Piata Monetara

Extras din referat Cum descarc?

Moneda are un rol de prima importanta in functionarea economiei de piata .Pentru economia contemporana este caracteristica extinderea si diversificarea operatiunilor monetare . Moneda nu mai este doar un mijlocitor al schimbului si instrument de plata , ci devine ea insasi obiect a numeroase si variate tranzactii pe piata monetara .
Piata monetara este o piata specializata in atragerea si plasarea de fonduri pe termen scurt (pana la 1 an) exprimate in moneda nationala . Pe aceasta piata se intalnesc agentii economici care au disponibilitatii banesti temporare cu cei care , fiind in deficit financiar , au nevoie de bani . Agentii economici care opereaza (tranzactioneaza) pe piata monetara sunt reprezentanti de banci , intreprinzatori , institutii financiare , de stat .
Operatiunile specifice pietei monetare vizeaza: acordarea de credite , plasarea disponibilitatilor banesti in depozite bancare , in certificate de depozit sau titluri de valoare , vanzarea si cumpararea (scontarea) de titluri de credit pe termen scurt .
Banii si functiile lor
Banii , denumiti si moneda , au aparut ca o necesitate a productiei si circulatiei marfurilor . Forma fizica de prezentare a banilor si functiilor lor au cunoscut , de-a lungul timpului , un proces continuu de diversificare si dezvoltare .
Din punct de vedere al formei fizice , banii au parcurs , in evolutia lor , trei etape mari:
-Prima etapa , reprezentata de banii-bunuri , cand functia de bani era indeplinita la inceput de anumite marfuri si apoi s-a restans la metalele pretioase .In secolul al-VI-lea inaintea erei noastre au aparut primele monede metalice .
-A doua etapa , care incepe cu secolul al-XVII-lea , este marcata de aparitia biletelor de banca emise de banci , reprezentand la inceput metalul pretios detinut de banci . Ulterior au aparut banii de hartie sau hartia-moneda , care au un curs fortat , rolul de bani fiind garantat de autoritatea statala . In aceasta perioada apar si banii de credit , de cont sau moneda scripturala , reprezentata de disponibilitatile aflate in conturi bancare .
-Etapa a treia , caracterizata prin extinderea procesului de dematerializare a monedei si aparitia mijloacelor electronice in operatiunile de plata . Numerarul , monedele , bacnotele , precum si cecurile si alte inscrisuri continua sa existe si sa circule , dar un numar tot mai mare de operatii se efectueaza instantaneu , prin comanda transmisa prin circuitul calculatoarelor sau asa numita "moneda electronica" .
Se poate spune ca , in ecomonia contemporana , moneda cuprinde ansamblul mijloacelor de schimb si de plata care pot fi utilizate direct pentru efectuarea tranzactiilor .
Moneda reprezinta principalul instrument de punere in miscare a tuturor pietelor , de infaptuire a schimburilor dintre agentii economici . Nici un flux economic nu se poate desfasura fara participarea directa sau indirecta a monedei . Desi , aparent , moneda complica existenta oamenilor, in realitate ea inlesneste schimbul , facand posibile tranzactiile economice . cu ajutorul monedei , fiecare agent economic este liber sa cumpere sau sa vanda atunci cand considera ca ii sunt favorabile conditiile si acolo unde schimbul se desfasoara cel mai avantajos pentru el .
Functiile banilor
Rolul banilor in ecomonie se impune , in principal , prin functiile ce le au de indeplinit si care sunt:
1. Instrument de masurare a valorilor , cheltuielilor si rezultatelor . Moneda este etalon de masura specific vietii economice . Cu ajutorul ei cele mai diverse produse si servicii dobandesc o expresie unitara .
2. Mijloc de schimb . Moneda serveste ca intermediary al schimbului de marfuri . Prin prezenta monedei , schimbul de marfuri se separa in doua acte distincte , delimitate in timp si spatiu: cumparare (M - B) si vanzare (B - M) . Existenta monedei face posibila intalnirea celor doi agenti: cumparatorul , care poseda bani si are nevoie de o anumita marfa , si vanzatorul , care poseda marfa si doreste sa o vanda contra bani .
3. Mijloc de plata . Drepturile si obligatiile agentilor economici sunt evaluate in bani si se sting prin cedarea , respectiv primirea , sumelor de bani corespunzatoare . Obligatiile fiscale , veniturile detinatorilor de factori (salariu , profit , renta , dobanda , chirii , imprumuturi) sunt estimate baneste si se platesc la termen cu bani .
4. Instrument de conservare si acumulare a valorilor (a averii subiectiilor) . Cu ajutorul banilor devine posibila pastrarea valorilor in timp si transferul lor , fara dificultati , dintr-un domeniu de activitate in altul , de la o persoana la alta . Avand in vedere aceasta calitate a banilor , J.M. Keynes aprecia: "Banii constituie o veriga de legatura intre prezent si viitor" . Economisirea prin moneda s-a facut si se va face sub forma de tezaurizare , fie ca acumulare de capital . 
Lichiditatea
Sporirea considerabila a rolului monedei in lumea contemporana a adus in prim planul atentiei problema lichiditatii . De fapt , moneda mai este definita si ca activ "lichid" , atribut prin care se distinge de celelalte active .
Lichiditatea desemneaza capacitatea unui bun de a se transforma , rapid si fara pierderi , in numerar sau alternative ale acetuia - produse sau servicii . Un activ lichid este caracterizat printr-o valoare garantata si sigura in termeni monetari , prin puterea de a fi schimbat cu oricare altul fara nici un fel de cheltuieli (cu costuri 0) . Dintre toate bunurile , moneda are cea mai mare lichiditate . De aceea , agentii care dispun de bani detin si o lichiditate mai ridicata .


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Monetara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!