Piata Mondiala de Marfuri

Extras din referat Cum descarc?

PIATA MONDIALA DE MARFURI
In cadrul acestei piete mondiale, au loc tranzactii atat pentru produsele de baza, cat si pentru produse finite. In functie de pozitia fiecareia dintre aceste piete, in cadrul pietei unui produs de baza sau finit, ele se compartimenteaza in diferite segmente caracteristice sau necararacteristice. In practica, fiecare segment de piata mondiala este cunoscut sub denumirea generica de piata mondiala. Importanta pentru comertul exterior al fiecarei tari este piata mondiala caracteristica, respectiv, piata reprezentativa, care detine un rol important in domeniul respectiv. In cazul pietei mondiale caracteristice de marfuri, se au in vedere tranzactiile care se incheie continuu pentru o marfa sau o grupa de marfuri din aceeasi categorie merciologica, in spatele careia sau in apropiere se afla organizata o productie potentiala. O piata mondiala caracteristica poate sa fie indentificata cu un centru industrial si comercial, cu o zona, regiune sau o tara,in cazul produselor de baza si cu o firma de reputatie internationala sau mai multe asemenea firme in cazul produselor finite. Pentru un produs pot sa existe una sau mai multe piete caracteristice. Prin exceptie, constituirea unei piete mondiale caracteristice intr-un anumit centru economic se poate baza si pe traditia dobandita. Piata mondiala de marfuri c uprinde doua principale segmente: piata produselor de baza si piata produserlor finite.
Comertul international de marfuri cuprinde totalitatea bunurilor materiale care se adauga la stocul de resurse materiale ale tarii (importuri) sau se scad din acesta (exporturi), prin intrarea pe teritoriul tarii sau prin parasirea acestuia. Teritoriul luat in considerare in statistica comertului exterior al Romaniei se refera la teritoriul vamal al tarii, care este teritoriul in care se aplica legislatia vamala nationala.
Marfuri care se cuprind in volumul exporturilor si importurilor Romaniei
- Aurul nemonetar, care include pudra de aur si alte forme de aur neprelucrat sau semiprelucrat, monede si bare de aur, destinate utilizarii industriale, pentru bijuterii si pentru utilizare in activitati stomatologice. Aurul monetar este exclus din statistica comertului international de marfuri.
- Bancnotele si titlurile de valoare neemise si monedele care nu sunt puse in
circulatie sunt incluse la industria tipografica si de stantare a monedelor.
- Marfurile comercializate conform acordurilor barter.
- Marfuri comercializate la nivel guvernamental. Aceasta categorie include marfuri
destinate atat uzului civil cat si militar, care traverseaza granitele ca rezultat, de exemplu, al tranzactiilor curente ale Romaniei, marfuri in cadrul programelor de ajutor strain (daca marfurile constituie sau nu o donatie, un imprumut sau un 4 transfer catre o organizatie internationala) si marfuri reprezentand acoperirea unor daune sau reparatii de razboi.
- Hrana si alte ajutoare umanitare (imbracaminte, medicamente si alte marfuri) in cadrul programelor de ajutorare sau de asistenta in caz de urgenta, furnizate de stat, organisme internationale sau non-guvernamentale.
- Vanzarile si cumpararile de nave, aeronave si alte echipamente mobile.
- Energia electrica, apa, livrarile si intrarile de marfuri prin conducte (titei, gaz natural).
- Marfurile importate declarate pentru consum (nationalizate) si care se exporta fara a fi transformate.
- Marfurile pentru prelucrare. Acestea sunt marfuri expediate in afara tarii sau primite in tara pentru prelucrarea lor sub contract. Aceste marfuri si cele
rezultate din prelucrare trebuie sa fie inregistrate ca exporturi si importuri.
- Aprovizionarea navelor si avioanelor straine cu combustibili si alimente, lestul si materialele de fixare a marfurilor furnizate navelor si vaselor straine pe teritoriul economic al tarii se cuprind in exporturi, iar cele achizitionate de nave sau vase nationale de pe nave sau vase straine pe teritoriul economic al tarii sau debarcate in porturi nationale de pe vase sau nave straine se includ la importuri.
- Marfurile achizitionate de toate categoriile de calatori, inclusiv muncitori
nerezidenti, peste valoarea stabilita prin legislatia vamala nationala.
- Marfurile in consignatie, pentru care au fost completate declaratii vamale.
- Marfuri expediate prin posta sau mesagerii, daca se depaseste valoarea minima a marfurilor, stabilita prin legislatia vamala nationala.
- Marfuri pentru uz militar.
- Marfuri returnate, dupa ce anterior au fost exportate sau importate.
- Marfuri in regim de leasing financiar (marfuri inchiriate pentru un an sau mai mult).
- Marfurile utilizate ca suport pentru informatii si software, inclusiv diskete


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Mondiala de Marfuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!