Politica de Coeziune Sociala in Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

1. Descriere
Politica de coeziune a Uniunii Europene, integrata in tratate incepand din 1986, si-a fixat ca obiectiv sa reduca diferenta intre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni, pentru a consolida coeziunea economica si sociala. Odata cu integrarea celor zece tari noi in 2004, apoi a Bulgariei si Romaniei in 2007, acest efort de armonizare a trebuit intarit. Principalii beneficiari ai Fondului au fost chemati sa contribuie la dezvoltarea economica a noilor lor parteneri.
Pentru perioada 2007-2013, politicii de coeziune i-a fost atribuit o treime din intregul buget european. Dar ea nu se rezuma la un simplu ajutor financiar. Miza este ameliorarea competitivitatii si potentialului de crestere la nivel local, regional si national. Competitivitatea economiilor este de folos tuturor teritoriilor Uniunii, inclusiv regiunilor convergentei. Toate partile sunt castigatoare. O Europa solidara trebuie sa fie si o Europa dinamica, productiva si novatoare.
2. (Obiectivele politicii de coeziune)
Experienta arata ca politica de coeziune poate fi o reusita numai daca isi concentreaza eforturile asupra unui numar limitat de domenii relativ ample.
Obiectivele prioritare ale politicii de coeziune economica si sociala pentru perioada 2007-2013 sunt reglementate prin Regulamentul Consiliului Nr. 1083/2006 din 11 Iulie 2006.
(a) Obiectivul de Convergenta 
Obiectivul de Convergenta urmareste accelerarea convergentei statelor membre si a regiunilor celor mai putin dezvoltate, prin cresterea economica si a numarului locurilor de munca, prin sporirea si imbunatatirea calitatii investitiilor in capitalul fizic si uman, dezvoltarea inovatiei si a societatii informatiei, adaptabilitatea la schimbarile economice si sociale, protejarea si imbunatatirea calitatii mediului, precum si a eficientei administrative. Acest obiectiv constituie prioritatea Fondurilor Structurale si de Coeziune ( FEDR, FSE si FC) 
Regiunile eligibile pentru finantarea din Fondurile Structurale in temeiul Obiectivului de Convergenta, sunt regiuni ,,NUTS 2" in sensul Regulamentului (CE) nr. 1059/2003, al caror produs intern brut pe locuitor, este mai mic de 75% din PIB mediu din Uniunea Europeana cu 25 de membri. 
Statele membre eligibile pentru finantarea din Fondul de Coeziune sunt cele al caror venit intern brut (VIB), este mai mic de 90% din VIB mediu din Uniunea Europeana cu 25 de membri 
Regiuni eligibile pentru obiectivul Convergenta
Sursa: Eurostat
(b) Obiectivul de Competitivitate Regionala si Ocupare a Fortei de Munca 
Obiectivul de Competitivitate Regionala si Ocupare a Fortei de Munca urmareste, in afara regiunilor celor mai putin dezvoltate, consolidarea competitivitatii si atractivitatii regiunilor, precum si sporirea locurilor de munca, pentru a se pregati si adapta la schimbarile economice si sociale, prin sporirea si imbunatatirea calitatii investitiilor in capitalul uman, inovatia si promovarea societatii informatiei, spiritul intreprinzator, protejarea si imbunatatirea calitatii mediului, imbunatatirea accesibilitatii, adaptabilitatea lucratorilor si a intreprinderilor, precum si dezvoltarea pietelor de munca; (FEDR si FSE)
Regiunile eligibile pentru finantarea din Fondurile structurale in temeiul competitivitatii regionale si a numarului locurilor de munca sunt cele care nu sunt incluse in cadrul Obiectivului Convergenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Coeziune Sociala in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.eufinantare.info
ec.europa.eu 
www.adrvest.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!