Politica concurentei in Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Politica in domeniul concurentei, implementata de Comisia Europeana si autoritatile Statelor Membre, are ca obiectiv crearea unei concurente reale pe piata comuna prin masuri referitoare la structurile pietei si la comportamentul actorilor acesteia.
Libera concurenta intre firme favorizeaza inovatia, reduce costurile de productie, creste eficienta economica si, in consecinta, ridica nivelul de competitivitate al economiei europene. Stimulate de mediul concurential, firmele ofera astfel produse si servicii competitive din punctul de vedere al calitatii si al pretului.
Acquis-ul din sectorul concurentei acopera atat politicile antitrust, cat si politicile de control al ajutorului de stat. Include norme si proceduri de combatere a comportamentului anticoncurential al societatilor comerciale (intelegeri restrictive intre agentii economici si abuz de pozitie dominanta) si de impiedicare a acordarii de catre guverne a ajutoarelor de stat care distorsioneaza concurenta pe Piata Interna. In general, regulile de concurenta sunt direct aplicabile in intreaga Uniune, iar Statele Membre trebuie sa coopereze indeaproape cu Comisia in aplicarea acestora.
Unul dintre principiile din Tratatul privind Uniunea Europeana este cel conform caruia Statele Membre trebuie sa adopte o politica economica "in concordanta cu principiile economiei de piata deschisa, bazata pe concurenta loiala". Politica Uniunii in domeniul concurentei are rolul de a apara si promova concurenta reala in cadrul Pietei comune. 
Politica in domeniul concurentei se concentreaza pe patru domenii principale de activitate:
- eliminarea acordurilor intre firme, care au ca efect diminuarea concurentei, si a abuzurilor de pozitie dominanta (de exemplu, acorduri de stabilire a preturilor intre firme concurente);
- controlul fuziunilor intre firme (de exemplu, fuziunea a doua mari grupuri, care are ca rezultat dominatia acestora asupra pietei; orice concentrare, incepand de la un anumit nivel, trebuie supusa aprobarii Comisiei); Aspectele mentionate mai sus sunt cunoscute si sub denumirea comuna de "reglementari antitrust" 
- liberalizarea sectoarelor economice monopoliste (de exemplu, telecomunicatiile, gazele si electricitatea, transportul feroviar). In toate aceste domenii se urmareste o politica de liberalizare treptata.
- monitorizarea ajutoarelor de stat (de exemplu, interzicerea acordarii de catre stat a unor subventii pentru mentinerea in activitate a unei firme in cazul in care nu exista perspective de redresare a situatiei acesteia. Totusi, unele tipuri de asistenta pot fi considerate compatibile cu obiectivele Pietei unice, daca sunt satisfacute anumite criterii, fapt analizat de Comisie de la caz la caz - intreprinderi mici si mijlocii sau sprijin regional etc). 
Bazele juridice ale politicii in domeniul concurentei
Desi politica comunitara in domeniul concurentei este tot mai mult determinata de considerente economice, constrangerile la care este supusa sunt in principal de ordin juridic.
Baza legala (juridica) a PDC este oferita, in primul rand, de prevederile incluse in Tratatului UE , respectiv:
- Articolul 81, privind practicile restrictive
- Articolul 82, privind pozitia dominanta pe piata
- Articolul 86, privind intreprinderile publice
- Articolele 87-89 privind ajutorul de stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica concurentei in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!