Piata Monetara

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracterizare generala a pietei monetare
1.1. Definitia pietei monetare
1.2. Caracterizarea pietei monetare
1.3. Rolul pietei monetare
2. Moneda
2.1. Definitia monedei, a banilor
2.2. Functiile monedei
3. Banca - institutie a pietei monetare
3.1. Definitia si rolul bancii
3.2. Interventia bancii de emisiune pe piata interbancara


Extras din referat Cum descarc?

1. Caracterizare generala a pietei monetare
1.1. Definitia pietei monetare
Piata monetara reprezinta spatiul economic in care se intalnesc cererea si oferta de disponibilitati banesti pe termen scurt.
1.2. Caracterizarea pietei monetare 
Pe piata monetara:
o participantii sunt purtatorii cererii, ai ofertei, precum si intermediarii;
o obiectul cererii si al ofertei il formeaza masa monetara , moneda sau banii, in sens generic. Unii economisti sustin ca obiectul cererii si al ofertei il constituie creditul - banii disponibili pentru a fi acordati sub forma de imprumut;
o pretul imbraca forma specifica de rata a dobanzii;
o concurenta este de tip oligopol. 
1.3. Rolul pietei monetare
Piata monetara compenseaza excedentul cu deficitul de moneda existent la diferiti agenti economici si regleaza cantitatea de moneda in economie. 
Cererea de moneda provine de la agentii economici care, la un moment dat, se afla in situatia de a cheltui mai multi bani decat cei de care dispun efectiv , astfel ca, pentru derularea normala a activitatii, trebuie sa recurga la imprumuturi. Ea reprezinta nevoia de bani generata de operatiunile de achizitionare de bunuri si servicii (pentru productie si pentru consum), ca si de cele speculative.
Oferta de moneda provine de la agentii economici care, la un moment dat, dispun de mai multi bani decat le sunt necesari pentru derularea normala a afacerilor, ale caror resurse monetare raman , intr-o proportie mai mare sau mai mica, temporar disponibile, precum si de la institutiile financiar-bancare cu atributii de acest fel. Ea reprezinta cantitatea de moneda pusa la dispozitia utilizatorilor prin intermediul sistemului bancar (formata din numerar si depozite bancare).
Intalnirea cererii cu oferta este asigurata prin actiunea pe piata monetara a unor agenti economici (banci de toate genurile, case de economii, societati de asigurari etc.) care:
o colecteaza disponibilitatile banesti din economie;
o fructifica disponibilitatile banesti temporar existente in economie acordandu-le celor care au nevoie de ele sub forma de credit.
Compensarea excedentului cu deficitul de moneda ale agentilor economici reprezinta o activitate cu caracter commercial realizata de banci - acestea avand rolul de intermediar intre cerere si oferta.
In general, cantitatea de moneda in economie este reglata in functie de:
o modul in care decurge compensarea excedentelor si deficitelor de moneda;
o extinderea sau restrangerea creditelor;
o cantitatea de bunuri economice aduse pe piata;
o interventiile bancii de emisiune - care sunt obligatorii pentru toate banciile;
o alti factori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Monetara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!