Piata mondiala a turismului

Extras din referat Cum descarc?

Turismul reprezinta ansamblul relatiilor si fenomenelor ce rezulta din deplasarea si sejurul temporar al persoanelor care calatoresc cu scopul bine definit de a se destinde si recrea.
Turismul international reprezinta deplasarea si calatoria unor persoane in afara granitelor pt recreere,destindere,cunoastere.S-a dezvoltat pe seama evolutiei social-economice generale,a democratizarii relatiilor dintre state,a ridicarii nivelului de civilizatie.Activitatea in acest domeniu a inceput din perioada interbelica prin infiintarea Uniunii Internationale a Organizatiei Oficiale de Turism (UIOOT-1925) cu sediul la Geneva.Ulterior ea a devenit Oraganizatia Mondiala a Turismului (OMT) cu sediul la Madrid.
Turismul international e specific in special tarilor dezvoltate.Amploarea cea mai mare se desfasoara intre  tarile Europei,intre Europa si America de Nord si intre America de Nord si Centrala.
Fluxurile turistice presupun in primul rand o deplasare temporara a persoanelor in functie de dimensiunea cererii,de potentialul turistic,de distanta la care se gaseste,de accesibilitatea si de prestigiul pe care il detine regiunea de primire.Ele reprezinta expresia cea mai concreta a activitatii turistice.Aceasta a cunoscut o dezvoltare mare in a II-a jumatate a sec. XX (conform OMT,4 mld oameni calatoresc in afara resedintei).Cea mai mare parte din activitatea turistica revine turismului intern a carui dezvoltare difera de la o tara la alta.Acesta are vechi traditii in Europa Centrala (Elvetia,Austria,Germania,etc),Europa Meridionala (Italia,Spania),Europa Occidentala(Franta,Marea Britanie),in Japonia,SUA,etc.
Activitatea turistica internationala se analizeaza pe baza unor indicatori ce exprima cel mai fidel intensitatea,cantitatea si calitatea turismului.Acesti indicatori sunt:
- nr turistilor straini (stabilit de nr vizelor la frontiere sau nr sejururilor)
- veniturile anuale (exprimate in $ SUA)
Cele mai ridicate fluxuri internationale (80% din sosiri) se realizeaza in Europa de Vest,America de Nord,noile tari industrializate ale Asiei.
Cererea turistica internationala se caracterizeaza prin mari inegalitati si printr-o orientare preponderenta catre tarile dezvoltate.Tarile in curs de dezvoltare sunt in progres la acest capitol,ele reprezentand o treime.
De asemenea se remarca tendinta de crestere a sosirilor,dar cu o evolutie diferita.Astfel,intre anii 1975-1997,sosirile au crescut de peste 3 ori in Asia de Est si zona Pacificului spre deosebire de Asia de Sus ce a inregistrat o crestere de doar 3 procente (0.70% - 0.73 %).Tarile europene detineau in 1997 60.4 % din sosirile turistilor internationali.Pe Glob sosirile au crescut de la 222 mil.(1975) la 455 mil.(1990) si la 475 mil.(1997).
Odata cu fluxurile turistice s-a modificat si preponderenta tipului de  transport.Astfel cererea pt transport aerian creste in detrimentul celui rutier sau feroviar.
Un alt capitol care a evoluat e reprezentat de incasarile din turism.Aceasta,in perioada 1985-1997,au cunoscut o crestere de 126.2% fata de cele din exporturi,ce au crescut cu doar 80.2%.
In cazul destinatiilor turistilor,Europa se afla pe primul loc cu sosiri de 60.46 % din total si incasari de 52.82 %,mai mici decat ale Asiei de Est si zonei Pacificului.Africa si Asia de Sud au sosiri si incasari reduse.Pe primele locuri la incasari se situeaza SUA,Franta,Italia,Germania si Canada.
Contributia turismului international la economia tarilor receptoare de turisti straini variaza in functie de regiunea geografica a lumii.De aceea el are un rol determinant in Marea Caraibilor si in Europa Meridionala.Astfel,se remarca ponderea incasarilor din turism fata de cele din export:24.9 % - pt tarile din Marea Caraibilor,la 19 % - America de Nord,18 % - Europa Meridionala,3.5 % - Africa de Vest,1% - Europa Estica, 5.5 % - Europa Vestica,7.8 % - America de Nord.
Turismul international 
Europa
Cresterea sosirilor turistice e inferioara mediei mondiale,scaderea relativa a cererii turistice e cauzata de ascensiunea noilor tari turistice,cum ar fi cele din Asia SE ce rastoarna repartitia internationala a activitatii economice.
Intre 1970-1997 nr de turisti internationali sositi in Europa a crescut (de la 133 mil. la 288 mil.),cu toate ca ponderea in totalul mondial a scazut (de la 68.16 % la 60.46 %).
Marii emitatori de turisti catre Europa sunt tot tarile europene (Germania,Marea Britanie,Italia,Franta,Olanda,Elvetia,Spania,tarile nordice) dar si SUA.
Fluxurile turistice care au destinatia Europa sunt indreptate spre Europa de Sud si Meridionala care in 1997 au inregistrat 72 % din sosiri,80 % din incasari,pe primele locuri situandu-se Franta,Spania,Italia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata mondiala a turismului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!