Piata Interna Unica a Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

PIATA UNICA- componenta esentiala a integrarii economice internationale si totodata mijlocul principal de realizare a scopurilor comune tarilor care o compun. Piata unica concretizeaza in: lichidarea tarifelor vamale in interiorul comunitatii integrate, libera circulatie a capitalurilor si a fortei de munca. Avantajele economice care justifica existenta unei piete unice:
-stimuleaza cresterea productivitatii si a nivelului general de viata
-concurenta fiind mai intensa, consumatorul beneficiaza de preturi mai scazute, precum si de o mai mare varietate de bunuri de calitate superioara
-permite o productie de serie mare, ceea ce duce la scaderea costurilor de productie;
-poate contribui la optimizarea investitiilor de capital;
-permite folosirea mai rationala si mai eficienta a fortei de munca
De aceea, atat Comunitatea Economica Europeana, cat si cele organizatii economice integrationiste de pe alte continente au pus in centrul preocuparilor si actiunilor lor Piata Unica, pe care o considera principalul element unificator, de progres.
PIATA INTERNA - LIBERA CIRCULATIE A MARFURILOR
CONTEXT
Piata unica reprezinta elementul central al integrarii economice din cadrul Uniunii Europene (UE) si totodata una dintre principalele realizari ale Uniunii. Scopul sau principal este de a stimula concurenta la nivelul pietelor nationale, accelerand astfel cresterea economica europeana, imbunatatind gradul de competitivitate globala si nivelul de viata. Inlaturarea obstacolelor din calea liberei circulatii a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului in cadrul pietei unice este o modalitate de atingere a unui scop, nu un scop in sine.
Eliminarea acestor bariere este o conditie de baza pentru realizarea altor obiective comunitare directe precum:
- dezvoltarea armonioasa si echilibrata a activitatii economice;
- cresterea durabila si neinflationista, respectand in acelasi timp normele de protectie a mediului;
- coeziunea economica si sociala;
- un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca si de protectie sociala;
- o calitate mai buna a vietii.
Principiul liberei circulatii a marfurilor implica faptul ca produsele pot fi comercializate liber pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Intr-o serie de sectoare acest principiu general este completat de un cadru de reglementare armonizat, in conformitate fie cu "vechea abordare" (care impune o serie de specificatii precise necesare produsului), fie cu "noua abordare" (care impune o serie de cerinte generale pentru produse). Transpunerea legislatiei europene armonizate din domeniul produselor reprezinta cea mai mare parte a acquis-ului pentru acest
capitol. In plus, existenta unei capacitati administrative suficient de dezvoltata este esentiala pentru a aplica masurile orizontale si procedurale in domenii precum standardizarea, certificarea si supravegherea pietei. Acest capitol include si normele UE in domeniul achizitiilor publice, fiind necesare o serie de organisme specializate care sa asigure implementarea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Interna Unica a Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!