Plati Electonice

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere pag.3
I. Recomandari si informatii generale privind plata electronic si aparitia legislatiilor pag.3
1. Recomandari pag.3
2. Aparitia legislatiilor pag.3
II. Particularitatile comertului electronic in Romania pag.8
III. Legislatia din Romania pag.9
- Legea nr. 677/2001 pag.13
- Legea nr. 455/2001 pag.18
- Directive 2002/38/EC pag.22
- Regulamentul 792/2002 pag.22
Concluzii pag.23
Bibliografie pag.24
IV. Introducere


Extras din referat Cum descarc?

Aparitia banilor electronici in anii '90, platile prin carduri, transferurile de fonduri transfrontaliere si comertul electronic au impus o reglementare din punct de vedere juridic a emiterii si miscarii banilor pe cale electronica.
Incepand cu anul 1987 Parlamentul si Consiliul Europei emit o serie de Directive si Recomandari in domeniu, iar in anul 2000 in Romania apar primele ordonante si legi referitoare direct si indirect la platile electronice. O Recomandare (87/598/EEC) din 1987 se refera la un cod de conduita in platile electronice, iar Recomandarea din 1988 (88/590/EEC) se refera la sistemele de plata in general, incluzand si pe cele electronice. 
Recomandarea Comisiei (87/598/EEC) din 1987 in ceea ce priveste codul pe care partile care participa la o tranzactie ce implica plata electronica trebuie sa-l respecte, a fost schitat de catre Comisia Europeana si promoveaza securitate pentru client si securitate si eficienta sporita pentru comercianti si emitenti. Contractul dintre emitenti (bancile) si comercianti sau consumatori va fi scris in intregime in limba oficiala a statului membru in care este incheiat.
Respectarea informatiilor confindentiale oferite de consumatori si accesul la un sistem echitabil pentru comercianti indiferent de marimea lor este absolut necesara.
I. Recomandari si informatii generale privind plata electronica si aparitia legislatiilor
1. Recomandari
O Recomandare (97/489/EC) din 1997 se refera la tranzactiile desfasurate prin instrumente de plata electronice, cu referire speciala la carduri, si reglementeaza responsabilitatile intre emitentii si detinatorii de carduri, si cele intre utilizator, comerciant, si furnizorul de servicii de plata. 
Recomandarea Comisie din anul 1997 se aplica in integral la toate tranzactiile ce implica instrumente care permit accesul de la distanta la contul titularului ca si:
- transferurile de fonduri, altele decat cele ordonate si executate de institutii financiare, efectuate prin intermediul unui instrument de plata electronica;
- retragerile de numerar prin intermediul unui instrument de plata electronica si incarcarea (si descarcarea) unui instrument de bani electronici, de la dispozitive, cum ar fi dispozitive distribuitoare de bani si de masini automate de povestitor si la sediile emitentului sau ale unei institutii care se afla sub contract pentru a accepta instrumentul de plata.
Aceasta recomandare se aplica, in parte pentru instrumentele electronice de bani. Cu toate acestea, in cazul in care instrumental de bani electronici este folosit pentru a incarca (si descarca) sume prin intermediul accesului de la distanta la titularul de cont, este aplicabil in intregime.
Aceasta recomandare nu se aplica la: 
- platile prin cec; 
- garantia in functie de anumite carduri cu privire la platile prin cec.
La semnarea contractului sau, in orice caz, in timp util, inainte de livrarea unui instrument de plata electronica, in care emitentul trebuie sa comunice titularului termenii si conditiile contractului care reglementeaza aceasta problema si de utilizare a acestui instrument si ar trebui sa indice care legea se aplica contractului.
Aceste conditii trebuie sa fie clare, usor de inteles si disponibile in limba sau limbile oficiale ale statului membru in care a instrument de plata electronica este oferit.
Informatiile minime pe care ar trebuie sa le includa sunt urmatoarele:
- descriere a instrumentului de plata electronica, inclusiv, daca este cazul, cerintele tehnice, precum si orice limitele financiare, care sunt aplicate; 
- descriere a titularului si a emitentului respectiv obligatiile si responsabilitati.
- daca este cazul, perioada normala in care titularul de cont va fi creditat sau debitat;
- tipurile de orice taxe care trebuie platite de catre titular;
- perioada de timp in care o anumita tranzactie poate fi contestata de catre titular si o indicatie privind caile de atac si procedurile de reclamatii.
- In cazul in care instrument de plata electronica este utilizabil pentru tranzactiile in strainatate, urmatoarele informatii trebuie sa fi, de asemenea, comunicate catre titular: 
- indicatie a valorii taxelor si a tarifelor percepute pentru tranzactiile in valuta, inclusiv, daca este cazul ratelor de referinta a cursului de schimb utilizat. 
Emitentul trebuie sa furnizeze titularului cu informatiile referitoare la tranzactiile efectuate prin intermediul unui instrument de plata electronica. Aceste informatii ar trebui sa includa: 
- referinta care sa permita titularului pentru a identifica tranzactia; 
- suma debitata la titularul de tranzactie; 
- valoarea tuturor taxelor si tarifelor aplicate pentru anumite tipuri de tranzactii. 
Titularul trebuie sa fie in masura sa verifice in ultimele cinci tranzactiilor executate cu instrumentul si restante valoare stocate pe el.
Titularul ar trebui sa fie supus anumite unor obligatii, si anume: 
- sa foloseasca instrumental de plata electronica, in conformitate cu conditiile care reglementeaza eliberarea si utilizarea unui instrument de plata si, in special, sa ia toate masurile rezonabile pentru a pastra in siguranta instrumentul; 
- sa informeze emitentul, fara intarziere, dupa ce a deveni constient de pierderea sau furtul instrumentului de plata electronica, a inregistrarii in cont a oricarei tranzactii neautorizate, precum si orice eroare sau alte nereguli in mentinerea respectivului cont de catre emitent; 
- sa se abtina de la inregistrarea sau personal numarul de identificare sau un alt cod in orice forma usor de recunoscut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plati Electonice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!