Politica Comerciala a Romaniei Inainte si dupa Aderarea la Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Politica economica, este o componenta a mecanismului economic, care consta dintr-un ansamblu de principii, norme si reguli care stau la baza activitatii economice a statului, administratiilor publice centrale si locale si care se desfasoara in numele intereselor nationale, imediate si de perspectiva, precum si de mijloacele si metodele folosite pentru a realiza strategia propusa. Politica economica difera de la o tara la alta si se modifica de la o perioada la alta.
In cadrul politicii economice, in general, si a politicii economice externe, in special, notiunea de politica economica include ansamblul masurilor cu caracter administrativ, juridic, fiscal, valutar si de alta natura prin intermediul carora statele promoveaza, in relatiile economice internationale, interesele nationale fundamentale, de perspectiva indelungata sau de scurta durata. Politica comerciala cuprinde reglementarile legale in vederea promovarii sau restrangerii relatiilor economice internationale, a relatiilor comerciale si de cooperare economica a firelor, intreprinderilor nationale cu subiecte de drept privat a unei tari.
Principalele obiective de politica comerciala sunt: 
a)coordonarea si controlul importului pentru protejarea productiei nationale in fata concurentei straine si pentru dezvoltarea unor sectoare economice pe plan intern; 
b) promovarea si incurajarea exportului pentru valorificarea superioara a muncii nationale pe pietele externe; 
c) facilitatea cooperarii si integrarii economice internationale; 
d) coordonarea miscarilor de capital in raporturile cu strainatatea; 
e) dimensiunea corecta a creditelor externe; 
f) dezvoltarea sectorului economic tertiar (servicii); 
g) echilibrarea balantei de plati prin balanta comerciala.
Politica comerciala a Romaniei in perioada tranzitiei la economia de piata a avut urmatoarele obiective: 
- continuarea liberalizarii importurilor, asigurandu-se totodata o protectie cat de cat rezonabila a productiei nationale; 
- promovarea si stimularea exporturilor romanesti pe pietele externe; 
- echilibrarea balantei comerciale, ceea ce ar fi trebuit sa aiba consecinte pozitive si asupra balantei de plati externe; 
- participarea activa la sistemul comercial multilateral si la integrarea comercial-economica regionala si subregionala; 
- cresterea rolului diplomatiei economice si al activitatii ambasadelor noastre din strainatate, prin promovarea si sustinerea intereselor economice ale sectoarelor romanesti, public si privat, in plan extern, si sporirea contributiei la atragerea investitiilor straine in Romania si la extinderea cooperarii cu partenerii externi pe terte piete. 
Reformarea politicii comerciale tarifare, in Romania, a fost directionata, in principal, pe urmatoarele prioritati: adoptarea si aplicarea unui nou tarif vamal de import; reduceri si exceptari temporare de taxe vamale de import; facilitati vamale pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si tranzactii in leasing: adoptarea unui nou cod vamal; utilizarea avantajoasa a tarifului vamal de import al tarii. 
Principalul instrument de influentare a importurilor in economia de piata este tariful vamal de import.
Incepand cu 1 ianuarie 1992, s-a trecut la aplicarea unui nou tarif vamal de import, in baza nomenclatorului Conventiei internationale din anul 1983 privind sistemul armonizat de descriere si codificare a marfurilor. Acest nou tarif vamal al Romaniei avea trei coloane: 1) taxe vamale conventionale, pe care Romania le aplica la importurile din tarile cu care avea convenit in acordurile comerciale regimul reciproc al clauzei natiunii celei mai favorizate; 2) taxe vamale preferentiale, aplicate in relatiile cu tarile membre ale Acordului privind Sistemul Global de Preferinte Comerciale (SGPC); 3) taxe vamale preferentiale cu regim de cote mai reduse, pe care Romania le aplica la unele marfuri convenite in relatiile cu tarile semnatare ale ,,Protocolului celor 16" (tari in curs de dezvoltare). Aria perfectionarii politicii comerciale netarifare in Romania, in perioada de tranzitie la economia de piata, cuprinde o multime de masuri, intre care mai urgente au fost uratoarele: regimul de licente (autorizatii) de export si import; regimul restrictiilor cantitative la import si export, intarzieri (prohibitii) la exportul si importul de marfuri; problema instrumentelor de aparare comerciala si a altor taxe percepute la intrarea pe teritoriul vamal al Romaniei; evaluarea in vama a marfii; standardele si reglementarile tehnice; masurile sanitare si fitosanitare; achizitiile publice (guvernamentale; protectia drepturilor de proprietate intelectuala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Romaniei Inainte si dupa Aderarea la Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!