Politica Publica din Romania in Domeniul Protectiei Mediului

Cuprins referat Cum descarc?

Scurt istoric 3
Cadru legal 4
Programe de sprijin a politicii nationale de mediu 6
Cadru institutional 10
Autoritatea centrala 13
Programul de Guvernare- Politica privind protectia mediului inconjurator 17
Agentia Nationala de Protectie a mediului 24
PRIORITATILE MINISTERULUI MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR (MMGA) PENTRU ANUL 2007 24
Fondul de mediu 30
Amploarea poluarii in Romania- Copsa Mica 30
Copsa Mica 32
Concluzii 34
Bibliografie 35


Extras din referat Cum descarc?

Tinand cont ca un mediu sanatos este esential pentru asigurarea prosperitatii si calitatii vietii si de realitatea ca daunele si costurile produse de poluare si schimbari climatice sunt considerabile, Guvernul Romaniei promoveaza conceptul de decuplare a impactului si degradarii mediului de cresterea economica prin promovarea eco-eficientei si prin interpretarea standardelor ridicate de protectia mediului ca o provocare spre inovatie, crearea de noi piete si oportunitati de afaceri. 
Scurt istoric
In Romania, protectia mediului a aparut ca un domeniu de sine statator al politicilor nationale in anul 1990, cand a fost infiintat pentru prima data fostul Minister al Mediului; in 1992 a fost elaborat primul document oficial ce stabileste obiectivele nationale in domeniu - ,,Strategia Nationala de Protectia Mediului", reactualizata in 1996 si in 2002. Strategia este structurata in doua parti:(1) o trecere in revista a principalelor resurse naturale, elemente privind starea economica si calitatea factorilor de mediu, si (2) strategia propriu-zisa, adica principiile generale de protectie a mediului, prioritatile, obiectivele pe termen scurt, mediu si lung. Inca din 1996 se poate observa o adecvare a strategiei nationale cu cea comunitara in ceea ce priveste principiile, prioritatile si obiectivele . Astfel, principiile urmarite sunt:
- conservarea si imbunatatirea conditiilor de sanatate a oamenilor;
- dezvoltarea durabila;
- prevenirea poluarii;
- conservarea biodiversitatii;
- conservarea mostenirii culturale si istorice,
- principiul ,,poluatorul plateste";
- stimularea activitatii de redresare a mediului (prin acordarea de subventii, credite cu dobanda mica, etc.).
In ceea ce priveste prioritatile identificate, acestea reflecta nu numai nevoile nationale, dar si tendintele si initiativele existente pe plan global, ele fiind:
- mentinerea si imbunatatirea sanatatii populatiei si calitatii vietii;
- mentinerea si imbunatatirea potentialului existent al naturii;
- apararea impotriva calamitatilor si accidentelor naturale;
- raportul maxim cost-beneficiu;
- respectarea programelor si conventiilor internationale privind protectia mediului.
Referitor la obiectivele stabilite, acestea sunt impartite in obiective pe termen scurt (pana in anul 2000), mediu (pana in anul 2005) si lung (pana in anul 2020). Strategiile din 1992 si 1996 sunt documentele pe baza carora a fost structurata politica nationala de mediu pana in anul 1999, cand a fost adoptat Programul National de Aderare la UE. Incepand cu anul 1999 si continuand anual, pana in 2003, strategia nationala de mediu este completata de o serie de documente aditionale, cum ar fi -- ,,Raportul privind starea mediului in Romania", care corespunde primei parti a ,,Strategiei de Protectia Mediului" si o completeaza, printr-o analiza detaliata a calitatii principalilor factori de mediu: calitatea atmosferei, calitatea precipitatiilor atmosferice, starea apelor de suprafata si subterane, starea solurilor, starea padurilor, gestionarea deseurilor, situatia poluarii sonore, etc. 
Strategiei Nationale de Protectia Mediului i se adauga, in anul 2002, ,,Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor", ce raspunde unei nevoi presante in acest domeniu si care a fost pentru prima data adresata in anul 2000; acest lucru s-a facut prin transpunerea Directivei Cadru privind deseurile - no. 75/442/EEC, preluata in legislatia legislatia romana prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 78/2000, aprobata si completata in 2001 prin Legea 426/2001. Etapele de dezvoltare a strategiei constau in: analiza situatiei existente, identificarea problemelor, stabilirea obiectivelor strategice, evaluarea optiunilor de atingere a obiectivelor si elaborarea unui ,,Plan National de Gestionare a Deseurilor". Acest plan, elaborat de un grup de lucru format din reprezentanti ai industriei, ministerelor implicate, ONG-urilor si ICIM , cuprinde doua parti distincte:
1. actiuni cu caracter general: identifica tipurile de actiuni necesare implementarii
strategiei, precum si entitatile responsabile, termenele de realizare, costurile estimate
si posibilele surse de finantare;
2. proiecte cu caracter concret: se adreseaza unor obiective la nivel local, propuse din teritoriu.
Planul se ajusteaza in functie de propunerile incluse in planurile regionale, locale si sectoriale si propune masuri pentru urmatoarele tipuri de deseuri: deseuri municipale, deseuri de productie, deseuri periculoase si deseuri reglementate prin acte legislative specifice. In prezent, Planul se afla in proces de reactualizare, un proiect fiind deja transmis spre consultare factorilor implicati (ministere, asociatii patronale si profesionale, reprezentanti ai societatii civile - ONG-uri).
Cadru legal
Baza legislativa a politicii de mediu in Romania o constituie, in principal, implementarea acquis-ului de mediu, adica a legislatiei orizontale si sectoriale care reglementeaza politica de mediu a Uniunii Europene. Acquis-ul sectorial de mediu este structurat pe urmatoarele domenii :calitatea aerului, gestionarea deseurilor, calitatea apei, protectia naturii, controlul poluarii industriale si managementul riscului, substante chimice si organisme modificate genetic, poluarea sonora, protectia civila si siguranta nucleara. Un aspect particular al transpunerii legislatiei sectoriale il reprezinta solicitarea, de catre Romania, a 11 perioade de tranzitie, cu durate intre 3 si 15 ani si necesare ca urmare a evaluarii costurilor ridicate pe care le presupune, dupa cum urmeaza: o perioada de tranzitie in domeniul calitatii aerului, 3 referitoare la gestionarea deseurilor, 4 privind calitatea apei si 3 in domeniul poluarii industriale si al managementului riscului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Publica din Romania in Domeniul Protectiei Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!