Piața muncii în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata muncii in Romania are un grad de instabilitate care corespunde coordonatelor generale ale oricarei tari aflate in tranzitie. Ultimele reglementari ale Comisiei Europene au adus modificari in definirea sferei de cuprindere a populatiei ocupate si a celei aflate in somaj. Astfel, definitiile au fost revizuite in concordanta cu noile reglementari europene.

1. Concepte de baza - definitii

Populatia cu varsta de munca include toate persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 - 64 ani.

Populatia activa, din punct de vedere economic, cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.

Populatia ocupata cuprinde toate persoanele de 15 si peste care au desfasurat o activitate economica sau sociala producatoare de bunuri sau servicii de cel putin o ora in perioada de referinta (care este de o saptamana), in scopul obtinerii unor venituri sub forma de salarii, plata in natura sau alte beneficii.

Somerii sunt persoanele de 15 ani si peste care, in cursul perioadei de referinta, indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca si nu desfasoara o activitate in scopul obtinerii de venit; sunt in cautarea unui loc de munca si au utilizat in ultimele 4 saptamani metode active pentru a-l gasi; sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile daca s-ar gasi imediat un loc de munca.

Populatia inactiva, din punct de vedere economic, cuprinde toate persoanele care nu au lucrat nici cel putin o ora si nici nu erau someri in perioada de referinta, aflandu-se in una din urmatoarele categorii: elevi sau studenti; pensionari; casnice; persoane intretinute de alte persoane sau de stat sau care se intretin din alte venituri.

Populatia descurajata este formata din persoanele inactive care, desi sunt disponibile sa lucreze, nu au intreprins nimic pentru a cauta de lucru, fiind convinse de insuccesul lor pe piata fortei de munca.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Muncii in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 570 cuvinte
Nr caractere:
9 235 caractere
Marime:
13.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
munca, Economie, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!