Pietele Funciare

Extras din referat Cum descarc?

Orasul reprezinta asediul mecanismelor  economice complexe intre mercanismele pietei ,regulile de drept si modurile de guvernare colectiva.Nu ne aflam niciodata in fata jocurilor dure ale pietei,ci mai degraba in fata comportamentelor actorilor diversi urmarind obiectivele concurente in acelasi spatiu.
Aceste jocuri ale actorilor au ca suport comun dispozitia terenului,funciarului ,a caror pret nu este singura functie a  ofertei si a cererii dar in mode egal al regulilor si a normelor care se aplica:in mediul urban sau periurban ,valoarea unui teren rezida din valoarea drepturilor care ii sunt atasate,drepturilor de folosinta de natura diferita,drepturi de constructie,drepturi de vanzare libera,etc.O lume urbana supusa numai regulilor pietei si lipsita de orice ordine institutionala,unde constrangerea pe folosinta terenurilor nu a existat niciodata ;se poate concepe de asemenea ca un asemenea spatiu va conduce la absurditati in termenii organizarii spatiului,alimentarea prin echipamente,si bineinteles de eficacitatea economica.Walras indica deja ca piata libera a terenurilor,prin mecanisme de monopol si capitatia de renta,va conduce la pierderea eficacitatii economice si,in contextul de ansamblu al unei economii de piata,va sugera ca solutie radicala,nationalizarea terenurilor...
Punerea in practica a politicilor publice se impune ,sub diverse forme ,pe care le vom examina in acest capitol ,reglementara,financiara,fiscala ;ele au ca scop ,ca toate politicile economice,sa asigure o anumita compatibilitate intre eficacitatea economica si echitatea redistributiva,toate acestea permitand sa se urmeze obiectivele urbanistice si de mediu(astazi numita dezvoltare durabila).
O prima observatie ,care nu este specifica Frantei ,conduce la a se insista pe importanta mecanismelor economice in formele dezvoltarii urbane ,si slaba lor conducere de catre colectivitatile publice,in afara unor cazuri particulare.In ciuda unei panoplii de instrumente de interventie considerabila,se constata ca << pietele >>au o pondere cu fiecare zi mai importanta prin raport la alegerile efectuatuate de colectivitatile publice.Paradigma anteriora planificarii urbane este astazi cu generozitate pusa in aplicare,intr-un mediu economic el insusi in mod radical modificat.
Cea de-a doua remarca in tratarea factorului funciar este evolutia  dezvoltarii urbane.In cateva puncte la inceputul secolului ,partea funciarului in costul global al imobileleor construite ,fiind vorba de locuinte,de birouri si alte constructii,nu inceteaza de a se ridica,pana la a depasi jumatate  din costul global din marile aglomeratii .Acest punct merita deci sa incercam sa ne oprim o secunda asupra relatiei care se stabileste inttre  pietele funciare si pietele imobiliare.
Trebuie in sfarsit sa remarcam ca pietele imobiliare sunt in acelasi timp din ce in ce mai volatile si din ce in ce mai mult << bulele >>speculative ,fara legaturi fundamentale cu << fundamentele economiei >>.Dar trebuie sa notam ca aceasta notiune de << fundamental >>,ca si cea de << bule >>,prezinta un caracter conventional.
Aceasta volatilitate a pietelor imobiluare ,si prin consecinta a pietelor funciare,pune o redutabila problema in a stapani politicile urbane,care nu isi au in mod precis sensul decat in mijlocul si de-a lungul termenului.
Aceste elemente conduc in mod natural la a ne intreba ce urmaresc instrumentele politicii funciare ,sugerand,plecand in mod sigur de la practicile anumitor


Fisiere in arhiva (1):

  • Pietele Funciare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!