Piața muncii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitia si caracteristicile pietei muncii
2. Oferta si cererea de munca, capitalul uman
3. Oferta de munca
4. Cererea de munca si capitalul uman
5. Mecanismul de functionare al pietei muncii
6. Piata muncii in Romania


Extras din referat Cum descarc?

1. Definitia si caracteristicile pietei muncii
Prin definitie piata muncii reprezinta ansamblul actelor de vanzare-cumparare a fortei de munca ce au loc intr-un spatiu economic si care releva:
- Intalnirea cererii cu oferta de munca;
- Stabilirea conditiilor pentru angajarea salariatilor;
- Negocierea si fixarea salariilor in functie de performantele lucratorilor;
- Realizarea mobilitatii salariilor si fortei de munca pe locuri de munca, firme, zone etc.
Ocupand un loc deosebit in teoria si practica economica, piata muncii este cea mai derivata si cea mai reglementata piata. Ea se comporta "pe de o parte, ca orice piata, si pe de alta parte, are caracteristici proprii, determinate de specificul uman al obiectului cu care opereaza si cel al serviciilor generate de aceasta si pe care intreprinzatorii le cumpara."26
In esenta, piata muncii este cea care stabileste raporturile dintre purtatorii ofertei si cei ai cererii de munca. Ea prezinta urmatoarele caracteristici:
- Reflecta legaturile reciproce dintre realitatile demografice ce determina oferta de munca si cele economico-sociale care genereaza cererea de munca asigurand dinamismul economiei;
- Necesita negocierea permanenta intre purtatorii ofertei de munca si cei ai cererii de munca sub aspect cantitativ, calitativ si structural.
- Usureaza si favorizeaza intalnirea dintre locurile de munca disponibile si lucratorii aflati in cautarea unui loc de munca;
- Este un model de parteneriat intre patron si angajat.
Modalitatea prin care se manifesta unirea intre forta de munca si celelalte elemente apartinute unei activitati si economie este specifica sistemului real al economiei si se concretizeaza prin angajarea omului ca salariat.
- Este reglementata la cel mai inalt grad si inregistreaza influente multiple din partea altor factori, spre a proteja salariatul prin intermediul organizatiilor sindicale.
- Se prezinta ca o piata cu o concurenta imperfecta putand fi considerata, fie ca o piata de oligopol, fie ca o piata de monopol, in functie de gradul de organizare a cererii si ofertei de catre patronate si sindicate. De asemenea, se poate manifesta printr-o concurenta de monopson cand intr-un domeniu exista un singur cumparator de munca.
- Functionarea ei este accelerata sau franata in timp prin diverse institutii si foruri legislative ce actioneaza pentru stabilirea contractului individual sau colectiv de munca intre angajat si angajator sau intre patronate si sindicate.
- Prezinta o anumita flexibilitate menita sa conduca la o mai mare competitivitate si la o favorizare a cresterii economice.
- A inregistrat o segmentare specifica de-a lungul timpului, care adanceste diviziunea sociala a muncii.
- Forta de munca este structurata pe varste, sexe, categorii profesionale si grade de calificare, zone geografice si oportunitati de ocupare.
- In functie de parametri de performanta se poate delimita: piata pricipala a muncii caracterizata prin niveluri, stabilitate, siguranta a locului de munca si de salarizare si piata secundara a muncii caracterizata prin parametri specifici activitatii economice (instabilitate, salarizare modesta).
- Deasemenea piata poate fi segmentata la nivel macroeconomic favorizand conditiile generale de angajare a salariatilor, principiile de demisionare si ierarhizare a salariilor, cuprinde toate acestea in contractul colectiv de munca si la nivel microeconomic.
- Are o functie sociala deoarece implica negocierea unor elemente ce tin de conditiile de munca si de ansamblul calitatii vietii.
- Functia formativ-culturala ce se realizeaza prin calificare, profesionalism, educatie, recalificare si reconversie, asigurandu-se o mai mare mobilitate si adaptabilitate la exigenta dezvoltarii economice.
- Prezinta o asimetrie informationala ce confera nesiguranta din partea angajatorului asupra aptitudinilor angajatului, dar si a angajatorului care nu poseda informatii despre mediul de munca oferit.


Fisiere in arhiva (1):

 • Piata muncii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!