Piata Valutara

Extras din referat Cum descarc?

Concept:
-Piata valutara sau ForEx sau FX (prescurtat de la foreign exchange market din engleza) este o piata a tranzactiilor de vanzare-cumparare a valutelor. Pietele valutare permit participantilor sa schimbe o anumita moneda contra altei monede. Una dintre parti cumpara o anumita moneda de la cealalta parte, in schimbul unei alte monede. 
-Piata valutara este cea mai mare piata financiara din lume, cu un volum mediu al tranzactiilor ce depaseste 3,000 de miliarde de dolari pe zi. Asta inseamna de aproximativ 20 de ori mai mult decat Produsul Intern Brut al Romaniei dintr-un an! Operatiunile de schimb se desfasoara 24 de ore necontenit, indiferent de localizare geografica, piata valutara a lumii putand sa trateze in orice loc, ordine primite din lumea intraga.
-Piata valutara este singura piata financiara care nu este afectata in mod negativ de crize economice, perioade de recesiune sau lipsa de lichiditate. Aici se tranzactioneaza bani lichizi contra bani lichizi, si orice crestere sau scadere a unei perechi valutare implica atat o crestere cat si o scadere. Piata valutara nu se poate prabusi si nu poate fi in scadere, iar obiectul tranzactionarii (banii) sunt activul cu cea mai mare lichiditate. De aceea la bursa valutara se pot obtine profituri indiferent de circumstantele economice globale sau locale.
-Cele mai tranzactionate devize pe piata valutara sunt principalele monede liber utilizate, intre care dolarul isi mentine pozitia de lider. Distributia geografica a principalelor centre care compun marea piata valutara pozitioneaza Londra pe primul loc, secondata de New York si Tokyo pe locul trei. 
Scurt istoric:
-Schimburile valutare exista ca rezultat al comertului si investitiilor internationale, astfel companiile care importa sau exporta marfuri cumpara aceste marfuri intr-o moneda si le vand intr-o alta moneda. Astfel au aparut in secolul XV primele banci precum banca lui Giovanni Medici din Italia al carui scop era sa schimbe monedele pentru un anumit comision, precum si creditare. Asta a dus la accelerarea ritmului afacerilor si dezvoltarea sistemului bancar mondiala.
-Spre sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, guvernele aliate s-au intalnit in cadrul Conferintei ONU pe probleme monetare si financiare. Aceasta conferinta a avut loc la Bretton Woods, New Hampshire, SUA, intre 1 si 22 iulie 1944.
-Valoarea fiecarei monede a fost exprimata in cantitati fixe de aur. Convertibilitatea dolarului american a fost fixata la cursul de 35$ pe uncia de aur. Acordul de la Bretton Woods a facut din dolarul american, o moneda etalon la nivel international. Cursurile de schimb erau mentinute in cadrul unei benzi inguste, in jurul paritatii oficiale declarate. 
-In jurul anilor "60 sistemul Bretton Woods a devenit supus unor presiuni crescande ca urmare a politicii balantei de plati a Statelor Unite. Statele membre ale CEE aveau opinii tot mai diferite cu privire la prioritatile de politica economica. 
-Piata s-a format in anii '70, cand comertul international a trecut de la sistemul de cursuri fixe la sistemul de cursuri flotante atunci cand presedintele american Nixon a suspendat convertibilitatea dolarului in aur.
-Liberalizarea fluxurilor financiare a fost deosebit de accentuata in anii 90, mai cu seama si dupa suspendarea definitiva a controlului monetar, ca masura premergatoare constituirii uniunii monetare europene.
Rolul pietei valutare:
-Scopul principal al operatiunilor de pe piata valutara este dat de necesitatea procurarii semnelor banesti in vederea asigurarii miscarii internationale de valoare (semnele banesti functionand ca mijloc de plata, circulatie, trezaurizare).
-Scop economic - se asigura necesarul de mijloc de plata pentru operatiunile curente sau viitoare pe o piata.
-Scop de asigurare contra riscului - pentru a evita modificarea de curs valutar in timp (agentul economic cumpara/vinde in t1 pe piata valutara de teama unei modificari nefavorabile a cursului valutar in t2).
-Scop speculativ - din dorinta de a obtine un castig ca urmare a modificarii cursului valutar in contextul unei piete monetare internationale, agentul economic realizand un transfer rapid de semne banesti spre piete unde apar o necesitate suplimentara de mijloace banesti.
-Scop tehnic - de echilibrare a pietei, procedand la vanzarea de moneda, atunci cand exista o cerere neacoperita, sau la cumpararea de moneda, atunci cand exista o oferta excedentara. Deobicei aceasta actiune este facuta de catre bancile centrale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Valutara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!