Politica financiar-monetară a BNR

Extras din referat Cum descarc?

Politica financiara
Politica financiara consta in totalitatea principiilor, metodelor, masurilor, instrumentelor concrete care sunt utilizate in activitatea financiara, atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel microeconomic; la acestea se adauga legislatia financiara utilizata in scopul realizarii obiectivelor sociale si economice, pe plan intern si extern.
Politica financiara este element de suprastructura; ea actioneaza cu precadere in sfera repartitiei, dar influenteaza practic si sfera productiei, schimbului si consumului.
Politica financiara are caracter stiintific, deoarece ia in considerare legile economice, particularitatile concrete, performantele muncii sociale. De asemenea, aceasta are si caracter realist, deoarece este elaborata si infaptuita pe baza realitatilor concrete, a posibilitatilor economice. Trebuie avut in vedere, in aceeasi masura, si caracterul transformator, umanist al politicii financiare, puternic ancorata in economia nationala.
Politica financiara jaloneaza anumite coordonate in:
- domeniul cheltuielilor publice (marimea, tendinta, dinamica, destinatia, eficienta acestora);
- domeniul resurselor financiare publice (volumul, provenienta, dinamica, modul de influentare a proceselor economice, randamentul impunerii, nivelul presei fiscale);
- domeniul echilibrului economico-financiare (acoperirea cheltuielilor din veniturile realizate, constituirea unor rezerve, echilibrarea balantei financiare generale economiei nationale, a balantei creantelor si angajamentelor externe pe tarile balantei de plati externe, a balantei masei monetare, a balantei formarii capitalurilor pe economie, a balantei de venituri si cheltuieli a populatiei).
Evolutii structurale
In anul 2008 si primul trimestru al anului 2009 nu s-au remarcat modificari notabile in structura sectorului bancar romanesc. Tendinta de extindere a activitatii in teritoriu ca si a numarului de angajati isi pierde din intensitate in ultima parte a anului, in contextul crizei globale. Gradul de concentrare, moderat, continua trendul descendent.
In 2008 si trimestrul I 2009 nu se constata mutatii importante in structura sectorului bancar romanesc (Tabelul 1). Autorizarea unei banci cu capital strain (BCR Banca Pentru Locuinte), deschiderea unei noi sucursale la Bucuresti (DEPFA Bank Plc. Dublin), dupa ce o alta banca isi inceta activitatea in urma unei fuziuni (Banca di Roma) sau modificarile produse in structura actionariatului unei banci (ABN AMRO Bank, in prezent RBS Bank Romania S.A., in urma preluarii ei de catre Royal Bank of Scotland) nu au modificat substantial structura sectorului bancar. Incepand cu ianuarie 2009, CitiBank Romania S.A. si-a modificat statutul de banca - persoana juridica romana cu capital strain, devenind sucursala din Romania a CitiBank Europe cu sediul la Dublin.
La sfarsitul anului 2008, pe teritoriul Romaniei existau 43 de institutii de credit, fata de 42 la finele anului 2007, dintre care 32 autorizate de BNR sa functioneze ca persoane juridice romane, 10 sucursale ale unor grupuri bancare din UE si o retea cooperatista de credit. Acelasi numar de institutii de credit regasim si la 31 martie 2009, singura modificare, si aceasta doar la nivel de structura, fiind noul statut al CitiBank.
De remarcat sunt, de asemenea, notificarile privind intentia unui numar de 174 de institutii din strainatate de a oferi in mod direct servicii financiare pe teritoriul Romaniei. Unii dintre solicitanti se aflau in fata unui prim contact cu piata financiara romaneasca, in incercarea de a uza de avantajul pasaportului european in conditiile in care operatiunile transfrontaliere s-au dovedit pentru acestia o oportunitate, in special pe segmentul finantarii corporatiilor.
Tabel nr. 1 Indicatori structurali ai sistemului bancar romanesc
Sursa: Preluare din buletinele lunare ale BNR
Pe de alta parte, institutiile de credit din Romania, in cursa pentru o cota de piata mai buna, si-au continuat, cu o intensitate insa mai redusa spre finele anului 2008, tendinta de extindere a activitatii in teritoriu, prin infiintarea a 1.067 de noi unitati. In luna decembrie 2008 s-au inregistrat 88 de noi unitati, cu 6 mai putine decat in luna precedenta, iar in primele trei luni ale anului 2009 numarul acestora s-a cifrat la doar 65, 26, respectiv 23.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Financiar-Monetara a BNR.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!