Politica comercială a statului Barbados

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimii ani, turismul a devenit principala ramura a economiei Barbados-ului si principalul contribuabil la P. I. B-ul national, pozitie ocupata pana nu de mult de industria zaharului. De fapt Barbadosul a fost o tara predominant agricola, iar zaharul era cel mai important produs.

In ultimii ani, problemele legate de zahar, pe piata mondiala, prtul mic de vanzare raportat la costurile mari de productie, impreuna cu nevoia de a reduce nota mare de plata a importul de produse alimentare, au dus la eforturi sustinute ptr. diversificarea modalitatilor de acumulare de fonduri la economia nationala.

Astazi, cu aproape un milion de turisti, cazati sau aflati in trecere, ce aleg Barbados drept destinatie a vacantele lor, turismul a devenit principalul angajator si aducator de valuta straina.

Comertul cu servicii constituie 2/3 din economia statului Barbados Dintre sectoarele comerciale, comertul si turismul sunt cele importante.

Industria manufacturiera, care intrase in declin la sfarsitul anilor 80, a aratat o revigorare de-a lungul anilor 90. In ultimii 15 ani, sectorul - Afaceri Internationale s-a extins si a devenit tot mai important, astazi contribuind cu un procent semnificativ la P. I. B. Cuprinde afaceri din domeniuii cum ar fi: banci, asigurari, finante, consultanta pentru investitii, publicitate si marketing, management al averii private, fabricarea si asmblarea de produse finite, dezvoltarea tehnologiei de informatica si software, servicii de procesare a datelor.

Barbados-ul detine o forta de munca specializata si bine educata, iar legislatia in domeniu este considerata de catre statele straine drept un model demn de urmat. Tinand cont de piata internationala si de intelegerile financiare, Barbados-ul mentine un extraordinar control al schimburilor pentru a proteja balanta sa de plati.

In 1993, tara a inceput sa-si revina dupa o grava recesiune. Renasterea economiei, condusa de turism, a readus linistea in 1994, lucru ce a continuat in 1998-1999. Datoria externa este inca manevrabila datorita ratelor destul de mici. Majoritatea datoriilor sun detinute de sectorul public.

Guvernul a introdus politici care sa se ocupe cu rezolvarea problemelor legate de costul muncii si de concurenta. Acestea includ negocieri cu partenerii sociali, privind politica preturilor si a veniturilor, ce cuprind sectorul privat, guvernul si bursa si infiintarea unui Consiliu National al Productivitatii care sa raspunda de problemele de productivitate.

Trestia de zahar Zaharul a fost unul dintre cele mai important element al comertului extern al insulei. Nivelul productiei la zahar a fost consistent in raport cu productia la ha. 8600 ha de pamant sunt cultivate de trestie de zahar, care au produs aproximativ 58. 400 t zahar cu o valoare la export de 57. 300. 000$. Vegetale si fructe Aproape 2000 ha de pamant sunt cultivate cu vegetale, dintre care amintim: fasole, morcovi, castraveti, varza, rosii, cartof si dovleci.

Barbadosul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Comerciala A Statului Barbados
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 172 cuvinte
Nr caractere:
7 789 caractere
Marime:
13.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
stat, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!