Politica regională UE

Extras din referat Cum descarc?

Tema 1: ,,In vreme ce piata unica inseamna o crestere a liberalizarii si a concurentei cu scopul de a stimula cresterea economica, politica de coeziune reprezinta instrumentul creat pentru a garanta ca toate tarile si teritoriile vor benefcia de avantajele economice oferite de piata unica,, 
(Gerhard Stahl si Damian LlUNA, a Cohesion Policy for the Future, Intereconomics, Decem ber, 2003)
Politica de coeziune alaturi de piata unica reprezinta un proces prioritar al Uniunii Europene. Politica de coeziune (politica regionala) este una dintre cele mai importante si mai complexe politici ale Uniunii Europene, statut ce decurge din obiectivul de reducere a decalajelor ecomonice, sociale si teritoriale intre diversele regiuni si state membre ale Uniunii Europene. Politica de coeziune sprijina Uniunea Europeana in ansamblul ei oferind platforma de colaborare prin care guvernele nationale, regiunile si orasele pot sa coopereze, ca parteneri, in proiecte ce vor face viata fiecarui cetasean mai buna. Consolidarea coeziunii sale economice,sociale si teritoriale este unul dintre obiectivele principale ale Uniunii Europene. Aceasta dedica o proportie semnificativa din activitatile si bugetul sau pentru reducerea disparitatilor dintre regiuni, in special in ceea ce priveste zonele rurale, zonele afectate de tranzitia industriala si regiunile care sufera de handicapuri naturale sau demografice grave si permanente. Uniunea Europeana sprijina realizarea acestor obiective prin:
-  coordonarea politicilor economice;
-  implementarea politicilor Uniunii Europene;
-  utilizarea fondurilor structurale si a celorlalte instrumente financiare existente.
Politica regionala este, de asemenea, mentionata in termeni mai cuprinzatori ca fiind politica de coeziune avand in vedere ca obiectivul sau global este de a consolida ceea ce se numeste coeziune economica, sociala si teritoriala in regiunile care se califica pentru sprijin. In practica eceasta inseamna:
-  coeziunea economica si sociala (stimularea competitivitatii si a cresterii economice ecologice in economiile regionale si oferirea de servicii mai bune persoanelor, mai multe oportunitati de locuri de munca si o mai buna calitate a vietii);
-  coeziunea teritoriala (conectarea regiunilor astfel incat acestea sa valorifice punctele lor forte si sa colaboreze in configurstii noi si inovatoare pentru a aborda provocarile comune, beneficiind astfel si consolidand Uniunea Europeana in ansamblu)
Cu ajutorul politicii de coeziune (crearea de locuri de munca si generarea de crestere economica, abordarea problemei schimbarilor climatice si a dependentei energetice, reducerea saraciei si a excluziunii sociale) se incearca o maximizare pe cat posibil a surplusurilor economice pentru bunastarea sociala. Integrarea economica europeana reprezinta o trasatura specifica de evolutie a econimiei europene in perioada postbelica si constituie un proces de constructie a unui ansamblu unitar si functional de institutii, politici si instrumente economice, ca urmare a acordului liber-consimtit a statelor participante, in scopul dezvoltarii econimice si sociale si apararii in comun a unor interese politice si de securitate nationala. Integrarea economica europeana a cunoscut mai multe trepte in procesul de realizare efectiva intre care se numara si Piata Comuna, cea care vrea sa puna bazele necesare formarii Pietii Unice. Prin urmare integrarea si-a facut simtita efectele asupra dezvoltarii economice dar si asupra dinamismului economiei europene si a standardelor de viata a europenilor. Eliminarea taxelor vamale si a barierelor tarifare a condus la o dinamizare a schimburilor comerciale cat si a instaorarii uniunii vamale. A doua faza a fost cea de eliminare a barierelor netarifare prin introducerea celor patru libertati de miscare si instituire a politicilor comune si de insotire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica regionala UE.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!