Politica de Mediu a Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Asumarea procesului de integrare europeana reprezinta asumarea unei etape de modernizare fortata, de schimbari la nivelul societatii romanesti realizate prin concursul Uniunii Europene printr-un set complex de elemente de stimulare si de constrangere. Daca se tine cont ca fenomenul integrarii europene a Romaniei are loc concomitent cu diferite state din regiune iar acestea se desfasoara pe fondul unei transformari fundamentale in sensul aprofundarii procesulul de integrare la nivelul Uniunii Europenne avem o imagine destul de dramatica asupra fenomenului de trasformari istorice la nivelul Uniunii Europene.
Dincolo de determinarile politice si economice ale procesului de integrare europeana evolutia acestui proces nu se manifesta de la sine precum legile naturii. Logica politica si economica si avantajele pe termen mediu si lung sunt insotite de nevoia unor schimbari structurale, de o diseminare inegala a avantajelor si costurilor la nivelul diferitelor categorii sociale si regiuni, de inertia institutionale sau la nivelul mentalitatiilor, care fac ca evolutia procesului de integrare europeana sa fie rezultatul unei confruntari creative intre tendintele progresiste si cele inertial-conservatoare.
Politica de mediu a Uniunii Europene are ca scop activitatea de protejare a mediului inconjurator prin elaborarea unor masuri de prevenire; prin respectarea principiului polulantul plateste; prin combaterea la sursa a poluarii si prin asumarea raspunderii. Fiind un fenomen la nivel mondial poluarea nu poate fi combatuta doar prin unele masuri la nivel national ceea ce a dus la marirea presiunilor la actiune pentru protejarea mediului, la nivel mondial. Incepand din anii 1970 s-a dezvoltat se poate spune cu rapiditate un drept comunitar al mediului, care cuprinde in zilele noastre peste 200 de directive si regulamente. Astfel se are in vedere protectia aerului; apei; florei si faunei; zgomotului; eliminarea deseurilor, dar se tine cont si de aspectele economice.
Actul Unic European a stabilit printre obiectivele principale protectia mediului, iar mai apoi tratatul Uniunii Europene a stabilit conceptul dezvoltarii durabile. Conform art.2 din Tratatul de la Maastricht tarile membre isi propun ca si obiective "promovarea unei dezvoltari armonioase si echilibrate a activitatiilor economice in ansamblu Comunitatii, o crestere durabila si noninflationista respectand mediul, un grad ridicat de convergenta a performantelor economice, un nivel ridicat de ocupare si de protectie sociala, cresterea nivelului si a calitatii vietii, coeziunea economico-sociala si solidaritatea intre statele membre". Astfel s-au adaugat obiective specific modelul dezvoltatii durabile. Conceptul de dezvoltare durabila inseamna in esenta a raspunde nevoilor actuale fara a compromite sansa generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Acest concept de dezvoltare durabila a fost insusit de ecologisti; economisti; sociologi. 
Pentru realizarea obiectivelor dezvoltarii durabile trebuie asigurata coerenta intre cresterea economica, coeziune sociala si protectia mediului ceea ce ar duce la crestere economica si o politica de mediu axata pe instrumentele economiei de piata.
Politica in ceea ce priveste mediul are ca obiective: protectia mediului; protectia sanatatii publice; ameliorarea calitatii mediului; utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale. Politica de mediu s-a stabilit prin tratatele CE. 
Pentru a se realiza cat mai bine obiectivele privind protectia mediului s-a infiintat la nivel comunitar Directia Generala pentru Mediu care are ca si obiective: mentinerea si ameliorarea calitatii vietii printr-un inalt nivel de protectie a resurselor naturale, o evaluare si o gestiune eficace a riscurilor precum si aplicarea in timp util a legislatiei comunitare; favorizarea utilizarii eficace a resurselor in productia, consumul si eliminarea deseurilor; integrarea obiectivelor de mediu in alte domenii ale politicilor comunitare; promovarea in UE a cresterii care sa ia in considerare nevoile economice, sociale si de mediu atat ale cetatenilor de astazi cat si a generatiilor viitoare; contributia la gasirea de solutii la problemele globale de mediu in special legate de schimbarile climatice si de conservarea biodiversitatii la nivel international; promovarea unei abordari multisectoriale a problemelor de mediu cu participarea tuturor partilor implicate la o informare mai eficace si la o mai buna protectie a mediului.
Legislatia comunitara privind protectia mediului este obligatorie, dar pentru noile state membre se aplica o perioada de tranzitie.
Acqui-ul comunitar referitor la protectia mediului trebuie transpus in legislatia nationala ceea ce necesita o structura administrativa bine echipata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Mediu a Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!