Politica Monetara a Bancii Central Europene

Extras din referat Cum descarc?

Obiectivul principal al politicii monetare ale Bancii Centrale Europene este de a mentine stabilitatea preturilor. Banca Centrala Europeana tinteste ratele inflatiei mai mici sau egale cu 2% deasupra valorii medii 
Fara a prejudicial obiectivele stabilitatii preturilor, sistemul European -a sustine deasemenea politicile economice generale ale Comuniatii cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor comunitatii. Acestea include o rata mare a incadrarii in cimpul muncii si o crestere economic sustensbila si neinflationista.
Tratatul stabileste o ierarhie clara a obiectivelor pentru Eurosistem. Fixeaza o importanta semnificativa stabilitatii preturilor.
Tratatul prevede ca asigurarea unei stabilitatatii a preturilor este cea mai mare contributie pe care o poate realize politica monetara pentru a crea un mediu economic favorabil si o rata inalta a angajarii in cimpul muncii.
Aceste resurse ale tratatelor reflect un larg consens ca:
- beneficiile stabilitatii preturilor sunt substantiale. Mentinerea preturilor stabile pe o baza bine stabilita este o conditie esentiala pentruasigurarea bunastarii si cresterea potentialului economic.
- Rolul natural al politicii monetare pentru economie este de a mentine stabilitatea preturilor. Politica monetara poate influenta economia reala doar pe termen scurt. Dar in final influenteaza nivelul preturilor intro economie.
Banca centrala nu trebuie saevite generarea fluctuatiilor in productie si incadrarea in cimpul muncii daca acestea sunt in legatura cu obiectivul principal.
Beneficiile stabiliatii preturilor
Obiectivul stabilitatii preturilor re refera la nivelul general al preturilor intr-o economie. Aceasta implica evitarea inflatiei si deflaiiei pe perioada lunga. Stabilitatea preturilor contribuie la atingerea unor nivele inalte ale activitatii economice si ale angajarii in cimpul muncii prin:
imbunatatirea transparentei in cadrul mecanizmului de creare a preturilor. In conditiile stabilitatii preturilor oamenii pot recunoaste modificarile in preturile relative(preturile in comparatie a diferitor bunuri), fara a deveni cobnfuji la modificatrea generala a preturilor. Aceasta le permite de a lua decizii de consum si investitii cu rivire la care sunt informati si sa aloce resursele mai eficient
- reducerea riscului inflaiiei asupra ratelor dobinzii(creditorii cer acoperirea riscului asociat cu
- detinerea activelor noninale) Aceasta reducerata dobinzii si stimuleaza interesul real de a
investi.
- Evitarea activitatilor neproductive pentru a proteja impotriva impactului negativ al inflatiei sau a deflatiei;
- Reducerea distorsiunilor inflatiei si deflatiei care pot intensifica impactul distorsiunilor asupra comportamentului economic vizavi de sistemul fiscal si cel social
- Prevenirea unei distriibutii arbitrare a bogatiei si a venitului ca rezultat a inflatiei sau deflatiei neasteptate
Tratatul nu ofera o definitie concreta a stabilitatii preturilor.
Definirea cantitativa a stabilitatii preturilor:
Banca Centrala Europeana a definit stabilitatea preturilor ca: o crestere anuala a indecilui preturilor de consum pentru regiunea Euro sub 2 %. Stabilitatea preturilor trebuie mentinuta peste limita medie.
Consiliul de Ministri a clarificat ca, in urmarirea stabilitatii preturilor, aceasta tinteste ratele inflatiei sub dar aproape de 2 % peste medie.
Scopul Politicii Monetare
Banca Centrala este singurul emitator al bancnotelor si a rezervelor valutare. Aceasta inseamna ca este ofertantul monopolist a bazei monetare. Datorita acestui monopol, ea poate fixa conditii la care bancile imprumuta de la banca centrala. Mai mult decit atit, ea poate influenta conditiile la care bancile efectueaza comert intre ele pe piata monetara.
Pe termen scurt, o modificare pe piata monetara a ratelor dobinzii conditionata de banca centrala pune in miscare un numar de mecanisme si actiuni a agentilor economici. In ultimul rind, modificarea v-a influenta dezvoltarea in variabilile economice asa ca productia sau preturile. Procesul- deasemenea cunoscut ca politica monetara- mecanismul de transmisie- este foarte complexa. Pe cind caracteristicile de baza sunt intelese, nu exista consens in funciionarea sa in detaliu. 
Neutralitatea Banilor pe termen lung
Este o parere sustinuta ca pe termen lung- dupa ce toate ajustarile economiei au funciionat- o modificare in cantitatea banilor in economie v-a fi simtita in modificarea generala a preturllor. Dar nu v-a induce schimbari permanente in variabilile reale asa ca productia sau angajarea in cimpul muncii.
Acet principiu general, ce se refera la neutralitatea banilor pe termen lung, subliniaza intreaga gindire economica. Venitul real sau nivelul incadrarii in cimpul muncii sunt , pe termen lung, determinati de factori reali , cum ar fi tehnologia, cresterea populatiei sau a preferintelor agentilor economici.
Inflatia- un fenomen monetar
Pe termen lung o banca centrala poate doar contribui la cresterea potentialului economiei mentinind un mediu cu preturi stabile. Ea nu poate spori cresterea economica crescind oferta de bani sau pastrind ratele dobinzilor pe termen scurt la un nivel inconsistent cu stabilitatea preturilor. Aceasta poate influenta nivelul general al preturilor.
In sfirsit inflatia este un fenomen monetar. Perioade prelungite de inflatie inalta se asociaza cu crsteri inalte monetare. Pe cind alti factori(asa ca cererea agregata, schimbarile tehnologice sau pretul stocurilor de materie prima ) poate influenta modificari ale preturilor pe perioade scurte de timp, peste o perioada de timp efectele lor pot fi diminuate cu schimbari in politica monetara


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara a Bancii Central Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!