Piata Realitate Complexa si Dinamica

Extras din referat Cum descarc?

Piata este o categorie a economiei de schimb, cu un continut complex si o larga sfera de cuprindere. In limbaj curent, piata reprezinta locul public, unde se vand si se cumpara marfuri, adica ansamblul tranzactiilor de bunuri si servicii, ansamblul relatiilor dintre vanzatori si cumparatori.
Conditiile de existenta ale pietei sunt:
1.specializarea producatorilor
2. schimbul de bunuri, ca o consecinta a specializarii.
Tehnica de productie, natura produselor, traditiile nationale sau regionale joaca un rol important asupra formarii pietei. De aceea,piata este de fapt o institutie sociala.si organizarea sa este legata de institutii, mentalitati si comportamente ale fiecarui popor.
Piata are un continut bogat, cuprinzator, desemnand piata fiecarui bun economic si piata tuturor bunurilor economice.
Piata fiecarui bun economic reprezinta locul si momentul de intalnire al cumparatorilor, ale caror dorinte sunt exprimate prin cererea de marfuri , cu vanzatorii, ale caror dorinte sunt exprimate prin oferta acestora.
Piata tuturor bunurilor desemneaza cadrul economico-social in care are loc schimbul tuturor bunurilor economice si care cuprinde urmatoarele fenomene si procese economice: diviziunea muncii agentilor economici; autonomia si independenta participantilor la schimb; concurenta; cererea si oferta etc.
Privita din perspectiva cadrului economico-social, piata se manifesta ca un sistem de piete, ce se clasifica dupa mai multe criterii, astfel:
1.dupa volumul tranzactiilor care se deruleaza, pietele pot fi:
a. piete dispersate
b. piete concentrate
2. dupa spatiul geografic afectat, pietele pot fi:
a. piete locale
b. piete nationale
c.piete regionale
d. piata mondiala
3. dupa obiectul tranzactiilor, intalnim:
a. piata bunurilor si serviciilor
b. piata fortei de munca
c. piata resurselor naturale
d. piata capitalului
e. piata monetara
f. piata valutara
4. dupa structura pietei se disting:
a. piete pure
b. piete imperfecte care se diferentiaza in piete monopolistice, piete monopoliste, piete monopsonice, piete oligopoliste, piete oligopsonice.
Nr. Vanzatori
Nr. cumparatori Numar mare Numar mic Unul singur
Numar mare p. monopolistica p. oligopolista p. monopolista
Numar mic p. oligopsonica p. oligopolista bilaterala p. monopolista care limiteaza oferta
Unul singur p.monopsonica p.monopsonica care limiteaza cererea p.monopolista bilaterala
Piata se constituie ca un mecanism prin care se regleaza cererea si oferta de marfuri, din care rezulta un pret pentru fiecare bun si un nivel al tranzactiilor.
Principalele functii, care definesc locul si rolul pietei in cadrul sistemului economic de piata, sunt urmatoarele:
1. Asigura permanent legatura dintre priducatorii si consumatorii de marfuri, dintre ceea ce se ofera si ceea ce se cere, la un moment dat, punand in evidenta concordanta sau neconcordanta dintre cerere si oferta, dintre productia si consumul de bunuri materiale si servicii. In acest fel piata orienteaza alocarea si folosirea eficienta a resurselor umane, materiale si financiare.
2. Piata este un adevarat sistem de comunicatie a informatiilor necesare agentilor economici in calitatea lor de producatori si consumatori. Prin parghii economice, cum sunt pretul, profitul, salariul, dobandaetc.,piata furnizeaza informatii agentilor economici asupra raportului dintre cerere si oferta.
Realizarea functiilor pietei, depinde de o conditie esentiala si anume autonomia de decizie a agentilor economici, libertatea economica, ce are la baza proprietatea privata, care permite o mare mabilitate a firmelor fara ingradiri birocratice din partea statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Realitate Complexa si Dinamica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!