Politica Economica a Statului Roman in Domeniul Agriculturii (1859 - 1947)

Extras din referat Cum descarc?

In perioada 1859-1947 in Romania s-a produs numeroase transformari care au marcat intreaga evolutie economico-sociala a tarii: 
- inlaturarea regimului agrar feudal prin reforma agrara din 1864 si trecerea la capitalism;
- trecerea de la structura de tip feudal la structura alcatuita din marea proprietate mosiereasca si mica proprietate taraneasca;
- trecerea de la structura agrar-pastorala la structura excesiv cerealiera;
- modernizarea agriculturii (inlocuirea mijloacelor de munca traditionale cu mijloace moderne), trecerea de la caracterul preponderent natural (autoconsum) la un sistem preponderent comercial;
- asigurarea cu pamant a marii majoritati a taranilor si diminuarea starii de saracie;
- consolidarea unitatii statului national prin improprietarirea ostasilor care au luptat pentru apararea granitelor statului si desavarsirea unitatii nationale si a taranilor.
Pamantul cultivabil al tarii se afla in cea mai mare parte in posesie feudala (boierimea detinea 63%, manastirile 21% iar restul apartinea taranilor liberi, razesi si mosneni. In perioada 1862-1866, ponderea fanetelor si pasunilor in totalul suprafetei agricole a tarii era de 51,4% fata de 46,6 % teren arabil, 1,2% vii si 0,6% livezi 
Activitatea din aceasta ramura avea caracter manual si traditional, nu se foloseau aproape deloc masinile agricole De exemplu in anul 1862 productiile medii la hectar au fost de 800 kg la grau, 820 kg la porumb, 650 kg la orz, 440 kg la ovaz, 710 kg la secara 
Legea rurala adoptata in august 1864 in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza prevedea desfiintarea tuturor obligatiilor feudale ale clacasilor fata de boieri, taranimea clacasa devenind independenta din punct de vedere juridic; desfiintarea tuturor monopolurilor de tip feudal si improprietarirea taranilor cu suprafete expropriate din mosiile boierilor sau din patrimoniul statului, provenite din adoptarea legii secularizarii averilor manastiresti conform datelor din tabelul urmator:


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Economica a Statului Roman in Domeniul Agriculturii (1859 - 1947).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!