Piata Resurselor Financiare

Extras din referat Cum descarc?

1. Piata financiara si structura ei
Piata financiara reprezinta ansamblul relatiilor dintre ofertantii si utilizatorii de fonduri banesti, pe termen scurt, mediu si lung. Ea asigura sistemul de legaturi complexe dintre persoanele fizice, juridice si guvern, care au fonduri banesti disponibile si cei care au nevoie de aceste fonduri.
Totodata, piata financiara constituie cadrul in care se comercializeaza hartiile de valoare (valorile mobiliare) sub forma:
- efectelor comerciale (cambiile),
- sub forma activelor financiare, adica a titlurilor de credit (obligatiuni emise de intreprinderi sau guvern pe diferite termene) si titlurilor de proprietate (actiunile societatilor), 
- ori sub alte forme, cum ar fi, certificatele de trezorerie s. a.
In literatura de specialitate notiunea de activ este abordata din mai multe puncte de vedere:
a) In plan juridic, activul este definit ca totalitatea drepturilor cu continut economic, aflate in proprietatea unei persoane fizice sau juridice. Exemple de active patrimoniale pot fi: bunurile corporale si necorporale.
b) Ca notiune contabila, activul reprezinta o parte a bilantului ce demonstreaza marimea mijloacelor de care dispune o firma pentru desfasurarea activitatii sale. In componenta activului intra:
1. bunuri corporale, asa-numite tangibile, adica care pot fi transmise (pamant, cladiri utilaje etc.);
2. bunuri necorporale, asa-numitele active intangibile (brevete, marci de comert, vechimea firmei, imaginea firmei);
3. drepturi patrimoniale formate din titluri de valoare (cambii, obligatiuni, actiuni,bilete de ordin);
4. alte drepturi banesti in numerar sau in cont.
c) In sens economic, activul deseneaza un bun care are valoare pentru detinatorul sau. 
Activul in sens economic poate prezenta:
1. valoare de schimb (marfa);
2. valoare de investitii sau valoare-capital, care fiind utilizata aduce un venit.
Exemple:
1. bunurile de echipament, numite si bunuri de capital (masini, utilaje, instalatii), servesc la crearea productiei si permit prin, vanzarea lor, obtinerea de profit;
2. pamantul pus in exploatare aduce renta, iar locuintele - chirii;
3. bonurile de tezaur produc dobanzi;
4. actiunile dau dreptul la dividende.
In raport cu natura procesului de valorificare, activele pot fi:
1. reale - bunuri corporale (tangibile) si necorporale (intangibile);
2. financiare, care sunt materializate in inscrisuri (hartii sau inregistrari in cont), care consacra drepturile banesti ale detinatorului lor, precum si drepturile acestuia asupra unor venituri viitoare rezultate din valorificarea activelor respective (dobanzi, dividende).
Activele financiare reprezinta corespondentul monetar al activelor reale si ele releva caracterul dual al economiei de piata:
1. economia reala, care include procesele materiale de producere a bunurilor si serviciilor pentru consumul individual sau pentru reluarea productiei;
2. economia financiara (simbolica), adica procese de tip informational, reprezentate de miscarea banilor si a hartiilor de valoare.
Activele financiare se clasifica:
1. active bancare - rezultate din operatiunile specifice bancilor si institutiilor asimilate. Specificul pentru aceste active, care produc dobanzi, este ca ele nu au caracter negociabil, dar prezinta un grad ridicat de siguranta (risc redus);
2. active nebancare - rezultate din operatiuni de investitii (plasament) si sunt concretizate in titluri de valoare cu caracter negociabil. In aceasta categorie se includ activele de capital si activele monetare.
Activele de capital, rezulta din plasamente pe termen lung si dau dreptul la obtinerea unor venituri viitoare (dobanzi, dividende). Ele sunt negociabile pe piata de capital. Activele monetare rezulta din plasamente pe termen scurt si sunt negociabile pe piata monetara. Specificul lor - grad inalt de lichiditate, respectiv posibilitatea transformarii operative si pe o baza de continuitate in fonduri banesti.
Principalele operatiuni efectuate pe piata financiara sunt:
1. Constituirea depozitelor bancare (deschiderea conturilor) si acordarea de credite, deci deschiderea de conturi pe termen scurt, mediu si lung pentru clientii societatilor bancare.
Ansamblul relatiilor de credit, pe diferite termene, care se deruleaza prin intermediul unor mijloace care nu au caracter negociabil, constituie piata bancara.
2. Comercializarea activelor comerciale si financiare. Acestea reprezinta tranzactii care faciliteaza finantarea directa si indirecta prin transferul titlurilor comerciale si financiare negociabile si constituie piata hartiilor de valoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Resurselor Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!