Piata Muncii si Formarea Salariului

Extras din referat Cum descarc?

Munca este o conditie generala a oricarei activitati economice. In conditiile economiei de piata, pentru cea mai mare parte a acestor activitati, factorul munca se asigura prin intermediul pietei muncii. Munca formeaza obiectul cresterii si ofertei numai atunci cand este salariata. Piata muncii releva relatiile dintre purtatorii cererii si ofertei de munca ce au loc in conditiile reglementarilor existente, prin care se stabilesc (negociaza) conditiile de angajare a salariatilor si marimea salariilor ce se consemneaza intr-un act oficial denumit generic contract de munca. Incheierea unui contract de munca atesta o anumita convergenta de interese intre purtatorii cererii si ofertei de munca, exprimate in mod liber de ei si in forme specifice.
Pentru piata muncii, modul de a functiona difera, sub numeroase aspecte, de la tara la tara, in functie de reglementarile nationale sau zonale ce trebuie respectate, de traditii, specificul activitatilor realizate cu munca salariata etc. De aceea, piata muncii nu trebuie considerata nici unica si nici unitara, ci trebuie analizata si interpretata in functie de loc, timp, activitate etc.
In economia de piata alocarea resurselor de munca se realizeaza prin intermediul pietei muncii care reprezinta spatiul economic in cadrul caruia se confrunta cererea de munca cu oferta de munca si au loc negocieri cu privire la angajara salariala.
Tranzactiile intre posesorii de capital si cei ai fortei de munca au loc pe baza principiilor economiei de piata si a unor reglementari juridice specifice cu referire la comportamentul, celor doi parteneri : cumparatorul si vanzatorul de forta de munca. Pe aceasta piata, un rol important revine sindicatelor, ca reprezentanti ai ofertantilor de forta de munca, si patronatului, ca purtatorul cereroo de munca la nivel macroeconomic si microeconomic. Negocierile intre cei doi parteneri vizeaza realizarea echilibrului de interese, in conditiile existente pe piata muncii a unui anumit raport intre cererea si oferta de munca.
Piata muncii se afla in stransa interdependenta cu fluxurile de pe celelalte piete (bunurilor si serviciilor, capitalului, monetare, valutara), la nivel national si internatioonal. Este o piata derivata. Piata bunurilor si serviciilor da semnale cu privirea la cererea de factor de productie munca. La randul ei, piata muncii influenteaza piata bunurilor si serviciilor, deoarece veniturile obtinute ca urmare a unui grad mai mare de ocupare a fortei de munca stimuleaza cererea si, in consecinta, oferta de bunuri economice. Faptul ca salariul detine o pondere importanta in totalul venitului unei economii nationale constituie, evident, un factor de influenta asupra derularii fluxurilor de pe celelalte piete.
Cererea si oferta de munca sunt marimi dinamice care reflecta legaturile dintre dezvoltarea economico-sociala ca sursa a cererii si populatia activa ca sursa a ofertei de munca.
Piata muncii se afla intr-o stransa interdependenta cu fluxurile de pe celelalte piete si are o serie de particularitati :
- este mai complexa, mai organizata si mai reglementata ;
- pretul specific, adica salariul, se formeaza atat pe baza raportului cerere-oferta de munca, cat si a negocierilor dintre sindicate si patronat, guvernul intervenind doar pentru atenuarea starilor conflictuale ;
- este o piata contractuala datorita modului specific de formare a pretului, adica a salariului ;
- are un grad ridicat de rigiditate datorita specificului ofertei de munca ;
- este o piata cu concurenta imperfecta.
Toate aceste particularitati ii confera pieteti muncii un caracter specific in distribuirea si utilizarea eficienta, in activitatile economico-sociale, a factorului de productie munca.
Piata muncii cuprinsa in ansamblul pietei nationale indeplineste urmatoarele functii :
- alocarea resurselor de munca. A fortei de munca pe ramuri, subramuri, domenii de activitate, zone geografice, meserii, in dependenta de volumul si structura cererii de munca existente, la un moment dat ;
- furnizeaza informatii cu privire la cererea si oferta de munca, in diferite sectoare de activitate, la nivelul salariului dat
- institutiile pietei muncii estimeaza tendintele de evolutie a cererii si ofertei de munca pe termen mediu si lung ;
- prin propriile mecanisme, asigura protectie economica si sociala somerilor, pe o perioada delimitata.
Toate aveste functii ale pietei muncii au un rol important in ocuparea, orientarea, mobilitatea fortei de munca, in asigurarea unui venit, pe durata limitata, celor ce sunt someri.
In conditiile actuale ale economiei de piata conceptul de ocupare deplina a fortei de munca nu trebuie inteles ca rata 0 a somajului, ci se considera ca exista o rata naturala a somajului 6-7% care este comparabila cu starea de echilibru economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Muncii si Formarea Salariului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!