Piete Financiare Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Rezultat al dezvoltarii economice din ultimele secole, relatiile financiar-monetare internationale au cunoscut o explozie puternica mai ales in cea de-a doua parte a secolului XX . 
Gradul tot mai ridicat de integrare al pietelor financiare internationale isi pune amprenta din plin asupra modului de derulare si de orientare a fluxurilor financiare internationale. 
Globalizarea financiara este un proces ireversibil care produce modificari structurale si functionale in ansamblul economiei mondiale. In aceste conditii, intelegerea modului de functionare a pietei financiare internationale, a mecanismelor si instrumentelor specifice acesteia, constituie o conditie de baza a dezvoltarii economice si al progresului general. 
In contextul actual, in care orice operatiune comerciala internationala (indiferent de gradul sau de complexitate) nu se mai poate derula fara accesul direct la piata financiara internationala, cunoasterea acesteia de catre operatorii economici interesati de o dezvoltare a afacerilor lor in plan international devine obligatorie.
Piata financiara internationala reprezinta ansamblul de institutii, reglementari si relatii care iau nastere in scopul mobilizarii de resurse de capital de la detinatori din diferite tari pentru a fi plasate catre beneficiari din afara tarilor de origine a acestora. 
Relatiile financiar-valutare internationale sunt o componenta de baza a pietei financiare internationale, reprezentand ansamblul de mecanisme si instrumente utilizate de diferite institutii financiare sau direct de operatorii economici pentru a mobiliza resurse financiare necesare derularii de operatiuni comerciale sau de cooperare in plan international sau de realizarea unui proiect de investitii intr-o alta tara. In opinia multor specialisti, momentul declansator al fenomenului monetar-financiar international il constituie Tratatul franco-prusac din 1871, soldat cu obligarea Frantei la efectuarea unei plati externe importante ca despagubire de razboi. In prezent sfera relatiilor financiar valutare s-a extins de la relatiile financiare internationale publice catre fluxurile financiare private, volumul valoric al tranzactiilor financiare depasind cu mult volumul tranzactiilor comerciale din economia mondiala. 
Capitolul 1
Pietele Financiare Internationale
1.1 Definire si descriere
In secolul al XIX-lea piata financiara internationala s-a confundat cu piata financiara din Londra, la care s-a adaugat, intre anii 1895 si 1914, piata financiara din Paris. Aceste doua piete financiare redistribuiau economiile provenite din strainatate si de la populatie. Dupa primul razboi mondial, a aparut piata financiara din New Zork, iar caderea ei in 1929 a marcat inceputul marii crize economice. Cea mai mare parte a exporturilor de fonduri pe termen lung se efectua, cu toate acestea, in afara pietei: donatii, ajutoare multilaterale, investitii directe, credite.
Dezvoltarea pietei financiare internationale constituie o consecinta a necesitatilor manifestate de investitori si de cei care doresc sa-si plaseze capitalul financiar. Bancile internationale au un rol important in dezvoltarea acesteia si a procedeelor de emisiune.
Pietele financiare internationale cuprind doua componente:
a) ansamblul pietelor financiare ale tarilor care aproba, sub rezerva unor reglementari, emisiuni de titluri financiare straine, ca si tranzactii cu titluri financiare straine;
b) piata eurocapitalului, pe care imprumuturile pe termen mijlociu si lung sunt eliberate intr-o moneda care nu este obligatoriu cea a imprumutatorului si nici a celui care se imprumuta si, deci, plasamentul este efectuat in functie de economiile provenind din mai multe tari, intermediate de un sindicat bancar international. Autonomiei ei rezulta din natura operatiile si din modul de functionare.
Participarea pietelor financiare nationale la operatiilr internationale depinde de:
- stabilitatea monedei nationale;
- spijinirea pe o economie in crestere, cu un potential comercial si industrial puternic;
- importante capacitati de finantare disponibile;
- o larga retea de filiale;
- ligbera convertibilitate si liberul transfer al titlutilor financiare;
- fiscalitate preferentiala pentru operatiile financiare internationale.
Prin masivul capital financiar antrenat, aceste piete influenteza capitalul financiar destinat investitiile nationale, producand urmatoarele efecte:
- efectul de structura, care consta in transformarea veniturilor economisite la nivel national in capital strain. Fonduri financiare provenite din tarile din Orientul Apropiat, America Latina si din alte tari in curs de dezvoltare alimenteaza piata financiara a tarilor dezvoltate industrial. Emisiunile de titluri financiare internationale permit, adesea, realizarea de investitii in mod direct in tarile dezvoltate;
- efectul dobanzii, care consta in cresterea ratei dobanzii, cu incidenta asupra investitiilor nationale;
- efectul de lichiditate, care reprezinta rarefierea capitalului national al unor tari. 
Dezvoltarea burselor de valori internationale a influentat puternic si profund evolutia pietelor financiare internationale, ducand de asemenea la specializarea si integrarea acestora. Practic, dezvoltarea pietei financiare internationale nu ar fi fost posibila fara aparitia reglementarilor bursiere care au permis un mai bun control al desfasurarii tranzactiilor pe aceste piete organizate, aparitia instrumentelor derivate (in special a celor pe rata dobanzii si pe valute) care a permis extinderea mecanismelor de acoperire a riscurilor financiare, electronizarea si informatizarea tranzactiilor financiare internationale care a marit si mai mult viteza de transfer a informatiilor si cresterea semnificativa securitatii operatiunilor financiare. Relatiile financiare internationale prezinta in prezent urmatoarele caracteristici:
Apar in doua sau mai multe state sau intre un stat si diferitele institutii si organisme financiare internationale;
Reflecta transferuri de resurse financiare publice sau private in favoarea unor entitati publice sau private din strainatate sau a unor organizatii internationale;
Reflecta transferuri de resurse financiare publice sau private din strainatate;
Pot avea un caracter bilateral sau multilateral in functie de numarul de participanti implicati in derularea acestor fluxuri;
Fluxurile financiare private sau care au ca beneficiar o entitate economica privata se pot desfasura cu garantarea sau fara garantarea lor din partea statului unde se afla situati beneficiarii tranzactiilor financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piete Financiare Internationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!