Piața monetară între echilibru și dezechilibru

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I. Piata monetara - elemente generale 2
Cap. II. Piata monetara si echilibrul ei 3
Cap. III. Inflatia - dezechilibru macroeconomic 4
Anexe 11
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

PIATA MONETARA INTRE ECHILIBRU SI DEZECHILIBRU
I. PIATA MONETARA - ELEMENTE GENERALE
Piata monetara reprezinta un segment al pietei capitalurilor pe care se schimba titluri pe termen scurt contra lichiditatiii si care contribuie la realizarea obiectivelor politicii monetare. Piata monetara e alcatuita din ansamblul relatiilor, institutiilor si parghiilor cu ajutorul carora sunt transferate disponibiltatile banesti in domeniile deficitare de asemenea resurse. Ea reprezinta piata capitalurilor pe termen scurt, unde se intalneste cererea de imprumuturi, din partea agentilor economici si a statului, cu oferta de resurse financiare, reprezentata de personae, intreprinderi si institutii financiare.
Obiectul pietei monetare il reprezinta masa monetara si schimbul de lichidiati, avand rolul de a compensa excedentul cu deficitul de disponibilitati banesti pe termen scurt existente la diferiti agenti economici.
In sens restrans, piata monetara reprezinta deci locul de intalnire a cererii si ofertei de resurse banesti. In sens larg, reprezinta toate schimburile de mijloace de plata acceptate de intermediarii financiari in scopul de a regal in termen scurt deficitele de trezorerie. 
Piata monetara are doua componente :
a) piata interbancara, rezervata bancilor, asigurand intalnirea ofertei cu cererea de moneda. Este vorba de bancile cu excedente si deficite de trezorerie. Banca Centrala poate intervene pe aceasta piata pentru a retine lichiditati, in functie de obiectivele politicii monetare.
b) piata titlurilor pe termen scurt, pe care bancile, intreprinderile si statul pot emite sau schimba titluri negociabile.
Operatiunile care au loc pe piata monetara sunt de doua feluri: de finantare, care constau in acordarea de disponibilitati banesti solicitate de catre banci sau agenti economici; de refinantare, care apar atunci cand bancile se adreseaza Bancii Centrale pentru a obtine un credit. Operatiunea de finantare reprezinta scontarea, iar cea de refinantare, rescontarea.
Ca piata specifica, piata monetara difera atat de piata bunurilor de consum, cat si de cea a factorilor de productie si detine un rol tot mai important, aceasta decurgand din insemnatatea tot mai mare pe care o are moneda in economia contemporana.
II. PIATA MONETARA SI ECHILIBRUL EI
Piata monetara consta in ansamblul tranzactiilor cu moneda, din confruntarea specifica dintre cererea si oferta de moneda, pa baza pretului ei, adica a ratei dobanzii. 
Marfa moneda este omogena. Cu toate acestea, pretul tranzactiei cu moneda difera in functie de numerosi factori: termenul scadentei, gradul de risc asumat de creditor, sumele tranzactionate etc. In plus ajustarea ei se face foarte greoi, piata monetara fiind o piata de oligopol, cu un numar scazut de ofertanti si un numar mare de purtatori ai cererii.
La un anumit nivel al ratei dobanzii - celelalte conditii fiind date , evolutiile cererii si ale ofertei de moneda converg spre realizarea echilibrului pe piata monetara. Piata monetara se afla in stare de echilibru, cand, la un anumit nivel al ratei dobanzii (d'e), cantitatea de moneda oferita (Mo) este egala cu cea ceruta(Mc, astfel fiind egale cu Mm/e).Asa cum se poate observa in figura alaturata:


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Monetara intre Echilibru si Dezechilibru.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!