Politica Monetara

Cuprins referat Cum descarc?

Politica monetara 2
Orientari ale politicii monetare in Romania 4
Reforma institutionala in sprijinul politicii monetare 5
Efecte, scopuri si rolul politicii monetare. 10
Concluzie: 11
Blibliografie: 12


Extras din referat Cum descarc?

Politica monetara
In timp ce celelalte instrumente ale economiei erau, practic, imposibil de utilizat, politica monetara s-a dovedit a fi singura in masura sa duca la indeplininirea masurarilor de stabilizare, chiar daca aceasta, la inceput, s-a facut cu destul de multe eforturi.
"Politica monetara constituie un demers complex si subtil. In aceasta lume cunostintele solide ale specialistilor bancari se asociaza cu finetea unor observatii sociologice si psihologice. Toate, dublate de experienta si de spirit creator. Ne confruntam de prea multe ori cu un fenomen pe care economistii il numesc "iluzie monetara": convingerea ca sporurile castigurilor salariale sunt benefice, chiar daca preturile cresc". 
Ceea ce trebuia sa se realizeze, in definitiv, in plan monetar, era restabilirea increderii in propria moneda, in conditiile in care economia in tranzitie este, de cele mai multe ori, confruntata cu o puternica dolarixare.
Politica monetara poate fi definita ca ansamblul de actiuni exercitate de autoritatile monetare (banca nationala, trezoreria) asupra masei monetare si asupra activelor financiare, in vederea orientarii economiei pe termen scurt sau mediu. 
De fapt, ansamblul de reguli pe care banca centrala le impune celorlalte banci si institutii financiare vizeaza atingerea unor obiective generale ale tarii, cum sunt: stabilitatea, restructurarea, expansiunea, deschiderea cu eficienta a economiei nationale spre exterior etc.
Motivatiile si scopurile politicii promovate de agentii bancari si de Credit pot fi grupate in doua categorii: - in primul rand, acestea constau in organizarea profesiunii bancare de asa maniera incat sa se asigure protectia deponentilor, sa se evite riscul care ar proveni dintr-o gestiune dezordonata a resurselor monetare si din masurile individuale ce ar periclita sistemul monetar si de credit. - in al doilea rand, prin politica monetara se urmareste ca, prin modificarea masei monetare, sa se contribuie la realizarea obiectivelor economice fundamentale. Ea nu trebuie sa favorizeze nici lipsa de bani, dar nici orientarea agentilor specializati in operatiuni banesti riscante. Deci o politica monetara sanatoasa trebuie sa-si propuna concilierea stabilitatii puterii de cumparare a monedei (nu rigiditatea masei monetare) cu expansiunea economica.
Pe plan intern, rolul politicii monetare se realizeaza prin reglarea cererii de moneda de schimb si de plata. Dar reglarea respectiva nu este un scop in sine. Printr-o asemenea masura se urmaresc stabilitatea preturilor, deplina ocupare a fortei de munca si expansiunea economica etc.
Pe plan extern, politica monetara si miscarile externe de capitaluri sunt de natura dubla. Pe de o parte, politica monetara poate sa caute incurajarea intrarilor sau iesirilor de capitaluri pentru reechilibrarea balantei de plati.
Pe de alta parte, ea incearca sa gaseasca modalitatile de a suporta presiunile valutare din exterior atunci cand miscarile de capital se deruleaza speculativ. Bineinteles, se recurge la aceasta politica daca autoritatile monetare nationale nu au puterea de a evita astfel de presiuni. 
Obiectivele politicii monetare se circumscriu obiectivelor politicii economice generalesi pot fi grupate in doua categorii:
- managementul activitatii bancare si protectia deponentilor, prevenirea riscului si gestiunea corespunzatoare a resurselor monetare;
- reglarea masei monetare, prin conditii si mijloace care sa concure la realizarea obiectivelor generale ale politicii economice. Ea trebuie sa previna aparitia fenomenelor de insuficienta si formarea de excedente pe piata monetara, incat sa se realizeze armonizarea a doua obiective inseparabile: stabilitatea puterii de cumparare a banilor si cresterea economica.
Reglarea masei monetare, pe plan intern, trebuie sa urmareasca stabilitatea preturilor, ocuparea fortei de munca, expansiunea economica'.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!