Piete de Capital

Extras din referat Cum descarc?

Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurilor de la cei care au un surplus de capital-investitorii-catre cei care au nevoie de capital, cu ajutorul unor instrumente specifice(valorile mobiliare emise) si prin intermediul unor operatori specifici(societatile de valori mobiliare).
Se poate afirma despre piata de capital ca este specializatain efectuarea de tranzactii cu active financiare cu scadente pe termene medii si lungi.Prin intermediul ei capitalurile disponibile sunt dirijate catre agentii economici nationali sau de pe pietele altor tari, unde nevoile de capital depasesc posibilitatile financiare interne de acoperire sau autoritatile monetare impun anumite restrictii privind la accesul la resursele financiare interne.
Aceste definitii nu acopera in intregime activitatea de pe piata de capital, tinand cont de rolul si locul pietei de capital in ansamblul mecanismelor economice, deoarece nu se poate face o delimitare stricta intre piata de capital si piata financiara, cele doua notiuni confundandu-se, prin includere sau completare reciproca, in functie de reglementarile fiecarei tari in parte.

Se pot delimita insa doua modele de definire a pietelor(de capital si financiara):
-Abordarea europeana, bazata pe sistemul bancar, in care bancile(ca operatori specifici) sunt prezente pe ambele tipuri de piete, prin unificarea definitiei acestora si in care gasim urmatoarea structura pentru piata de capital:
--piata monetara-capitaluri atrase pe termen scurt si mediu
--piata ipotecara-capitalurile sunt atrase in special pentru construirea de locuinte
--piata financiara-pentru emisiunea, plasarea si tranzactionarea titlurilor de capital pe termen lung

-Abordarea anglo-saxona, bazata pe manifestarea libera a cererii si ofertei pe fiecare tip de piata in parte si care prezinta instrumente, operatori si institutii de reglementare si supraveghere specifice si in care piata financiara cuprinde:
--piata de capital-pentru capitaluri pe termen mediu si lung
--piata monetara-pentru capitaluri atrase si plasate pe termen scurt

-In fapt, organizarea institutionala a pietelor este data de trei elemente:
--instrumente folosite de fiecare piata
--operatori specifici
--mecanismul de piata cu regulile sale specifice

Spre deodebire de pietele monetare unde instrumentele se negociaza pe termen scurt, piata de capital se caracterizeaza prin tranzactii pe termen mediu si lung cu valori mobiliare specifice:actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur si derivate pe baza acestora:contracte options, futures, forward(care au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani).


Fisiere in arhiva (1):

  • Piete de Capital.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!