Poka Yoke

Extras din referat Cum descarc?

Poka Yoke 
Este un termen , un concept de management al calitatii aplicat de Shigeo Shingo (inginer de productie) in activitatile industriale create pentru a preveni erorile umane (in anii 1960).
Poka Yoke provine din limba japoneza de la cuvintele "yokeru"(erori involuntare) si "poka"(a evita). Astfel Poka Yoke reprezinta evitarea erorilor accidentale.
Initial era utilizat termenul de "Baka-Yoke"(anti-prosti), dar s-a considerat a fi jignitor si s-a preferat o alta forma de "eroare".
In limba engleza conceptul este numit de unele persoane "fool-proofing".
Scurt istoric-primul dizpozitiv Poka Yoke
In timp ce vizita fabrica Yamada Electric in 1961, Shingo a fost anuntat ca fabrica are o problema cu unul din produsele sale. O parte a produsului a fost un comutator mic, cu doua butoane sprijinite pe doua arcuri. Ocazional, muncitorul asambleaza comutatorul, dar uita sa insereze un arc sub fiecare buton.
Uneori, eroarea nu este descoperita decat atunci cand ajunge la client, iar fabrica trebuie sa trimita un inginer, sa dezasambleze comutatorul, sa introduca arcul lipsa si sa reasambleze comutatorul. Aceasta problema a fost costisitoare, dar in acelasi timp si foarte jenanta.
Sefii de la fabrica ar avertiza agajatii sa acorde mai multa atentie muncii lor, dar in ciuda celor mai bune intentii, lipsa arcurilor poate fi o problema care ar putea reaparea in viitor 
Shingo a sugerat o solutie care a devenit primul dispozitiv Poka Yoke.
- In metoda veche, un muncitor a inceput lucrul prin luarea a doua arcuri dintr-o cutie de piese mare si apoi a asamblat comutatorul
- In noua abordare, un mic vas este plasat in partea din fata a cutiei si in primul rand sarcina lucratorului este de a lua doua arcuri din cutie si de a le pune in vas. Apoi lucratorul asambleaza comutatorul. Daca un vreun arc ramane pe vas, lucratorul va sti ca a uitat sa introduca arcul in comutator.
Noua procedura a eliminat complet problema arcurilor lipsa.
Shingo a continuat sa dezvolte acest concept pentru urmatoarele decenii.
Scopul principal este de a obtine zero defecte, Poka Yoke fiind unul din multele elemente ale sistemului Zero Control al Calitatii (ZQC) ale lui Shingo, al carui obiectiv principal este de a inlatura produsele cu defecte.
Poka Yoke nu este chiar o procedura, ci mai mult un concept. 
Orice persoana are posibilitatea si ar trebui sa incerce Poka Yoke la locul de munca. 
Prin introducerea unui sistem Poka Yoke, o organizatia poate sa faca bine de prima oara, iar lucrurile se pot dezvolta spre excelenta. Imaginea companiei in fata clientului va fi nepatata daca se vor elima erorile de la sursa sau daca greselile sunt impiedicate sa vina la clienti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poka Yoke.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://en.wikipedia.org/wiki/Poka-yoke
http://www.siliconfareast.com/pokayoke.htm
http://www.btclub.ro/uploads/KAIZEN_PokaYoke_sisteme_anti-eroare.pdf
http://faculty.washington.edu/apurva/502/Readings/Lean/pokasoft.pdf
http://thequalityportal.com/pokayoke.htm
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lRgclY5OD9AJ:neumann.hec.ca/sites/cours/6-510-96/Documentation/pokayok.doc+&cd=6&hl=ro&ct=clnk&gl=ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!