Planul Schuman - Expresie a Functionalismului sau a Federalismului European

Extras din referat Cum descarc?

Planul Schuman- expresie a functionalismului sau a federalismului european?
Functionalismul, federalismul si nefunctionalismul sunt cele trei curente de gandire care apartin domeniului integrarii internationale si care au cautat sa dea diverse raspunsuri la intrebari ca ,,ce fel de constructie europeana?", "in ce scop?", si "cu ce metode si mijloace?". Acestea au venit sub forma perspectivelor teoretice asupra integrarii, ce s-au fixat fie pe schimburile intre oameni ca un indicator al atitudinii unora fata de ceilalti, fie pe rolul institutiilor sau au vizat caile prin care institutiile supranationale rezulta dintr-o convergenta a intereselor diferitelor grupuri din societate. 
Din 1950, Declaratia Schuman cristalizeaza numeroase eforturi care converg catre crearea unei federatii europene. Situandu-se la confluenta miscarilor federaliste si functionaliste, precum si a marilor curente politice, Jean Monnet si Robert Schuman aseaza primele pietre la temelia edificiului european. Aceasta finalitate federalista a fost scrisa in Declaratia lui Robert Schuman din 9 mai 1950: "Punerea in comun a productiilor de carbune si de otel va asigura imediat stabilirea unor baze comune pentru dezvoltarea economica, prima etapa a federatiei europene, si va schimba destinul acestor regiuni, multa vreme condamnate la fabricarea armelor de razboi, ale caror victime au fost constant Prin punerea in comun a productiilor de baza si prin instituirea unei Inalte Autoritati, ale carei decizii vor angaja Franta, Germania si tarile care vor adera la ea, propunerea va pune primele baze complete ale unei federatii europene, indispensabila mentinerii pacii" 
In Europa se intrezarea o criza caracterizata de o penurie de energie si de o supraproductie haotica de otel. De aici interesul politic de a raspunde acestei necesitati, in spiritul unei colaborari europene. ,,Scanteia apare la intalnirea dintre un vizionar politic pragmatic, Robert Schuman, si un creator de sinergii, cu o imaginatie tehnico-functionala, Jean Monnet. Datorita colaborarii lor, intentia politica va lua forma unei propuneri concrete, care va duce la crearea primei Comunitati Europene" 
Jean Monnet considera ca o problema centrala poate fi redusa la partile ei fundamentale. Astfel, in timp de pace, cat si de razboi, economiile Germaniei si Frantei erau traditional interesate de productia de carbune si de otel. Nici una dintre parti nu se simtea in siguranta- nefiind in posesia tuturor resurselor strategice. De aici, o stare nefireasca de neincredere care a generat, alaturi de alte cauze, situatii de criza si razboi. "Atat carbunele, cat si otelul erau cheia spre puterea economica, deci si spre arsenalul armamentului de razboi. Aceasta dubla putere le dadea o imensa incarcatura simbolica pe care noi am utilizat-o, asemanatoare celei atribuite astazi energiei nucleare". 
Propunerea din 9 mai 1950 prezentata presei de Robert Schuman, minutios pregatita de Jean Monnet (9 versiuni), diferea fundamental de celelalte initiative europene. Ea prezinta polul carbunelui si otelului ca prima etapa a unei constructii europene mai largi, care viza o cumonitate economica generala si in final o Federatie europeana enuntand viziunea functionalista a lui Jean Monnet. "Europa nu se va face dintr-o data, nici printr-o constructie de ansamblu; ea se va face prin realizari concrete, creand mai intai o solidaritate de fapt". Anuntul crearii unei Inalte Autoritati Supranationale compusa din personalitati independente, revolutioneaza realmente dreptul international 
Documentul redactat in aprilie 1950 nu este dat imediat publicitatii pentru ca Jean Monnet dorea crearea unui "soc psihologic" pentru a putea convinge si evita opunerea din partea grupurilor de presiune interguvernamentale.
Reactiile la planul Schuman au fost diferite, in functie de tendintele politice si sindicale. Liberalii se temeau de un dirijism exagerat de tehnocrati si Inalta Autoritate. Socialistii se temeau de un cartel. Sindicatele aveau in vedere rolul lor si riscurile unui somaj sporit in conditiile rationalizarii productiei. In Franta opinia publica a fost in general favorabila. Cele mai retinute au fost mediile siderurgiste, foarte bine organizate, care se temeau de concurenta germana. Cu toate acestea, au existat insa si medii franceze favorabile planului, mai ales utilizatorii si transformatorii de otel care sustineau ca se vor aproviziona mai usor si mai ieftin si la preturi mai competitive


Fisiere in arhiva (1):

  • Planul Schuman - Expresie a Functionalismului sau a Federalismului European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Colocviu strategic, Universitatea Nationala de Aparare ,,Carol i", Centrul de Studii Strategice de Aparare si Securitate, nr. 6 (liii), mai 2006, consultat online
Griffiths, Martin, Relatii internationale. Scoli, curente, ganditori, Editura Ziua, 2003
Ivan, Adrian Liviu, Perspective teoretice ale constructiei europene, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003
Ivan, Adrian Liviu, Statele Unite ale Europei, Editura Institutul European, 2007 
Ivan, Adrian Liviu, Sub zodia Statelor Unite ale Europei, Editura CA Publishing, Cluj-Napoca, 2009
Paun, Nicolae, Istoria construtiei europene, Editura Fundatia pentru Studii Europene, 2000
Popescu, Eugen, Teorii ale integrarii europene, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2009
Sidjanski, Dusan, Viitorul federalist al Europei, Editura Polirom, 2010
Vese ,Vasile, Adrian L. Ivan, Istoria integrarii europene, Editura Presa Universitara Clujeana, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!