Piata Monetara Deschisa

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1
Piata monetara:concept.2
Capitolul 2
Trecerea la piata monetara deschisa si avantajele ei.4


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Piata monetara:concept
Piata monetara este o componenta a pietei financiare,iar in cadrul ei se tranzactioneaza instrumente de credit pe termen scurt. Impreuna cu piata de capital formeaza piata financiara,legaturile dintre ele sunt foarte stranse in asa fel incat se influenteaza reciproc.
Piata monetara nu este o piata localizata datorita faptului ca tranzactiile se incheie prin telefon sau fax. Operatiunile de imprumut se deruleaza in principal intre bancile care creaza moneda , de la care se pot procura disponibilitatile necesare pentru a face fata fluxurilor de plati. Ca urmare a acestui lucru piata monetara este considerata o piata a monedei centrale , mai exact a biletelor de banca , a numerarului in general si a disponibilitatilor detinute de banci la banca centrala . Piata monetara este o piata a capitalurilor pe termen scurt pentru toate organismele de credit bancare. Aceasta reprezinta un mecanism de mare importanta in in cadrul sistemului monetar si financiar al unei tari, deoarece are un rol deosebit in redistribuirea resurselor de creditare din economie, si datorita faptului ca este locul in care intervine banca de emisiune pentru a controla atat volumul de lichiditati al pietei cat si pentru a influenta nivelul ratei dobanzii.
Piata monetara este in plina schimbare. Inainte ea se identifica cu o piata specializata , cunoscuta doar de unii specialisti si era restransa la nivelul operatiunilor de imprumut realizate intre banca de emisiune si bancile comerciale.Aceasta piata de fapt reprezenta piata interbancara si se caracteriza prin operatiuni de refinantare a bancilor comerciale prin intermediului rescontarii efectelor de comert. Treptat alimentarea pietei monetare a fost imbunatatita o data cu trecera la piata monetara deschisa ceea ce a insemnat acordarea dreptului de participare si altor organisme financiare, cum ar fi societati de asigurari , case de pensii,trezoreria publica, pe aceasta piata pentru a plasa lichiditatile colectate. In acest mod refinantarea pe calea reescontului a fost descurajata pentru ca rata dobanzii la creditele acordate pe piata monetara a devenit mai mica decat taxa oficiala a scontului , iar plafoanele de scont , care asigurau un automatism in refinantarea bancilor de catre banca centrala , au fost suprimate. Astfel, piata monetara poate fi privita, in sens restrans ca piata interbancara,adica o piata a monedei centrale si, in sens larg , ca piata deschisa, o piata a capitalurilor pe termen scurt, care datorita prezentei intreprinderilor in circuit ,este simultan atat o piata a monedei centrale , cat si a monedei bancare .
In opinia profesorului Cezar Basno, piata monetara constituie: cadrul necesar in care se desfasoara zilnic raporturile dintre banci in legatura cu lichidarea soldurilor provenind din operatiuni reciproce. Dupa parerea lui piata monetara indeplineste doua functii, cea de finantare a bancilor comerciale si de compensare a deficitului cu excedentul de lichiditati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Monetara Deschisa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Moneda si credit; Vasile Cocris,Angela Roman,Ovidiu Stoica,Valeriu Dornescu,Dan Chirlesan- Ed. a VI-a, Editura Universalitatii ,,Al I. Cuza",2013.
2) Moneda , credit , banci; Basno Cezar , Dardac Nicolae , Floricel Contantin; Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti , 1995.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!