Piata perfecta si pretul de echilibru

Extras din referat Cum descarc?

Concurenta reprezinta o trasatura esentiala a economiei de piata. Ca model de comportament al agentilor economici in sistemul de piata, concurenta semnifica o rivalitate intre participantii la actul de vanzare-cumparare, un raport de forte dintre acestia, o opozitie, care este vizibila, in special, pe piata factorilor de productie si cea a bunurilor de consum si serviciilor.
Concurenta perfecta este concurenta purificata de orice element de monopol. Ea presupune ca toate unitatile producatoare sunt capabile sa-si vanda integral productia obtinuta la pretul pietei, fara a-l influenta intr-un fel, iar toti cumparatorii pot sa cumpere la pretul pietei atat cat doresc, fara a influenta piata. In aceasta situatie pretul se stabileste la un nivel ce corespunde punctului de intersectie a curbelor ofertei si cererii produsului respectiv.(vezi fig. 1)
Concurenta perfecta se defineste prin urmatoarele trasaturi principale: atomicitatea participantilor, fluiditatea pietei, mobilitatea perfecta a factorilor de productie, transparenta pietei, omogenitatea produselor. Concurenta va putea fi considerata pura sau perfecta daca aceste 5 trasaturi sunt prezente in mod simultan. Daca cel putin una din ele nu va fi prezenta, se va putea vorbi in acele cazuri de concurenta imperfecta. Concurenta perfecta este sinonima, dupa opiniile multor economisti, cu piata libera si ar fi cea care ar avea menirea de a asigura functionarea cea mai eficienta a sistemului economic, intrucat intreprinzatorul in cautare de profit s-ar supune vointei consumatorului. Aproape toti economistii recunosc ca aceasta concurenta perfecta nu exista in stare pura pe piata. Ea reprezinta situatia ideala, care se doreste, dar nu corespunde cu eficacitatea cea mai mare. Ea a fost revendicata de economisti pentru a se proteja piata.
Fig. 1
Pretul de echilibru
Punand cererea (D) alaturi de oferta (S) si comparandu-le, vom putea fi in masura sa explicam modul de determinare a echilibrului pietei prin confruntarea dintre fortele cererii cu cele ale ofertei. Graficul din fig. 1 prezinta cererea ca fiind o functie descrescatoare si oferta ca o functie crescatoare, ambele raportate la pret (p). Se considera ca piata unui produs este echilibrata atunci cand cantitatea (Q) ceruta este egala cu cantitatea oferita. Pretul de echilibru apare atunci cand se realizeaza egalitatea intre cantitatile cerute si cele oferite. In punctul E (al pretului de echilibru) se realizeaza armonia dintre producatori si consumatori, concretizata prin echilibrul dintre cantitatile cerute de consumatori(Q0) si cantitatile produse si oferite pe piata de producatori(Q0), la pretul rezultat din negocierile intre cele doua categorii de agenti economici pe piata produsului (p0). Toata cantitatea care se produce si se ofera pe piata la pretul p0 este absorbita de consumatori, realizandu-se egalitatea: D(p)=S(p).
In punctul E se realizeaza asa-numitul echilibru stabil de piata. O deviere de pret de la echilibru va genera fie un surplus temporar, fie o penurie temporara de produse, deviere ce va genera, la randul sau, forte ale pietei ce vor impinge inapoi pretul la nivelul sau de echilibru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanismul Formarii Pretului de Echilibru pe Piata cu Concurenta Perfecta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!