Politica Europeana Regionala si de Coeziune. Istorie, Continut, Instrumente si Evolutie

Extras din referat Cum descarc?

Politica Europeana Regionala reprezinta la momentul actual una dintre cele mai complexe si importante politici economico-sociale ale Uniunii Europene dar si una dintre cele mai costisitoare, ocupand al doilea loc in bugetul Uniunii dupa Politica Agricola Comuna, cu un procent de 35% . Prin intermediul acestei politici, Uniunea doreste sa contribuie la revitalizarea regiunilor ramase in urma, la restructurarea zonelor industriale aflate in criza, la diversificarea economica a zonelor agricole supuse declinului sau la revitalizarea cartierelor defavorizate din orase. Preocuparea majora ramane insa crearea de locuri de munca. Intr-un cuvant, este vorba de intarirea "coeziunii" economice, sociale si teritoriale a Uniunii. 
Lansarea si evolutia politicii regionale se asociaza neoficial si este complementara procesului de integrare si largire al Uniunii Europene. 
1. Reformele politicii europene regionale si de coeziune 
Cu toate ca lansarea si recunoasterea oficiala a politicii de coeziune este instituita abia in 1986 prin textul Actului Unic European - Articolul 23, preocupari ale statelor membre pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuniile comunitatii mai putin favorizate a fost prezenta inca din 1957, in textul tratatului de la Roma ce institutia Comunitatea Economica Europeana si EUROATOM - Articolul 92. 
Pentru inceput Institutiile Comunitare nu au dispus de nici un instrument care sa sprijine la realizarea acestui obiectiv, singurul rol ingaduit fiind acela de a evalua ajutorul regional oferit de statele membre. Procesul de integrare si largire a Uniunii Europene ce a urmat a facut ca dezechilibrele si disparitatile regionale in ceea ce priveste PIB-ul, somajul, nivelul educatiei, productivitatea si infrastructura sa explodeze, inregistrand pentru unele regiuni diferente de dezvoltare de cateva zeci de ori mai mari. 
Aceasta evolutie negativa, inerenta procesului de extindere si recunoscuta de catre statele membre a castigat din ce in ce mai multa atentie si interes in identificarea si dezvoltarea unor instrumente comunitare care sa combata aceasta problema. In consecinta un proces istoric lung si complex, de infiintare si dezvoltare de instrumente noi, reforme si restructurari, a stat la baza a ceea ce numim astazi Politica Europeana Regionala si de Coeziune. De-a lungul aceastei perioade, scopul, instrumentele si aranjamentele institutionale s-au dezvoltat in concordanta cu tendintele politice, economice si sociale, cadrul conceptual de baza ramanand acelasi. 
Primele instrumente ale politicii regionale si de coeziune au fost lansate in 1958 constituindu-se in Fondul Social European si Fondul European de Orientare si Garantare Agricola. Urmatorul instrument a fost lansat abia in 1975 - Fondul European de Dezvoltare Regionala, constituind in prezent cel mai eficient si cel mai important instrument in termeni de resurse al politicii regionale de coeziune. Resursele acestui fond sunt alocate pentru reducerea dispartitatiilor economice dintre regiunile UE. Anul 1986 reprezinta in istoria procesului de integrare precum si pentru politica regionala europeana un punct de rascruce. Pentru procesul de integrare 1986 aduce cu sine semnarea Actului Unic European si relansarea obiectivului de creare a pietei comune libere. Pentru Politica Regionala Europeana, Actul Unic European reprezinta institutionalizarea si recunoasterea oficiala a importantei si necesitatii acestei politici prin acordarea Comunitatii Europene a unui mandat explicit in initierea, dezvoltarea si implementarea unei politici de coeziune economica si sociala care sa contribuie la reducerea disparitatilor dintre regiunile dezvoltate si cele slab dezvoltate. In anii ce au urmat, Politica Europeana Regionala a trecut prin numeroase etape de dezvoltare si reformare a instrumentelor sale, alocari financiare mult mai substantiale, modificari ale prioritatilor de acordare a sprijinului, etc. 
O prima reforma a politicii regionale a fost decisa in urma Consililului European de la Bruxelles din februarie 1988, reforma prin care se imbunatatea modul de functionare a fondurilor de solidaritate si se declara oficial importanta acestor instrumente in reducerea dezechilibrelor si a disparitatilor economice. Fondurile de solidaritate devin, din aceea data, cunoscute sub numele de fonduri structurale iar alocatiile acestora in bugetul comunitar cresc substantial pana la valoarea de 68 miliarde ECU. Un element de noutate in politica regionala il reprezinta infiintarea in 1989 a programului PHARE in scopul sustinerii dezvoltarii Poloniei si Ungariei prin acordarea de sprijin financiar nerambursabil pentru reconstructia economiilor nationale. Mai tarziu, acest program va fi extins pentru toate tarile candidate la UE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Europeana Regionala si de Coeziune Istorie, Continut, Instrumente si Evolutie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!