Pietele Financiare Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Sfera pietelor financiare internationale,participanti,titluri
In secolul al XIX-lea piata financiara internationala s-a confundat cu piata financiara din Londra, la care s-a adaugat, intre anii 1895 si 1914, piata financiara din Paris. Aceste doua piete financiare redistribuiau economiile provenite din strainatate si de la populatie. Dupa primul razboi mondial, a aparut piata financiara din New York, iar caderea ei in 1929 a marcat inceputul marii crize economice. Cea mai mare parte a exporturilor de fonduri pe termen lung se efectua, cu toate acestea, in afara pietei: donatii, ajutoare multilaterale, investitii directe, credite.
Dezvoltarea pietei financiare internationale constituie o consecinta a necesitatilor manifestate de investitori si de cei care doresc sa-si plaseze capitalul financiar. Bancile internationale au un rol important in dezvoltarea acesteia si a procedeelor de emisiune.
Nevoia de capitaluri ,mai ales pe termen lung,la nivelul unor tari si,implicit,existenta unor disponibilitati de capitaluri,la nivelul altor tari,au determinat aparitia si dezvoltarea pietei financiare internationale.
Piata financiara internationala sau piata capitalului cuprinde ansamblul tranzactiilor care au drept obiectiv mobilizarea si plasarea fondurilor financiare disponibile si necesare pe plan international,precum si institutiile legate de derularea acestora.
Pietele financiare internationale asigura confruntarea cererii si a ofertei de capital pe termen lung prin organisme specializate.
In sens larg ,pietele financiare internationale cuprind operatiile de confruntare a cererii de finantare a institutiilor financiare internationale,a guvernelor,a administratiilor locale,societatilor comerciale din strainatate cu oferta de capital provenita de la banci,investitori,societati de asigurare,fonduri de pensii si de la alti posesori de capitaluri pe termen lung.Resursele in valuta de pe pietele financiare internationale se mobilizeaza si imprumuta prin intermediul actiunilor,obligatiunilor,a imprumuturilor pe titluri,lombard si a imprumuturilor ipotecare.
In sens restrans,pietele financiare mijlocesc confruntarea cererii si ofertei de actiuni si obligatiuni,avand natura de piete ale valorilor mobiliare.
Pietele financiare internationale sunt organizate si functioneaza in cadrul burselor de valori sau sub forma de piete interdealeri(Over The Counter),in afara burselor.Bursele de valori reprezinta organisme care dispun de un spatiu in care se efectueaza operatiile cu titluri,respectiv,vanzarea si cumpararea,pe baza unei legislatii si regulamente.Bursele de valori functioneaza pe baza unor reglementari ale statelor in care sunt amplasate,si care prevad structura organizatorica, de managament,valorile mobiliare care se negociaza,criteriile de admitere a titlurilor la bursa,modul de realizare a operatiilor,sistemul de compensare si alte raporturi privind operatiile bursei.
Bursele de valori au functia de a oferi alternative pentru investitii.Prin intermediul bursei investitorii isi plaseaza economiile in activitati rentabile si pentru a le proteja de deprecierea monetara.
Bursele de valori indeplinesc functia de a oferi operatorilor formule de finantare
eficiente si operative.Prin intermediul bursei de valori,operatorii isi mobilizeaza capitalurile necesare dezvoltarii din surse externe.Bursele de valori garanteaza operatiilor participantilor prin reglementarile pe baza carora functioneaza.
Din evolutia operatiilor de pe pietele financiare internationale rezulta anumite tendinte:
-accentuarea institutionalizarii ,respectiv,cresterea ponderii operatorilor institutionali,cum sunt societatile de asigurare ,fondurile de investitii,fondurile de pensii;
-dereglementarea a contribuit la imbunatatirea flexibilitatii operatiilor si la negocierea comisioanelor intre parti;
-tendinta de substituire a formelor traditionale de credit bancar prin active incorporate in titluri;
-prin extinderea operatiilor participantilor pe alte piete financiare s-a produs o integrare a burselor de valori;
-tehnologiile de prelucrare si de transmitere a informatiilor asigura mobilitatea capitalurilor si cresterea volumului operatiilor de pe pietele financiare si imbunatatirea 
functionarii mecanismelor financiare;
INTERMEDIARII urmaresc armonizarea cerintelor de capital ale emitentilor de titluri cu cele ale investitorilor si furnizarea de servicii de consultanta.
Intermediarul de pe pietele financiare tine seama de riscurile asumate si de comisionul de acoperire,de bonitatea emitentului de titluri,de pretul emisiunii,de natura si rolul investitiei.
Brokerii reprezinta persoanele sau entitatile care actioneaza in calitate de intermediari pe pietele financiare intre vanzatori si cumparatorii de titluri,pentru care se incaseaza comisioane.
Dealerii reprezinta persoanele sau entitatile care participa pe pietele financiare in interesul si pe riscul propriu,precum si la cererea clientilor care dispun de un stoc de valori imobiliare supus riscului de portofoliu.
Market maker constituie persoana care dispune de un portofoliu de titluri prin care exercita influenta asupra pietei financiare ,respectiv,impune o cantitate minima de titluri la vanzare si cumparare.
Pe pietele financiare internationale mai participa bancile comerciale,bancile de investitii,societatile financiare. Unele societati financiare mijlocesc distribuirea si plasarea noilor emisiuni pe piata primara ,iar altele participa pe piata secundara sub forma de broker/dealer. 
In cadrul pietelor financiare mai actioneaza firmele de evaluare a calitatii titlurilor, firmele de audit si control financiar,firmele de consultanta si firmele de marketing financiar.
Titlurile de valori ce se negociaza pe pietele financiare internationale reprezinta inscrisuri sub forma materiala sau inregistrare electronica,care atesta existenta unor relatii contractuale intre emitent si detinator si asigura anumite drepturi posesorilor. Titlurile de valori care se negociaza pe pietele financiare internationale se deosebesc prin urmatoarele:
-obligatia reflectata in titlu are un caracter atunom;
-titlurile de valori reflecta miscarea factorilor de productie ,dar valoarea prin bursa are un caracter independent;
-valoarea titlurilor depinde de plasament ,respectiv,de veniturile care se vor realiza prin vanzarea lor;
-valoarea pe piata a titlurilor se formeaza in functie de raportul dintre cerere si oferta si de alti factori;
Titlurile primare sunt documentele emise in vederea mobilizarii si majorarii capitalului propriu al societatilor comerciale.
Titlurile derivate se deosebesc prin faptul ca acorda anumite drepturi partilor la contract asupra activelor,la o anumite scadenta.
Titlurile sintetice sunt intrumentele care se creeaza de societatile comerciale pe baza activelor financiare(contracte pe indici bursieri).


Fisiere in arhiva (1):

  • Pietele Financiare Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!