Politica Concurentiala

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Necesitatea reglementarilor din domeniul concurentei decurge insasi din natura economiei de piata libere, deschise, care se bazeaza pe existenta unei concurente loiale intre agentii economici, competitie ce trebuie respectata, pastrata si protejata de lege.
In multe situatii, agentii economici utilizeaza un intreg ,,arsenal" de acte si fapte anticoncurentiale cu scopul de a-si elimina concurentii de pe piata si de a obtine profituri cat mai mari. Acest lucru afecteaza grav atat mediul concurential, cat si economia in ansamblul sau, implicatiile fiind deosebit de profunde si asupra vietii cetatenilor.
Politica concurentiala are ca obiectiv principal crearea unei concurente reale libere si loiale in cadrul pietei de referinta prin masuri ce au in vedere structurile pietei si comportamentul agentilor economici. Politica concurentiala incerca sa reglementeze tot ceea ce se poate ,,scapa de sub control" agentilor economici, voit sau nevoit, conducand la un comportament anticoncurential.
Prin politica de protectie a concurentei se urmareste crearea, protejarea si dezvoltarea mecanismelor pietei libere in scopul cresterii economice, a bunastarii consumatorilor si a stimularii unei economii eficiente si competitive pe piata mondiala.
Transpusa la nivelul consumatorului, cultura concurentiala il determina pe acesta sa fie bine informat si sa aleaga acele produse si servicii care ii satisfac cel mai bine nevoile si care ii ofera cea mai mare valoare in schimbul pretului platit. Astfel, consumatorul, prin posibilitatile sale de alegere, intervine direct si concret in procesul competitiei libere, ca beneficiar direct al rezultatelor acesteia.
Cap.I Definirea politicii concurentiale
Politica concurentiala este fundamentata pentru realizarea pietei unice, deoarece garanteaza functionarea cat mai buna a mecanismelor pietei libere, sustinand, in acelasi timp, crearea unui mediu european competitiv sanatos.
Ca definitie, politica concurentiala reprezinta ,,un ansamblu de reglementari, obiective si institutii care actioneaza pentru asigurarea unui climat concurential normal intre agentii economici sa se manifeste liber, pe baza propriilor lor decizii si comportamente orientate sistematic pentru obtinerea avantajelor valorice, ca expresie a eficientei activitatii lor pe piata considerata". 
O alta definitie a politicii in domeniul concurentei a fost data in cadrul Conferintei ministeriale de la Singapore in anul 1996, sub patronajul Organizatiei Mondiale a Comertului, in care se precizeaza, ca in sens larg, politica in domeniul concurentei cuprinde toate masurile care se refera la competitia in cadrul pietei, incluzand politica comerciala si politicile de reglementare si masurile adoptate de catre guverne pentru combaterea practicilor anticoncurentiale ale intreprinderilor din sectorul privat si public. In sens restrans politica in domeniul concurentei se refera la legislatia si politicele care reglementeaza comportamentul anticoncurential al intreprinderilor. 
Cap.II Istoricul evolutiei politicii concurentiale europene
Toate tarile europene care au avut ca scop dezvoltarea pietelor si asigurarea eficientei acestora, au urmarit adoptarea unor masuri si reglementari in domeniul concurentei care sa se alinieze legislatiei existente la nivel european.
Experienta britanica se bazeaza pe existenta unor practici restrictive si pe o atitudine de toleranta fata de carteluri si concentrari economice, precum si pe ideea ca nu era necesara o politica clara in acest domeniu.
Desi regimul concurentei britanice este constituit pe o baza legislativa solida, acesta este criticat pentru complexitatea si incoerenta sa, precum si pentru faptul ca deciziile luate in anumite situatii sunt justificate prin elementul ,,interes public". O abordare mai orientata spre competitie s-a facut simtita incepand cu anii '80 si s-a concretizat prin schimbari in domeniul legislativ. Guvernul laburist, ales in 1997, a adus in actualitate probleme referitoare la reforma competitiei, fiind introdus in Parlament un nou proiect de lege privind concurenta, in conformitatea cu prevederile competitionale europene.
Experienta germana are la baza un anumit context istoric legat de socialismul national si crearea cartelurilor in Germania. Ca urmare, dupa cel de-al doilea razboi mondial, s-a facut simtita influenta gandirii americane in domeniul legislatiei concurentiale. Este evident ca regulile concurentiale adoptate in Gemania la sfarsitul anilor 1950 au fost in mare parte un raspuns la politica Statelor Unite. Astfel, Germania cunoste o puternica decartelizare a industriei.
La inceputul anului 1948, un proiect de lege, denumit proiectul Josten, condamna extrem de dur practicile anticoncurentiale, dar pana in anul 1957, cand el a fost regiferat a fost substantial atenuat. Legea impotriva restrictiilor competitive a insemnat, de fapt, o versiune mai blanda a modelului american, devenind un instrument al eficientei economice.
In cadrul politicii economice europene, modelul german constituie un exemplu in domeniul aplicarii regulilor concurentiale, punand in centrul atentiei economia sociala de piata.
Alte tari, cum ar fi Belgia si Luxemburg nu aveau nici o legislatie in domeniu, in timp ce in Olanda exista un Act al Concurentei Economice, elaborat in anul 1956. In Italia, monopolurile si practicile restrictive erau guvernate de Codul civil, iar in Franta aceste practici erau reglementate foarte putin.
Primii cincisprezece ani in domeniul politicii concurentiale europene (1958-1972) sunt caracterizati prin incercari de dezvoltare a unui set coerent de prioritati politice si de creare a unor institutii concurentiale. Astfel, a fost infiintat Directoratul general pentru Competitie, care a incercat sa dezvolte o politica cuprinzatoare referitoare la intelegerile verticale si orizontale intre agentii economici. Accentul pus pe protectia consumatorului, acesta confruntandu-se cu abuzurile venite din partea actorilor principali de pe piata sau din partea cartelurilor constituite. De asemenea, s-a incercat eliminarea principalelor bariere impotriva comertului in tarile membre, deoarece Uniunea Vamala a fost realizata abia in anul 1968.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Concurentiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!