Piata Muncii in Romania Ante si Post Criza Financiara

Extras din referat Cum descarc?

ABSTRACT: The study of the labor market, it is finding out the actual context in which the national economy is situated at this moment. It is important for us, because we can find our real opportunities and chances to become actors in the market of supply and demand of work. 
Keywords: piata muncii, somaj, gradul de ocupare, cerere de munca, oferta de munca 
1. NOTIUNI TEORETICE PRIVIND PIATA MUNCII
Piata muncii cuprinde activitatile de angajare si de oferta a fortei de munca in vederea realizarii unei activitati, precum si procesul de determinare a retributiei celui care urmeaza sa o indeplineasca. In plus, termenul se refera si la modul in care evolueaza salariile ori la mobilitatea lucratorilor intre diferite ocupatii si intre diferiti angajatori. Trebuie totusi mentionat ca utilizarea termenului de "piata" nu presupune ca munca se comporta la fel ca orice alta marfa; in teoria economica, piata muncii trebuie privita ca "locul" unde se intalnesc cererea si oferta de munca.
Factorul munca reprezinta elementul central in economia oricarei firme. De modul in care este gestionata aceasta resursa depind nivelul rentabilitatii si al eficientei economiei nationale, in ansamlul sau, precum si calitatea vietii fiecarui individ. Desfasurarea oricarui tip de activitate, fie ca este economica, sociala, sau de alta natura, genereaza nevoia de munca intr-o perioada data, care se poate manifesta sau nu in cadrul pietei muncii. In ansamblul pietelor, piata muncii reprezinta un interes deosebit, deoarece, mai devreme sau mai tarziu, fiecare persoana se regaseste pe aceasta piata. 
Definita ca un ansamblu de relatii, piata muncii vizeaza urmatoarele aspecte:
o angajarea fortei de munca
o utilizarea fortei de munca
o protectia sociala a posesorilor factorului de productie munca
Din acest punct de vedere, piata muncii indeplineste urmatoarele functii principale:
- asigura echilibrul dintre cererea si oferta de munca;
- asigura orientarea resurselor de munca prin repartizarea acestora in plan teritorial, profesional si sectorial;
- asigura formularea,adoptarea si implementarea politicilor de protectie sociala.
Aceste trei frunctii trebuie sa fie realizate intr-o stransa interdependenta, tinand cont de faptul ca fata de alte piete, piata muncii are o serie de caracteristici specifice sau trasaturi specifice.
Pe piata muncii se intalnesc si se confrunta doua categorii de agenti economici: vanzatorul sau ofertantul fortei de munca, respectiv solicitantul de locuri de munca si cumparatorul fortei de munca, adica utilizatorul sau ofertantul de locuri de munca. 
Caracteristicile pietei muncii:
Literatura economica prezinta principalele particularitati ale pietei muncii astfel:
a) piata muncii are un grad inalt de rigiditate si de sensibilitate, conditionand echilibrul economic si social-politic. Rigiditatea si sensibilitatea ei sunt determinate nu numai de particularitatile ofertei, ci si de ponderea mare si interdependenta ridicata, sistemica a laturilor economice si sociale.
Dreptul la munca, la alegerea libera a profesiei si a locului de munca reprezinta un drept fundamental al omului intr-o societate democratica. Asigurarea locului de munca, alegerea si exercitarea libera a profesiei constituie in egala masura un act economic si unul de justitie sociala, de echilibru social;
b) piata muncii se caracterizeaza prin complexitate, dar comparativ cu celalalte piete este mai organizata si mai reglementata. Tranzactiile ce se deruleaza pe aceasta piata nu apar numai ca relatii de vanzare-cumparare, iar agentii economici nu sunt numai vanzatori si cumparatori. Piata fortei de munca se prezinta ca un cadru organizat in care se interactioneaza si se confrunta mai multi subiecti economici si parteneri sociali: ofertantii de munca, persoanele purtatoare de forta de munca, sindicatele si alte organizatii ale salariatilor, oficii si agentii de plasare, patronatul, agentii economici ca purtatori ai cererii de munca, statul ca legiuitor si mediator in relatiile de munca. Acesta poate influenta si raportul dintre cererea si oferta de forta de munca prin politicile de investitii, bugetara, fiscala, de credit etc.;
c) piata muncii prezinta un grad mai ridicat de imperfectiune, din punctul de vedere al concurentei in raport cu alte forme de piata pentru ca, salariul, libera concurenta, productivitatea marginala actioneaza intr-un cadru reglementat, acceptat unanim de toti subiectii economici. In acelasi timp, salariul nu mai constituie unica parghie de reglare a volumului ocuparii si a folosirii eficiente a fortei de munca, iar valoarea si marimea salariului nu mai rezulta doar din actiunea mecanismelor pietei, ci si din reglementarie economico-juridice adoptate. Reiese ca piata contemporana a muncii este o piata contractuala si participativa in care negocierea si contractul de munca joaca un rol esential in determinarea cererii si a ofertei de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Muncii in Romania Ante si Post Criza Financiara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!