Planul de Afaceri

Extras din referat Cum descarc?

Planul de afaceri este un instrument managerial menit sa reduca gradul de incertitudine din activitatea de zi cu zi a agentilor economici, diminuand, astfel, vulnerabilitatea acestora fata de mediu. Intocmirea planului de afaceri conditioneaza semnificativ supravietuirea agentilor economici resprectivi, existenta acestuia fiind o conditie necesara dar nu si suficienta a reusitei.
In cadrul actiunilor privind trecerea la economia de piata , planul de afaceri ocupa o pozitie centrala, intrucat reprezinta baza fundamentarii deciziilor tehnico-economice adoptate la nivelul agentului economic pentru care a fost intocmit, luand in considerare implicatiile asupra activitatii proprii, precum si cele asupra ansamblului general in care acesta isi desfasoara activitatea.
Planul de afaceri nu reprezinta un scop in sine.Pentru orice firma, in decursul evolutiei sale, apare necesitatea de a-si masura potentialul, definit ca raportul dintre punctele tari si cele slabe ale acesteia, in scopul imbunatatirii performantelor, elaborarii unor strategii pentru viitorul intr-un context economico-social existent.Privit din acest punct de vedere, planul de afaceri este un concept nou, legat de punerea in practica a obiectivelor strategice si tactice si poate si privit, atat ca instrument de prezentare a obiectivelor, cat si ca mod de realizare a acestora.El sta la baza desfasurarii curente a activitatilor agentilor economici, a proiectelor de investitii, a intrarii pe noi piete, a dezvoltarii de noi afaceri, a privatizarii sau restructurarii acestora.
Pe langa faptul ca etse un pretios instrument managerial, care directioneaza agentul economic spre cresterea profitului prin monitorizarea progresului zilnic al acesteia si prin corectarea prompta a greselilor si a devierilor de la obiectivele strategice stabilite, planul de afaceri reprezinta si un important instrument de comunicare cu potentialii finantatori, investitori, asociati etc.
Cunoasterea si utilizarea permanenta si eficace a planului de afaceri reprezinta o conditie indispensabila pentru obtinerea de performanta economica de catre intreprinzatori si manageri. Conceput si redactat intr-o maniera clara si concise, planul de afaceri are urmatoarele functii de baza :
- instrument eficient de comunicare, de transfer a unor idei, de propunere a unor planuri, indeosebi institutiilor financiare;
- instrument de conducere , cadru de referinta in exercitatea functiilor manageriale;
- instrument de masura si control, planul de afaceri permitand evaluarea, compararea permanenta a rezultatelor obtinute cu obiective propuse si , pe aceasta baza, luarea deciziilor corective.
Prin urmare, apreciem ca necesitatea intocmirii unui plan de afaceri deriva din urmatoarele:
- planul de afaceri ofera o imagine de ansamblu asupra intregii afaceri, evidentiind factorii critici ai acesteia, modul in care se valorificam in inalt grad, punctele tari si oportunitatile oferite de mediul inconjurator si permite obtinerea de avantaj competitive prin minimizarea riscului generat de punctele slabe si amenintarile mediului;
- planul de afaceri ofera posibilitatea evaluarii noilor idei de afaceri sau a sanselor de success ale afacerilor in curs, iar daca este bine intocmit poate da o imagine clara a fezabilitatii acestora.Planul de afaceri reprezinta astfel un mijloc de control pentru intreprinzator sau manager cu privire la profitabilitatea si viabilitatea afacerii create sau initiate prin analiza sistematica a unui set cuprinzator de informatii structurate riguros, cu ajutorul unor metode si tehnici specifice, asigurand, astfel, cunoasterea profunda a tuturor aspectelor implicate de afacere si pregatirea eficace si amanuntita a acesteia;
- planul de afaceri nu este un simplu document, ci instrumental care inlesneste conducerea afacerii, dat fiind ca in el sunt evidentiate nivelurile de performanta ce trebuie atinse in etapele programate, sau care sunt caile de actiune, daca acestea nu sunt realizate.Utilizarea elementelor incorporate in planul de afaceri permite operationalizarea sistemului organizatoric al agentului economic, coordonarea deciziilor si actiunilor personalului implicat, supravegherea si controlul realizarii obiectivelor intreprinderii, precum si adoptarea unor masuri corective cand realizarea acestora este in pericol;
- planul de afaceri permite comunicarea cu eventualii parteneri de afaceri in cazul in care se solicita finantarea afacerii, oferind argumentele necesare convingerii furnizorilor de fonduri sa se implice in operationalizarea sa.De asemenea in planul de afaceri se fundamenteaza nivelul si tipul de finantare necesare pentru derularea afacerii;
- planul de afaceri reprezinta o importanta modalitate educationala pentru intreprinzatori si manageri, ajutandu-I sa-si imbunatateasca experienta profesionala si cunostiintele, atat pe parcursul elaborarii cat si al aplicarii acestuia.Elaborarea si utilizarea planului de afaceri contribuie la "invatarea" afacerii, la insusirea si utilizarea conceptelor si tehnicilor manageriale, financiare, de marketing etc, precum si la amplificarea capacitatii de analiza si perfectionare a activitatilor economice a intreprinzatorului si a echipei sale. 
1.2 Definirea planului de afaceri 
Planul de afaceri reprezinta unul dintre cele mai utilizare instrumente de valorificare a oportunitatii economice din perioada actuala, existand numeroase abordari teoretice si pragmatice cu privire la acesta. Unii specialisti definesc planul de afaceri ca fiind " un document ce demonstreaza de o maniera convingatoare ca afacerea preconizata poate sa vanda suficiente produse si servicii pentru a produce un profit satisfacator si a o face atractiva potentialilor sprijinitori".
O alta definitie este aceea ca planul de afaceri este " o reprezentare scrisa simpla si clara a orientarii firmei, a modului cum acestea isi va realiza obiectivele propuse si cum va arata in urmatorii cinci ani , odata ce tinta vizata a fost atinsa". Alte abordari trateaza planul de afaceri prin prisma stiintei managementului. Astfel , planul de afaceri este definit ca " o metoda intreprenorial-manageriala de proiectare si promovare a unei afaceri noi sau de dezvoltare semnificativa a unei afaceri existente, pornind de la identificarea unei oportunitati economice, prin care se determina obiectivele de realizat, se dimensioneaza si structureaza principalele resurse si activitati necesare, demonstrand ca aceasta este profitabila, ca merita sa fie sprijinita de potentialoo stakeholderi".


Fisiere in arhiva (1):

  • Planul de Afaceri.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!