Politică de dezvoltare regională

Extras din referat Cum descarc?

Politica regionala include toate activitatile care influenteaza in mod semnificativ definirea unei regiuni. Problematica dezvoltarii regiunilor cuprinde o multitudine de manifestari care reflecta persistent unor dezechilibre/disparitatilor de dezvoltare intre diferitele regiuni ale tarilor member UE. Disponibilitatile pot fi masurate cu ajutorul indicatorilor macroeconomici PIB total sa PIB/locuitor. 
Scopul politici regionale este corectarea disparitatilor / dezechilibrelor astfel incat sa asigure o repartizare nou echilibrata a activitatilor economice si a populatiei pe un anumit teritoriu. Politica regionala contribuie la echilibrarea repartitiei demografice si a dezvoltarii economice pentru acele regiuni care sunt mai slab dezvoltate. 
Indicatorii macroecomici indica pe langa gradul de dezvoltare economica a tuturor regiunilor si divergentelor economice si sociale la nivelul regiunilor. In acest scop sunt calculate decalajele intre veniturile si nivelul productivitatii muncii, diferentele privind gradul de antrenare si structura gruparii fortei de munca. Indicatorul cel mai des utilizat este PIB/loc. pentru a masura volumul rzultat din activitatea economica si veniturile incasate de muncitori din activitatile dintr-o anumita regiune.
La nivelul UE s-a constatat necesitatea unei politici de dezvoltare regionala comuna ca singur instrument pentru eliminarea disponibilitatilor. Politica regionala comuna e un instrument specific ce implica un transfer de resurse intre tarile member prin intermediul bugetului UE. Unicul scop al politicii regionale comune este de a sprijini investitiile in resurse umane si in capital fizic in domenii cum ar fi dezvoltarea cercetarii si inovatiei a intreprinderilor sau a retelelor de infrastructura .
Obiectivele politicii regionale
Anul 1998 a marcat definirea obiectivelor specific ale politicii regionale europene. La nivelul acesta au fost identificate urmatoarele obiective :
1.Dezvoltarea si ajustarea structural a regiunilor cu intarziere in dezvoltare
Se adreseaza regiunilor a caror PIB/loc calculat ca medie pe ultimii 3 ani este sub 75% din media comunitara. Principalele beneficiare ale finantarii in cadrul acestui obiectiv sunt: Grecia, Portugalia, Irlanda si anumite regiuni din ate state member UE. Peste 70% din fondurile UE destinate Politicii Regionale sunt destinate acestui obiectiv.
2.Reconversia regiunilor grav afectate de declinul industrial 
Criteriile de eligibilitate privesc regiunile cu un smog mare si pondere a sectorului industrial peste media comunitara, cea mai mare parte a populatiei fiind ocupata in sectoarele aflate in declin. 
(smog=concentratie marita a poluaritatilor din aer)
3.Combaterea somajului de lunga durata, insertia profesionala a tinerilor si promovarea egalitatii de sanse intre barbati si femei, folosind fondul FSE
4.Adaptarea fortei de munca la unitatile industrial si evolutia sistemului de productie
5.Adaptarea structurilor agricole in cadrul reformei politice agricole comune (PAC), modernizarea si restructurarea pescuitului, dezvoltarea zonelor rurale.
6. Dezvoltarea si ajustarea structural a regiunilor ce au o densitate a populatiei exterm de redusa.
Acest obiectiv a fost introdus in 1995 dupa aderarea tarilor nordice (Suedia, Finlanda)
Obictivele 1,2,5,6 au caracter specific regional in timp ce obiectivee 3,4 au caracter orizontal si acopera ansamblul teritoriului cmunitar. Fondurile utilizate in acest obiectiv sunt : FEDR, FSE ,FEOGA.
Pentru perioada 2000-2006 s-au formulat alte 3 obiective :
Obiectivul 1 urmareste promovareadezvoltarii si ajustarii structural e regiunilor ramase in urma din punct de vedere al dezvoltarii PIB-ului/loc mai mic decat 75% din media comunitara. Acest nou obiectiv priveste si regiunile ultra periferice ale UE precum si zonele vizate de obiectivul 6, zone cu o densitate redusa a populatiei. Peste 2/3 din bugetul alocat fondurilor structural sunt alocate obiectivului 1 , iar apoape 20% din populatia totala a UE ar trebui sa fie influentata de aceste masuri.
Obiectivul 2 . Sustinerea reconversiei economice si sociale a regiunilor care se confrunta cu dificultati structurale altele decat cele eligibile in obiectivul 1. Acest obiectiv aminteste de obiectiveke 2 si 5, in general vizeaza zonele aflate in mutatii economice, zone rurale aflate in declin, zone in criza, dependenete de pescuit precum si cartiere urbane in dificultate. Maxim 18% din populatia UE va beneficia de ajutorul de la acest obiectiv, repartizarea fiind in functie de tipul de activitate dominant: 10% in zonele industrial, 5% in zonele rurale, 1% in sectorul pescuit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Dezvoltare Regionala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!