Planificarea Resurselor in IMM-uri

Extras din referat Cum descarc?

Planificarea resurselor in IMM - uri
Managementul modern implica un mare numar de abilitati si orientari, dintre care multe presupun abilitati legate de statistica, utilizarea tehnologiei informatiei, contabilitate si matematica. Managementul pune accent pe rezolvarea rationala a problemelor si pe gandirea logica. Cum managementul implica in mod necesar oameni, este de o mare importanta detinerea de abilitati interpersonale ? abilitatea de a lucra cu indivizii, dar si cu echipe de lucru. Pentru a avea succes, un manager trebuie sa indeplineasca mai multe roluri si functii.
Domeniul managementului se intersecteaza cu un mare numar de discipline ? stiinte sociale, logica, filozofie, matematica, tehnologie informatica, relatii internationale, lingvistica si cultura. Pentru a fi bine pregatit, viitorul manager are nevoie de un bagaj bogat de cunostinte din domenii variate si de abilitati care sa ii permita sa indeplineasca o serie de functii; toate acestea il vor ajuta sa isi imbunatateasca din punct de vedere calitativ deciziile si abilitatile.
Orice societate sau cultura prezinta diverse forme de organizatii sociale, politice sau economice care necesita management si manageri. La nivel national, rolul de manageri il indeplinesc presedintii, regii, cancelarii etc. 
Sociologul si economistul german Max Weber a urmarit evolutia organizatiilor de la conducerea despotica pana la birocratiile moderne. Organizatiile, administrate initial de catre clasele favorizate, ai caror membri se bucurau de legaturi familiale avantajoase, au ajuns sa fie conduse de un grup de oameni care se bazeaza pe competentele lor in rezolvarea problemelor. Majoritatea organizatiilor occidentale functionau, la inceputul secolului al XX-lea, ca birocratii ?rationale?. Notiunile referitoare la management au inceput sa se dezvolte si au devenit subiecte de cercetare abia in anii 1900.
ACTIUNI MANAGERIALE MODERNE
O metoda utila de intelegere a managementului este determinarea actiunilor pe care managerii ar trebui sa le faca pentru a atinge obiectivele organizationale si a actiunilor pe care ei le fac efectiv. Un teoretician al managementului modern, Luther Gulick, in incercarea de a stabili ce trebuie sa faca un manager pentru a atinge obiectivele organizatiei, a intocmit urmatoarea lista de functii ale managementului:
1. Planificarea. Determina ce trebuie facut si cum va fi facut pentru ca obiectivele organizationale sa fie atinse.
2. Organizarea. Identificarea activitatilor necesare si stabilirea structurii formale a unitatilor de lucru si a autoritatii prin care aceste obiective vor fi atinse.
3. Angajarea. Procesul selectionarii, instruirii si mentinerii personalului necesar functionarii organizatiei.
4. Conducerea. Stabilirea obiectivelor, luarea deciziilor, transmiterea deciziilor si instructiunilor subordonatilor.
5. Coordonarea. Asigurarea interactiunii dintre diferitele parti ale organizatiei astfel incat munca sa fie indeplinita in mod coerent.
6. Raportarea. Un proces care permite managerilor sa afle ce se intampla in cadrul organizatiei prin intermediul informatiilor vehiculate in inregistrari, rapoarte, cercetari sau inspectii.
7. Bugetarea. Planificarea sistematica a utilizarii si controlul resurselor financiare.
Functiile de raportare si stabilire a bugetului sunt combinate de obicei in ceea ce se numeste functia de control.
Lista de functii descrie majoritatea responsabilitatilor unui manager. Ordonata astfel din ratiuni didactice, lista intocmita de Gullick nu trebuie perceputa ca o insiruire de activitati pe care un manager le desfasoara in mod rational, ordonat si sistematic; activitatea unui manager se desfasoara in mod unitar, iar lista functiilor manageriale se constituie ca descriere a cadrului in care un manager determina ce trebuie facut.
In opinia specialistilor romani in domeniul managementului (Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu, Eugen Burdus) functiile managementului sunt urmatoarele: planificare, organizare, coordonare, antrenare si control-reglare.
In opinia noastra functiile managementului sunt:
1. Planificarea. Este procesul de stabilire a obiectivelor si a ceea ce trebuie facut pentru a atinge aceste obiective.
2. Organizarea. Este procesul de structurare, alocare si utilizare a resurselor pentru atingerea obiectivelor stabilite.
3. Coordonarea si antrenarea. Este procesul de inspirare, motivare si coordonare a oamenilor pentru atingerea obiectivelor.
4. Controlul. Este procesul de monitorizare a realizarii obiectivelor vizand adoptarea unor actiuni proactive sau corective cu caracter de reglare sistemica.
Henry Mintzberg si alti cercetatori au dedicat o perioada considerabila de timp observarii managerilor si inregistrarii de date in legatura cu activitatile acestora intr-o zi obisnuita de munca. Ei au observat ca majoritatea managerilor trec cu rapiditate de la o activitate la alta si se angajeaza intr-o serie de functii pe care Gulick nu le-a identificat. Guest a descoperit ca un sef de echipa era angajat in 237-1073 de incidente zilnice fara a avea o pauza (ceea ce inseamna ca aloca aproximativ 48 de secunde fiecarei activitati). Rosemary Stewart a descoperit ca managerii au posibilitatea de a lucra neintrerupti timp de cel putin o jumatate de ora doar in 9 momente dintr-o zi de lucru.
Analiza lui Mintzberg arata ca managerii dedica o mare parte a timpului lor intalnirilor, convorbirilor telefonice, lucrului la birou si rezolvarii corespondentei ? intr-un cuvant, comunicarii. Concluzia acestor studii a fost aceea ca activitatile desfasurate de un manager definesc trei tipuri de roluri: roluri interpersonale, roluri informationale si roluri decizionale, fiecare dintre aceste grupuri fiind divizate in subroluri.
In acest domeniu este foarte important contactul managerului cu ceilalti. Mintzberg caracterizeaza situatiile in care managerul, in interactiunea lui cu ceilalti, indeplineste rolul de reprezentare, lider sau liant.
? Lider. Mintzberg considera ca leadership-ul reprezinta un rol foarte important al managerului, deoarece implica interactiunea cu ceilalti, determinandu-l pe manager sa imprime energie si entuziasm viziunii pe care doreste sa o transmita oamenilor. Ca lider, managerul incearca sa isi motiveze subalternii devenindu-le mentor, ajutandu-i in rezolvarea problemelor si integrand nevoile indivizilor cu obiectivele organizatiei in asa fel incat sa le asigure satisfacerea. Managerul actioneaza in primul rand ca o resursa aflata la dispozitia grupului pe care il conduce. Managerul foloseste de asemenea puterea pe care i-o confera pozitia, competenta si caracterul sau pentru a-i influenta pe oameni sa lucreze impreuna pentru binele companiei. 
? Liant. Rolul de liant se refera la actiunea managerului de a mentine relatii de cooperare cu oameni si structuri din afara unitatii organizatorice pe care o conduce. Puterea manageriala este detinuta doar in conditiile in care managerul o poate exercita ca urmare a recunoasterii si primirii unui sprijin din partea celorlalti. Pentru a avea putere si influenta si in afara unitatii pe care o conduce, este important sa aiba legaturi puternice si sprijin din partea celorlalti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea Resurselor in IMM-uri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!