel, produse si servicii competitive din punct de vedere al calitatii si pretului.
Politica de concurenta in UE, la fel ca si in celelalte mari puteri economice mondiale, se bazeaza pe conceptia ca pietele unei concurente pure si perfecte sunt cele mai potrivite, in stare sa asigure bunastarea populatiei. In consecinta, politica de concurenta vizeaza limitarea, controlarea, chiar interzicerea comportamentelor intreprinderilor care aduc atingere concurentei perfecte.
Totusi multi economisti recunosc ca pot exista in anumite conditii asa numitele "esecuri ale pietei" care sa justifice atunci nerespectarea regulilor liberei concurente intre intreprinderi ,sau interventia directa a statului pentru corectarea acestor efecte. Aceste esecuri pot, de exemplu sa tina de existenta efectelor externe pietei considerate (activitatea de cercetare dezvoltare realizata de o mare intreprindere poate crea un mediu sau genera o serie de cunostinte ce sunt utile si altor intreprinderi fara ca acestea din urma sa fi suportat costul lor) sau de randamentele de scara in crestere. In acest caz eficienta intreprinderilor creste in functie de dimensiunea lor si poate fi de dorit, in anumite conditii, pentru ansamblul societatii, ca pietele sa nu fie "atomistice", adica constituite dintr-un numar mare de mici intreprinderi, ca in modelul de referinta al concurentei pure si perfecte.
Monopolurile sau intreprinderile avand comportamente de monopol (de exemplu, cele care se inteleg asupra pretului sau isi impart piata) sunt primele vizate prin politica de concurenta. Termenul de politica concurentiala este destul de general, referindu-se in linii mari la anumite legi si actiuni intreprinse de guvern, sau in cazul de fata, de Comunitate in ansamblul sau (ce actioneaza prin intermediul Comisiei Europene), destinate a elimina sau cel putin a descuraja practicile comerciale restrictive cum ar fi carteluri, monopoluri sau alte bariere netarifare care ar avea ca efect, in termenii Tratatului " prevenirea, restrangerea sau distorsionarea concurentei".
Politica in domeniul concurentei interzice practici ca:
- acordarea de ajutoare publice care creeaza distorsiuni in relatiile de concurenta dintre agentii economici


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Romano-Europeana in Domeniul Concurentei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!