Politica Europeană de Vecinătate

Extras din referat Cum descarc?

Politica europeana de vecinatate reprezinta un concept ambitios lansat in anul 2004 de catre Parlamentul European prin care s-a urmarit indepartarea limitelor dintre Uniunea Europeana si vecinii sai si promovarea unui spatiu al cooperarii, al legaturilor economice, politice si sociale. Aceasta noua abordare a relatiilor dintre Uniunea Europeana si vecinii sai este bazata pe valorile fundamentale ale democratiei, respectarea drepturilor omului si al statului de drept, dezvoltare economica in vederea formarii unei zone securizate, prospere si stabile. (Gabriel Naghi, Securitatea europeana, p.84)
La 12 ani de la elaborarea acestui concept, se pune intrebarea daca a esuat sau este un plus al politicii Uniunii Europene? Eu consider ca Uniunea Europeana isi mentine angajamentul asumat prin Politica europeana de vecinatate, insa circumstantele din ultimii ani care nu au ptut fi prevazute- migratia refugiatilor, conflictele inghetate, atacurile teroriste, instabilitatea economica, atitudinea negativa a Rusiei- au subliniat necesitatea revizuirii prioritatilor, instrumentelor, metodelor de lucru pentru a solutiona cat mai eficient problemele vecinatatii.
Trebuie mentionat faptul ca aparitia Politicii europeane de vecinatate a culminat cu extinderea Uniunii Europene spre centrul si estul Europei (Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta, Bulgaria si Romania), de aici si necesitatea reexaminarii cadrului relatiilor Uniunii cu statele vecine. PEV se inspira din obiectivele si notiunile relatiilor anterioare ale Uniunii cu statele vecine sud mediteraneene (reglementate prin Parteneriatul Euro mediteranean -  Procesul Barcelona) si cu statele din vecinatatea estica (acordurile de parteneriat si cooperare) demonstrand totodata capacitatea de a intocmi instrumente noi, flexibile. Scopul acesteia este de a crea un "cerc de prieteni" in jurul granitelor sale sau a un "cerc de state bine guvernate" (Strategia europeana de securitate 2003).
De asemenea, Tratatul de la Lisabona (decembrie 2009) recunoaste importanta relatiilor Uniunii Europene cu statele din proximitatea sa, subliniind posibilitatea Uniunii de a dezvolta relatii privilegiate cu tarile invecinate, in vederea stabilirii unui spatiu de prosperitate si buna vecinatate si de a incheia acorduri speciale cu drepturi si obligatii reciproce si posibila realizare a unor actiuni in comun.( Mocanu Oana Mihaela, Politica europeana de vecinatate, 263-264)
Un alt element important il reprezinta faptul ca inca de la elaborarea politicii europene de vecinatate, statele membre si-au putut exprima dorintele si interesele transpunandu-le in obiectivele, instrumentele si metodele de lucru ale acestei politici. Daca state precum Franta, Italia, Spania au fost, sunt si vor fi preocupate de relatiile Uniunii cu tarile mediteraneene (datorita cooperarii anterioare PEV), o serie de state membre ale Uniunii printre care Marea Britanie , Germania sunt preocupati de vecinii rasariteni, incercand in acest fel sa influenteze planurile politicii de vecinatate catre regiunile preferate. Tocmai aceste interese, scopuri asemanatoare, aliante au condus la dezvoltarea initiativelor de cooperare regionala -  Franta, Spania, Italia in cazul Uniunii pentru Mediterana; Polonia si Suedia in cazul Parteneriatului Estic.
Trebuie subliniat faptul ca preocuparea statelor membre de a consolida politica de vecinatate reiese si din aparitia celor doua initiative regionale (Uniunii pentru Mediterana, Parteneriatului Estic), destinate sa probeze angajamentul ferm al Uniunii Europene de a transfoma vecinatatea sa intr-o zona prospera. 
Uniunea pentru Mediterana a aparut la propunerea presedintelui francez Nicolas Sarkozy in timpul alegerilor prezidentiale si prin care se urmarea formarea unei Uniuni Mediteraneene exclusiv intre statele din jurul Marii Mediteraneene. UPM a fost lansata in anul 2008 ca o continuare a Parteneriatului euro-mediteranean (Procesul de la Barcelona 1995).


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Europeana de Vecinatate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!