Politica monetara si valutara

Extras din referat Cum descarc?

Cel mai important eveniment in planul politicii valutare a fost, fara indoiala, notificarea oficiala catre F. M. I. a acceptarii de catre Romania a obligatiilor prevazute in Art. VIII, aliniatul 2-4, din statul F. M. I. (la 25 martie 1998), acest pas garantand decizia autoritatilor de eliminare a restrictiilor la operatiunile de cont curent, dar si asumarea angajamentului de a nu se introduce in viitor asemenea restrictii. Anuntarea introducerii convertibilitatii totale de cont curent a constituit un semnal hotarat de continuare a reformei in directia utilizarii pe scara tot mai larga a mecanismelor specifice unei economii de piata performante. In afara acestui eveniment esential, orientarea de ansamblu a politicii valutare nu a consemnat modificari in raport cu anul precedent, pastrand, in linii mari, aceleasi caracteristici: cursul de schimb este determinat pe piata valutara, in mod liber, efect direct al cererii si ofertei, Banca Nationala intervenind doar in scopul evitarii fluctuatiilor prea ample ale cursului monedei nationale. Mecanismul de formare a cursului de schimb, corespunde conditiilor actuale de dezvoltare, dar si perspectivelor imediate de evolutie a economiei romanesti, fiind in consonanta cu utilizarea ancorei monetare pentru atingerea obiectivului final de stabilitate a preturilor. Banca Nationala a pastrat, pe intreg parcursul anului 1998, controlul influxurilor de capital pe termen scurt si al achizitiilor de titluri de stat in lei de catre ne rezidenti. Consecventa cu care a fost promovata aceasta politica, in pofida presiunilor care au existat, s-a dovedit cu atat mai justificata, cu cat tarile care au adoptat in pripa masuri de liberalizare au avut de suferit. Adoptarea obligatiilor prevazute in Art. VIII, al. 2-4 din Statutul FMI, dincolo de importanta in sine a masurii, a insemnat nu numai o crestere a increderii in politica valutara practicata de Banca Nationala ci si, mai ales, hotararea autoritatilor de a nu mai reveni la practicile administrative din trecut, promovand in viitor politici consecvente si prudente. Decizia de adoptare a convertibilitatii depline de cont curent este rezultatul unui proces indelung elaborat si minutios pregatit de banca centrala, fiind posibila datorita actiunii conjugate a unui complex de factori: Cresterea rezervelor valutare in anul 1997 (de la 748, 5 milioane dolari la 2530 milioane dolari la sfarsitul anului), ca urmare indeosebi a influxurilor de capital din primul semestru.
Functionarea echilibrata, fara sincope, a pietei valutare, constant probata de cresterea volumului operatiunilor tranzactionate, o data cu liberalizarea pietei valutare si a cursului de schimb, in martie 1997. Consacrarea modului de formare a cursului de schimb pe baza raportului cerere oferta pe piata valutara, banca centrala influentand nivelul cursului de schimb doar prin instrumentele specifice pietei, in scopul evitarii fluctuatiilor ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica monetara si valutara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Banca Nationala a Romaniei - "Raport anual B.N.R. 1998"
2.	Banca Nationala a Romaniei - "Buletin trimestrial nr. 1/1999"
3.	Banca Nationala a Romaniei - "Buletin trimestrial nr. 2/1999"
4.	Banca Nationala a Romaniei - "Buletin trimestrial nr. 3/1999"
5.	Banca Nationala a Romaniei - "Buletin trimestrial nr. 4/1999"


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!