Tema 1. Contractele futures si optiunile pe acestea Tema 2. Indici bursieri
1. Contractele futures si optiunile pe acestea Contractul futures este unul dintre cele mai populare intrumente de acoperire a riscului. Acesta presupune in fapt un angajament standardizat de vanzare-cumparare a unui activ la o data ulterioara dar la un pret negociat in momentul semnarii contractului. Cu toate ca exista in continuare si decontare fizica pentru unele tipuri de contracte futures, asa cum sunt cele pe marfuri: petrol, cereale, metale etc, in practica financiara livrarea activului suport si plata acestuia sunt inlocuite de decontarea contractului pe baza pretului activului suport pe piata pe care acesta se tranzactioneaza. Prin natura sa, acest tip de contract elimina efectele negative provocate de fluctuatii ale pietei si a preturilor. Contractele futures s-au dezvoltat din contractele forward, diferenta dintre acestea fiind nivelul inalt de standardizare al conditiilor din contractele futures spre deosebire de cele forward, ale caror conditii pot fi negociate in privat. Acest nivel de standardizare permite contractelor futures sa fie tranzactionate pe o piata secundara, fapt care permite oricarei parti dintr-un contract futures sa-si transfere oricand obligatia catre un tert. Este important de subliniat ca tranzactionarea la bursa a contractelor futures permite inchiderea lor si inainte de scadenta, la pretul din piata, eliminand inconveniente cum ar fi blocarea banilor pe o perioada determinata de timp sau imposibilitatea de a profita de o evolutie buna a pretului activului suport survenita inainte de scadenta. Din acest punct de vedere contractele forward sunt la polul opus deoarece pentru acestea nu exista piata secundara. Optiunile pe contractele futures reprezinta dreptul, dar nu si obligatia, detinatorului sau cumparatorului de a cumpara sau vinde activul de baza la un pret prestabilit inainte sau la data scadentei. Acestea sunt similare optiunilor pe actiuni prin faptul ca prin acordarea dreptului cumparatorului de a cumpara sau a vinde, optiunile pe contractele futures il pot obliga pe vanzator sa cumpere sau sa vanda, in functie de optiunea exprimata de cumparator. Optiunile sunt preferate de regula datorita riscului limitat si cunoscut al acestora, ele oferind cumparatorului siguranta unei pierderi minime reprezentata de costul primei si comision. Caracteristicile principale ale contractelor pe optiuni sunt: tipul (cumparare sau vanzare), marimea, durata de viata, pretul de exercitare (pretul activului de baza, stabilit in functie de pretul activului suport) si nu in ultimul rand pretul optiunii sau prima (pretul efectiv al optiunii la momentul achizitionarii acesteia stabilit in functie de valoarea intrinseca a optiunii si valoarea timp).
WWW.CAPITAL.COM WWW.ACADEMIA.EDU WWW.INVESTOPEDIA.COM WWW.WIKIPEDIA.ORG WWW.FLUENTINFINANTE.RO WWW.INVESTORSCLUB.RO Manual Piete de capital si operatiuni de bursa - Rosana Buzgau
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).