Piata Muncii in Romania

Extras din referat Cum descarc?

1 Piata muncii aspecte teoretice 
Exista in literatura de specialitate mai multe definitii ale pietei muncii. Intr-o formula generalizatoare, piata muncii poate fi definita ca spatiul economico-social, in care se intalnesc si tranzactioneaza, in mod liber, proprietarii de capital sau reprezentantii acestora, in calitate de cumparatori si detinatorii fortei de munca sau reprezentantii acestora, in calitate de vanzatori. ,,Proprietarii de capital sunt exponentii cererii de forta de munca, iar detinatorii fortei de munca sunt exponentii ofertei de forta de munca." 
Principalele caracteristici ale pietei muncii sunt: multidimensionalitatea, care rezulta din modul de formare, evolutie si ajustare a cererii si ofertei de forta de munca; astfel piata muncii are dimensiuni: demografice, biopsihologice, economice si educational formative. Alte trasaturi: este o piata imperfecta, este o piata negociata, contractuala - drepturile si obligatiile partilor sunt stabilite prin contracte, atat individuale, cat si colective; este o piata ce necesita control si reglementari legale; este o piata structurata si segmentata; segmentarea pietei muncii poate fi analizata in functie de diferite criterii de referinta: segmentare in functie de forma de proprietate (sector public, privat sau mixt), segmentare ocupational-profesionala si educationala. Functiile pietei muncii sunt prezentate atat din punct de vedere socioeconomic si educativ cat si din punct de vedere strict al protectiei si asistentei sociale. Pe piata muncii se confrunta cererea cu oferta de munca. Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariata, care se formeaza la un moment dat in economie si se exprima prin intermediul numarului de locuri de munca.
,,Factorii care, de regula, determina modificarea cererii de munca sunt: cererea pentru produsul realizat, productivitatea, numarul de firme si pretul altor resurse." 
Oferta de munca reprezinta munca, pe care o pot depune membrii societatii in conditii salariale si se exprima prin numarul celor apti de munca, din care se scade, ca si in cazul cererii numarul femeilor casnice, al elevilor, al studentilor si al altor persoane, care depun activitati neremunerate. Ea este determinata de mai multi factori: marimea populatiei totale si structura pe varste a acesteia, rata de participare (de activitate) pe segmente de varsta ale populatiei, durata muncii, calificarea si aptitudinile fortei de munca.
2 Relatia ocupare- dezvoltare pe piata muncii 
In primul rand, ocuparea constituie un mijloc, forta de munca reprezentand un factor fundamental pentru orice fel de dezvoltare. Pentru aceasta insa este nevoie de investitii in resursa umana, de adaptarea permanenta a ofertei de forta de munca, la cerere - ca volum, structura si calitate - in principal, prin sporirea nivelului de educatie si formare profesionala a capitalului uman.
In al doilea rand, o dezvoltare durabila nu se poate face prin risipa. Daca din punct de vedere al capitalului natural, sustenabilitatea implica folosirea acestuia cat mai economicos si prezervarea sa pentru generatiile viitoare, in ce priveste utilizarea capitalului uman, principiul minimizarii eforturilor are o natura diferita. Este vorba, in acest caz, de minimizarea consumului de munca pe unitatea de rezultat, in paralel cu maximizarea gradului de participare a populatiei la activitatea economica. Capitalul uman nu poate fi conservat pentru generatiile de maine. El este eminamente perisabil. Pentru ca urmasii nostri sa primeasca o mostenire sporita este rational sa folosim astazi cat mai mult din potentialul de munca de care dispunem.
In al treilea rand, dezvoltarea umana este nemijlocit legata de marimea venitului. Pentru majoritatea oamenilor, salariul reprezinta principala sursa de venit." In aceste conditii, ocuparea, in variate formule se impune ca un obiectiv peren al dezvoltarii durabile, asigurand satisfacerea obiectivelor sociale, fara a apela la costisitoare procese de repartitie secundara a veniturilor." 
,,In al patrulea rand, protectia mediului reprezinta un domeniu de activitate necesar oricarei economii; pe masura ce dezvoltarea economica da roade apar locuri de munca, legate chiar de prezervarea capitalului natural. Actualmente, aproximativ 3,5 milioane persoane din U.E. lucreaza in domenii legate direct de protectia mediului, reprezentand 2,4% din populatia ocupata si aproximativ 1%, din populatia totala."


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Muncii in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!