Piata si Mediul Concurential

Extras din referat Cum descarc?

Piata -locul de manifestare al concurentei
1.1 Continutul general al pietei
> "Piata este o categorie economica a productiei de marfuri in care isi gaseste expresia totalitate actelor de vanzare-cumparare,privite in unitatea lor organic cu relatiile pe care le genereaza si in conexiune cu spatiul in care se desfasoara"
(Florescu 1992,pag 64)
>Piata poate fi definita ca un spatiu economic in care se manifesta un sistem de relatii generate de comportamentul agentilor economici participanti la actele de vanzare-cumparare,fiecare urmarindu-si propriile interese. 
>Piata constituie "un mecanism de organizare sociala"care se bazeaza pe diviziunea muncii.
Astfel,piata poate fi:
a)Un spatiu economic in care se intalnesc mai mult sau mai putin direct purtatorii cererii(consumatorii) si purtatorii ofertei(producatorii)
b)un ansamblu de mijloace de comunicatie prin care vanzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc asupra a ceea ce au nevoie,a ceea ce dispun si a preturilor propuse inainte de a incheia tranzactia
c)locul de manifestare al concurentei: competitia dintre agentii economici se desfasoara in mod liber intr-un cadru specific numit piata.
1.2 Rolul si functiile pietei
Rolul pietei este evidentiat de functiile ei :
1.Piata realizeaza contactul dintre cumparatori si producatori, asigurand astfel o alocare eficienta a resurselor, avand astfel rolul de informare al agentilor economici
2.Prin piata economia se autoregleaza,ea stabilind echilibrele necesare intre cantitati si preturi,emitand semnale si determinand agentii economici sa aloce resursele rare pe diferite domenii si tipuri de utilizari in functie de nevoi
3.Piata asigura echilibrul intre cerere si oferta


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata si Mediul Concurential.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!